Έρευνα: Η επέμβαση σκωληκοειδίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο Parkinson

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 08:17 Διαβάστηκε 998 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Πριν από σαράντα χρόνια, οι άνθρωποι αφαιρούσαν τη σκωληκοειδή απόφυση σχεδόν για πλάκα. Μαζί με την αφαίρεση των αμυγδαλών, αυτή ήταν η πιο συχνή «προληπτική» χειρουργική επέμβαση - αλλά τώρα έχει ανακαλυφθεί ότι με την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας του Πάρκινσον.

Όπως και πολλές άλλες ασθένειες, η νόσος του Πάρκινσον - μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος - αρχίζει στο έντερο και η σκωληκοειδής απόφυση βοηθά στη ρύθμιση των πρωτεϊνών που έχουν συνδεθεί με την πάθηση.

Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve εξέτασαν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 62 εκατομμυρίων ασθενών, οι 488.000 που είχαν υποστεί εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν νόσο του Parkinson από ό, τι άλλοι που δεν είχαν χειρουργηθεί.

Ο κίνδυνος ήταν ο ίδιος και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες και φυλές, σύμφωνα με τους ερευνητές και τα πρώτα σημάδια της πάθησης θα μπορούσαν να εμφανιστούν εντός έξι μηνών από τη χειρουργική επέμβαση. Μία προειδοποιητική ένδειξη είναι η εμφάνιση άλφα συνουκλεϊνών πρωτεϊνών στη γαστρεντερική οδό, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τη σκωληκοειδή απόφυση.

Πηγή: Digestive Disease Week, May 20, 2019