Τα τεστ ρουτίνας στα νεογνά είναι "μη επιστημονικά"

Κατηγορία Info
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 07:54 Διαβάστηκε 874 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Τα τεστ ρουτίνας στα νεογνά για να ελεγχθεί εάν έχουν προβλήματα όπως η κυστική ίνωση ή η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι συχνά μη επιστημονικά και μπορεί να είναι πολύ ανακριβή, σύμφωνα με μια σημαντική νέα ανασκόπηση.

Η ανάλυση σταγόνας αίματος του νεογέννητου είναι τόσο αμφισβητούμενη, ώστε οι χώρες που έχουν εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία την έχουν απορρίψει εντελώς.

Σε μια ανασκόπηση των προγραμμάτων 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick ανακάλυψαν ότι σχεδόν οι μισές από τις χώρες που εξακολουθούν να προσφέρουν το τεστ δεν έχουν εξετάσει ποτέ συστηματικά αποδεικτικά στοιχεία για να ελέγξουν ότι είναι ακριβή και το 75 τοις εκατό δεν έχει διεξάγει λεπτομερείς ελέγχους για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει από υπερβολική διάγνωση ή ψευδώς θετικές αναγνώσεις (όταν η δοκιμή «βλέπει» ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει).

Η εξέταση προσφέρεται στους γονείς για να αξιολογηθεί εάν το νεογέννητο παιδί τους έχει κάποιες σπάνιες ασθένειες. Ο αριθμός των ασθενειών που εξετάζονται ποικίλλει από χώρα σε χώρα και μπορεί να κυμαίνεται από πέντε έως 60, από κυστική ίνωση, υποθυρεοειδισμό μέχρι δρεπανοκυτταρική νόσο.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sian Taylor-Philips σχολίασε: «Αυτή η μελέτη έδειξε ότι πολλές αποφάσεις εθνικής πολιτικής σχετικά με το εάν θα εξετάζονται παθήσεις γίνονται χωρίς συστηματική επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων».

 

ΠηγήBMJ, 2018, 361: k1612