Ανακαλύφθηκε το κυτταρικό και γενετικό μυστικό του μασάζ, που ωφελεί το σώμα

Κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:31 Διαβάστηκε 1421 φορές
Issue 48

[Holistic Life / express news]: 

Οι αθλητές- και όχι μόνο- μπορούν να βεβαιώσουν ότι το μασάζ ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους και γενικότερα αναζωογονεί το σώμα. Τώρα μια νέα καναδο- αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το μυστικό του και δίνει στον καθένα την τέλεια επιστημονική δικαιολογία για να αναζητήσει ένα καλό μασάζ. Μόνο που η επιτυχία του μπορεί να οφείλεται όχι τόσο στα έμπειρα χέρια, όσο στα κύτταρα και το DNA.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Buck για τη Γήρανση και του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ειδικό σε θέματα νευρομεταβολισμού, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το "Science", ανακάλυψαν ότι το μασάζ, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.

Oι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυϊκά κύτταρα), ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα). Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μασάζ ενεργοποιεί γονίδια που θεραπεύουν τους μυς και απενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. 

Το μασάζ, πέρα από τη χρήση του από τους φυσικοθεραπευτές, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές και θεραπευτικές πρακτικές, διεθνώς.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ