Μελισσοκόμοι μηνύουν την διοίκηση Trump για την απόφαση της ευρύτερης χρήσης εντομοκτόνων

Κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 07:09 Διαβάστηκε 619 φορές
Online Ιορδάνης Βελισσάρης

O EPA (Environmental Protection Agency), κυβερνητικός οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος δεν βλάπτει μόνο τους μελισσοκόμους, τον βιοπορισμό τους, τις μέλισσες αλλά και το εθνικό σύστημα τροφίμων.

Οι μελισσοκόμοι εναντιώνονται στην απόφαση της διοίκησης Trump για την ευρύτερη χρήση εντομοκτόνων που συνδέεται με την εξαφάνιση ολόκληρων αποικιών μελισσών. Ο EPA τον Ιούλιο κατήργησε τους περιορισμούς που υπήρχαν για το sulfoxaflor και ενέκρινε πλήθος νέων χρήσεων χημικών προϊόντων. Σύμφωνα με αναφορά του οργανισμού περιβάλλοντος Earth Justice, όταν οι μέλισσες επιστρέψουν στις κυψέλες τους με γύρη και νέκταρ που θα είναι μολυσμένα με το sulfoxaflor «η επίδραση που θα έχει αυτό πάνω σε ολόκληρη την αποικία θα είναι καταστροφική».

Η αγωγή που κατέθεσε ο δικηγόρος Greg Loarie (για λογαριασμό της Earth Justice) εξ ονόματος του Συμβουλίου Διαχείρισης Επικονίασης και της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Αμερικής, υποστηρίζει ότι η απόφαση ήταν «αντίθετη με τον ομοσπονδιακό νόμο και δεν υποστηρίζεται από ουσιαστικά στοιχεία».

Ο Greg Loarie που κατέθεσε την αγωγή στο 9ο περιφερειακό Εφετείο δήλωσε: «Οι μέλισσες καθώς και άλλοι επικονιαστές πεθαίνουν μαζικά εξαιτίας των εντομοκτόνων σαν το sulfoxaflor. Παρ όλα αυτά η διοίκηση Trump καταργεί τους ισχύοντες περιορισμούς απλά για να ευχαριστήσει τη χημική βιομηχανία. Αυτό είναι παράνομο και προσβάλλει το σύστημα τροφίμων, την οικονομία και το περιβάλλον μας».

Το sulfoxaflor παράγεται από την Corteva, πρώην Dow Agro Sciences. Σύμφωνα με την Earth Justice, αυτή η χημική ουσία μπορεί να σκοτώσει τις ενήλικες μέλισσες. Παράλληλα, σε χαμηλές δόσεις, όταν οι μέλισσες το μεταφέρουν μέσα στην κυψέλη, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της αποικίας στην εκτροφή, στην συλλογή τροφής, στην άμυνα έναντι ασθενειών και στην επιβίωση κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ο Michele Colopy του Συμβουλίου Διαχείρισης Επικονίασης δήλωσε: «Είναι ανεπίτρεπτο από τον EPA να βασίζεται αποκλειστικά στις μελέτες της βιομηχανίας προκειμένου να δικαιολογήσει την επαναφορά του sulfoxaflor στα χωράφια και τη γεωργία μας. Η εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων αποικιών μελισσών συνεχίζει και το sulfoxaflor έχει τεράστιο ρόλο σε αυτό το πρόβλημα. Η ΕΡΑ δεν βλάπτει μόνο τους μελισσοκόμους, το βιοπορισμό τους, τις μέλισσες αλλά και το Εθνικό σύστημα τροφίμων»

Στις Η.Π.Α. οι επικονιαστές πιστεύεται ότι παρέχουν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων στην οικονομία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. ο αριθμός των κυψελών στη χώρα έχει μειωθεί από 6 εκατομμύρια (στη δεκαετία του 1940) σε περίπου 2,5 εκατομμύρια σήμερα. Τη περασμένη χρονιά μόνο, οι μελισσοκόμοι στις ΗΠΑ έχασαν 4 στις 10 αποικίες μελισσών.

Μια μελέτη που έγινε το 2018 διαπίστωσε ότι η χρήση του sulfoxaflor μείωσε τόσο το σύνολο των αποικιών όσο και τον αριθμό των αρσενικών απογόνων που παρήγαγαν αυτές. Ερευνητές στο Royal Holloway University του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι στις αποικίες που εκτίθενται στο sulfoxaflor – το πρώτο επώνυμο εντομοκτόνο που βασίζεται στη σουλφοξιμίνη – ο αριθμός των παραγόμενων (σεξουαλικώς) απογόνων μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Και ενώ το χημικό δεν σκοτώνει άμεσα τις μέλισσες, είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμα επιβλαβείς επιπτώσεις στις αποικίες, καθώς η υγείας τους εξαρτάται από την ύπαρξη πλήρους εργατικού δυναμικού. Η μείωση του πλήθους των μελισσών αποτελεί επίσης πρόβλημα και σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία.

Το Bloomberg ανέφερε ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέλισσες πέθαναν σε τέσσερις από τις νότιες πολιτείες της χώρας, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Τα περισσότερα από τα έντομα που μελετήθηκαν βρέθηκαν να έχουν ίχνη εντομοκτόνων που περιέχουν νεονικοτινοειδή και φιπρονίλη, τα οποία απαγορεύονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal Biological Conservation, πάνω από το 40% των ειδών των εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εκτός αν υπάρξει μια διορθωτική κίνηση από την πλευρά της γεωργικής βιομηχανίας. 

Πηγή: independent