Δειλία ή εγωισμός; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δοκιμάζει μηνύματα μάρκετινγκ για το εμβόλιο κατά του COVID-19

Κατηγορία Info
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 08:35 Διαβάστηκε 1163 φορές
online Απόδοση: Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ δοκιμάζουν διαφορετικά μηνύματα μάρκετινγκ για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να κάνουν το εμβόλιο κατά του COVID-19 όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yale έχει προσλάβει 4.000 εθελοντές στους οποίους θα δοθεί μια σειρά μηνυμάτων μάρκετινγκ. Το πιο αποτελεσματικό είναι πιθανό να κυκλοφορήσει σε εθνικές εκστρατείες κατά την έναρξη του εμβολιασμού κατά του COVID-19.
Το τυπικό μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά θα ελεγχθεί έναντι άλλων μηνυμάτων μάρκετινγκ, όπως το πώς ο ιός περιορίζει την προσωπική ελευθερία ή περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην ή γενικά τα οφέλη για το ευρύτερο κοινωνικό καλό.
Ένα μήνυμα, που ονομάζεται «κοινωνική πίεση-θυμός», ζητά από τους συμμετέχοντες να φανταστούν πώς θα ένιωθαν εάν δεν εμβολιαστούν και διαδώσουν την ασθένεια στην οικογένεια και την τοπική τους κοινότητα. Ένα άλλο, που ονομάζεται «εμπιστοσύνη στην επιστήμη», υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται δεν καταλαβαίνουν πώς εξαπλώνονται οι ιοί και αγνοούν την επιστήμη.
Το τελικό μήνυμα, «μη-γενναιότητα», υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που αρνούνται το εμβόλιο δεν είναι γενναίοι σε σύγκριση με τους πρώτους, όπως οι γιατροί και οι πυροσβέστες.