Έρευνα: Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα ξεκινάει στα ούλα;

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 08:59 Διαβάστηκε 1914 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Εάν ένα μη υγιές έντερο αποτελεί αιτία που πυροδοτεί την εμφάνιση πολλών ασθενειών, η κατάσταση των ούλων μας είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Σε πρόσφατη μελέτη, η ασθένεια των ούλων έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη χρόνια φλεγμονώδη ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις.

Όπως αναφέρουν ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικής του Leeds, τα βακτήρια από προβληματικά ούλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτοάνοση απόκριση που προκαλεί πόνο και πρήξιμο των αρθρώσεων που σχετίζονται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα) είναι πιο συχνή στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και επίσης έχουν βρεθεί βακτήρια από τα ούλα γύρω από τις αρθριτικές αρθρώσεις, όμως η πραγματική ένδειξη είναι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα πρώιμα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και πριν επηρεαστούν οι αρθρώσεις, παράγει ειδικά αντισώματα πρωτεϊνών για τα βακτήρια που απαντώνται μόνο στα ούλα.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν επίσης ασθένεια των ούλων.

Πηγή: Πρακτικά του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας, 15 Ιουνίου 2018.