Ο Covid-19 είναι «μια τεράστια εμπορική ευκαιρία», δηλώνει η Pfizer

Κατηγορία Info
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 08:57 Διαβάστηκε 1217 φορές
Τεύχος 99 Απόδοση: Ιορδάνης Βελισσάρης

Η μεγάλη παρασκευάστρια εταιρεία φαρμάκων Pfizer θα μπορούσε να κερδίσει έως και 15 δισ. λίρες από το εμβόλιο για τον Covid-19. Έχει ορίσει τιμή 19,50 $ ανά δόση εμβολίου, και αυτό αναμένεται να είναι το βιομηχανικό πρότυπο για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα ακολουθήσουν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει μία παραγγελία αξίας 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου - όμως όλα εξαρτώνται από το πώς θα λειτουργήσει το εμβόλιο. Εάν συμβεί αυτό, τότε η Pfizer θα κερδίσει "ένα απροσδόκητο" ποσό ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, τα έσοδα μπορεί να διπλασιαστούν, εάν η Pfizer προχωρήσει με τα σχέδιά της για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού δύο δόσεων, στο οποίο εργάζονται οι ερευνητές του. Η λήψη δύο δόσεων θα κοστίζει 39 $.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να παραγγείλουν 500 εκατομμύρια δόσεις, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ότι λειτουργεί, και οι ρυθμιστικές αρχές θα ρίξουν τον πήχη χαμηλά για να έχουν το εμβόλιο στην αγορά το συντομότερο δυνατό. Οι συνηθισμένες δοκιμές ασφαλείας θα παρακαμφθούν καθώς αυτές ενδέχεται να απαιτούν χρόνια παρακολούθησης.

Όλα αυτά είναι υπέροχα νέα για τους μετόχους της Pfizer, λέει ο βιομηχανικός αναλυτής Randall Stanicky της RBC Capital Markets. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Albert Bourla, συμφωνεί. Σε πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο, υποστήριξε ότι ο ιός παρουσίασε «μια τεράστια εμπορική ευκαιρία».

Η Pfizer δεν είναι η μόνη στον αγώνα, ελπίζοντας φυσικά για μαζικές αυξήσεις εσόδων. Περιέργως, δεν έχει ζητήσει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να υποστηρίξει την έρευνά της για το εμβόλιο, αλλά εκείνοι που έχουν θα χρεώνουν πολύ λιγότερο. Η AstraZeneca, για παράδειγμα, αναμένεται να χρεώσει περίπου 4 $ ανά δόση ως αναγνώριση της κρατικής ενίσχυσης, και αυτό θεωρείται ότι είναι τιμή «κόστους» με σχεδόν κανένα κέρδος.

Η Pfizer έχει ορίσει την τιμή ενός εμβολίου κατά του Covid, και ειδικά για κατασκευαστές που έχουν χρηματοδοτήσει τη δική τους έρευνα. Ένας άλλος πρωτοπόρος εμβολίων, η Moderna, είχε προβλεφθεί ότι θα ορίσει την τιμή ανά δόση εμβολίου στα 50 $, αλλά τώρα αναμένεται να μειωθεί σύμφωνα με την τιμή της Pfizer.

(Source: Fiercepharma.com, July 27, 2020)