Η BAYER αγοράζει τη Monsanto, δημιουργώντας το μεγαλύτερο χημικό “γίγαντα” στον κόσμο.

Κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 15:04 Διαβάστηκε 1375 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Σήμερα η Bayer αναμένεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς της Monsanto με το χρηματικό ποσό των 62,5 δισ. δολαρίων και σχεδιάζει να αποσύρει το περίφημο όνομα "Monsanto". Όμως ακόμα και αν το όνομα Monsanto αποτελέσει παρελθόν, οι βρώμικες πράξεις και τα επικίνδυνα προϊόντα της εταιρείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Η Bayer γνωρίζει πώς η αλλαγή ονόματος μπορεί να σώσει τη φήμη μιας εταιρείας. Κάποτε γνωστή ως I.G. Farben, η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για μια σειρά από απεχθείς πράξεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εβραίων (εργατών-σκλάβων) κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Αλλάζοντας το όνομα σε Bayer δεν μετρίασε το γεγονός - αν και έχει βοηθήσει σίγουρα την εταιρεία να παραμείνει κερδοφόρα.

Δυστυχώς οι δύο αυτές εταιρείες κατέληξαν μαζί, καθώς τόσο η Bayer όσο και η Monsanto έχουν ιστορικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

1528125549215

(Διαδηλωτές στην Γερμανία ενάντια στην συμφωνία της Μοσάντο / Φωτογραφία του Patrick Stollarz)

Η αλλαγή των ονομάτων δεν σημαίνει τίποτα

Καθώς η ένωση της Bayer και της Monsanto πλησιάζει, η Bayer αποκάλυψε ότι μόλις ενοποιηθούν, το όνομα Monsanto θα σταματήσει να υπάρχει. Αντ’ αυτού, η Monsanto και τα προϊόντα της θα γίνουν απλά μέλη της οικογένειας της Bayer.

Όμως το Roundup, όντας πλέον ως προϊόν της Bayer, θα αλλάξει το γεγονός ότι είναι τοξικό και αρρωσταίνει τους ανθρώπους; Όχι. Θα σταματήσουν ξαφνικά τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να ενημερώνουν σχετικά με τα καρκινογόνα μεταλλαγμένα προϊόντα; Με τίποτα. Το όνομα Monsanto μπορεί να εξαφανιστεί, αλλά η κληρονομιά του στην τοξικότητα και την παραβίαση της ανθρώπινης ζωής δυστυχώς θα ζει - και είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Ενώ το όνομα Bayer δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή τη στιγμή οργή όπως το όνομα Monsanto, κανονικά θα έπρεπε και ίσως κάποια μέρα να συμβεί και αυτό. Η ιστορία της εταιρείας Bayer είναι εξίσου άσχημη όπως και της Monsanto.

Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, ο Helge Wehmeier, τότε επικεφαλής της Bayer Corp, ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον αείμνηστο Elie Wiesel και άλλους επιζώντες του Ολοκαυτώματος για τις απάνθρωπες ενέργειες της τότε I.G. Farben. "Νιώθω θλίψη και λύπη και ζητώ συγγνώμη για την απάνθρωπη κατάσταση στη χώρα μου για αυτό που η I.G. Farben έκανε στον λαό σας ", είπε ο Wehmeier στο Wiesel κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης το 1995. Ο Wiesel ήταν ένας από τους πολλούς εβραίους εργάτες –σκλάβους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, η εταιρεία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Zyklon B, ενός τοξικού εντομοκτόνου.

Το σκοτεινό παρελθόν της Bayer

Οι επιστήμονες της I.G. Farben διεξήγαγαν επίσης πειράματα στους ανθρώπους που δούλευαν σαν σκλάβοι για την εταιρεία. Το 2003, η Zoe Polanska Palmer που επέζησε από το ολοκαύτωμα, μίλησε για τις εμπειρίες της ως αντικείμενο πειραμάτων των Ναζί. Πολλοί γιατροί των SS ασχολήθηκαν με τη μητρική εταιρία της Bayer, την I.G. Farben, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Victor Capesius και του Dr. Helmut Vetter, οι οποίοι και οι δύο δολοφονήθηκαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου, ενώ ο τελευταίος εκτελέστηκε μετά τον πόλεμο. Ο Capesius, αναφέρει η Polanska Palmer, ήταν ο γιατρός που πειραματίστηκε με εκείνη και μάρτυρες λένε ότι εργάστηκε για τη Bayer.

Η Polanska Palmer δεν ήταν η μόνη. Αμέτρητα παιδιά είχαν απαχθεί και χρησιμοποιήθηκαν για πειράματα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Eva Mozes Kor ξεκίνησε τη δική της δίκη εναντίον της Bayer, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία επόπτευε την κράτηση εκείνης και της δίδυμης αδερφής της από τους Ναζί και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως "ινδικά χοιρίδια" από τον διαβόητο Josef Mengele. Η Κοr ισχυρίζεται ότι αυτή και άλλα παιδιά είχαν μολυνθεί σκόπιμα με πλήθος ασθενειών "για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων που κατασκευάζει η Bayer".

Η Kor δήλωσε τότε: "Μετά από 54 χρόνια, είναι καιρός η Bayer να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές της." Εκτός από την οικονομική αποκατάσταση, η Kor είπε ότι θέλει να ακούσει μια πραγματική συγγνώμη. Ενώ η Bayer έχει παραδεχθεί τη χρήση της δουλεμικής εργασίας, η εταιρεία δεν αποκάλυψε άμεσα τις άλλες σκοτεινές πράξεις που συμμετείχε η μητρική της εταιρεία.

Το 2003, απαντώντας στην Polanska Palmer, η Bayer ισχυρίστηκε ότι το όνομα Bayer δεν υπήρχε καν μεταξύ 1925 και 1952 και έτσι η εταιρεία που γνωρίζουμε σήμερα δεν είχε καμία σχέση με την I.G. Farben! Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Όπως εξηγούν οι πηγές, η I.G. Η Farben δεν έχει σταματήσει ποτέ πραγματικά. Παρόλο που οι Σύμμαχοι διέλυσαν την εταιρεία λόγω των κακών και απάνθρωπων δραστηριοτήτων της, απλώς έγιναν τρεις νέες εταιρείες: η Bayer, η Hoechst και η BASF. Το 2012, η I.G. Farben εξακολουθούσε να υφίσταται ως εταιρεία υπό εκκαθάριση.

Είναι η Bayer πραγματικά ξεχωριστή και αποκομμένη από την I.G. Farben όπως ισχυρίζεται ότι είναι;

Πηγές: Axios, NPR