Τα ιατρικά λάθη σκοτώνουν περισσότερους από 11.000 ετησίως, μόνο στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 07:57 Διαβάστηκε 1039 φορές
Online Ιορδάνης Βελισσάρης

Τα ιατρικά λάθη σκοτώνουν τουλάχιστον 11.000 ασθενείς ετησίως στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου - και ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος ακόμη καθώς άλλοι θάνατοι κρύβονται από συνωμοσία σιωπής. Οι υπεύθυνοι παραδέχονται ότι ο αριθμός είναι αρκετά συντηρητικός.

Οι αριθμοί δεν μειώνονται, επειδή οι γιατροί συχνά συμμαχούν μεταξύ τους και δεν δέχονται τα λάθη τους - και έτσι δεν εφαρμόζονται βελτιώσεις.

Ωστόσο, τα ανώτερα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) θέλουν να αναστρέψουν την τάση αυτή, εισάγοντας νέα μέτρα που ενθαρρύνουν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου να εντοπίζει τους κινδύνους και τα λάθη νωρίτερα και πριν υπάρξει θάνατος. Ελπίζουν ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία θα σώσει 1.000 ζωές ετησίως εντός πέντε ετών. Σύμφωνα με αυτή, κάθε νοσοκομείο θα έχει ένα υπεύθυνο άτομο που οι νοσηλευτές και οι γιατροί θα μπορούν να προσεγγίσουν όταν υπάρχει ύποπτο σφάλμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ενός ασθενή. Επιπλέον, όλο το νοσοκομειακό προσωπικό θα εκπαιδευτεί στον εντοπισμό περιστατικών ασφάλειας και στην αναφορά τους.

Ανακοινώνοντας το νέο σχέδιο, ο Dr. Aidan Fowler, διευθυντής ασφάλειας των ασθενών στο NHS, δήλωσε ότι θέλει να εισαγάγει μια πιο "απλή" κουλτούρα που δεν θα υποπέσει σε ένα παιχνίδι κατηγορίας ευθυνών και συμμαχιών όταν συμβαίνουν λάθη.

Η αναμενόμενη μείωση των θανάτων στα νοσοκομεία θα προέλθει από τη βελτίωση της συνταγογράφησης φαρμάκων και τη μείωση των λαθών, δήλωσε ο Dr. Fowler. Θα υπάρξει επίσης βελτίωση των υπηρεσιών μητρότητας. Πολύ λίγοι θάνατοι είναι αποτέλεσμα σκόπιμων αδικημάτων όμως πιο συχνά πρόκειται για ειλικρινή λάθη ή προβλήματα στα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης φαρμάκων, αναφέρει.

Πηγή: Daily Telegraph, July 2, 2019