Έρευνα: Πώς συνδέεται η υγεία του εντέρου με τα συναισθήματα;

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 09:01 Διαβάστηκε 814 φορές
Τεύχος 101 Current Biology - Απόδοση: Holistic Life

Εκτός από τα διάφορα συστήματα οργάνων που επηρεάζονται από το έντερο, φαίνεται ότι και κάποια άλλα προβλήματα υγείας φαίνεται να ρυθμίζονται από αυτό. Πολλά προβλήματα «του νου», όπως οι διαταραχές της διάθεσης, το άγχος, η κατάθλιψη, ο αυτισμός, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, μπορούν όλα να έχουν τη ρίζα τους στο έντερο.
Ο κοινό γνώρισμα σε όλα αυτά τα προβλήματα – μεταξύ άλλων – είναι η φλεγμονή, ο προστατευτικός και θεραπευτικός μηχανισμός του σώματος ενάντια σε ένα τραύμα ή μόλυνση. Αν και η φλεγμονή θεωρείται λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αυτό, με τη σειρά του, ρυθμίζεται από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις με το έντερό μας.
Ο Δρ Alejando Aballay στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke λέει ότι η σχέση είναι ακόμα πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει ένα τρίτο στοιχείο: το νευρικό μας σύστημα. Ο αγγελιοφόρος και των τριών, πιστεύει, είναι η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τα συναισθήματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου.
Το 2009, δοκίμασε τη θεωρία σε μια απλή μορφή ζωής - το νηματοσκώληκα C. elegans, που έχει μόλις 302 νευρώνες σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια ενός ανθρώπου και ένα πολύ απλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια σειρά μελετών, ο Aballay ανακάλυψε ότι η φλεγμονή στο έντερο των σκουληκιών θα μπορούσε να διαχειριστεί αλλάζοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στο σώμα τους.
Αυτό έδειξε μια σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, που ελέγχεται από τα βακτήρια του εντέρου - μια σχέση που υποτίθεται ότι δεν υπάρχει, σύμφωνα με τα τρέχοντα βιολογικά μοντέλα.

Πηγή: Curr Biol, 2016; 26: 2329-34