Το CDC παραδέχεται ότι τα εμβόλια mRNA κατά του COVID αυξάνουν το ποσοστό μυοκαρδίτιδας 133 φορές

Κατηγορία Info
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 07:52 Διαβάστηκε 1874 φορές

Τα εμβόλια mRNA κατά του Covid μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή της καρδιάς) έως και 133 φορές σε αγόρια ηλικίας έως 15 ετών, παραδέχθηκε το CDC. 
Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παραδέχονται ότι ο πραγματικός κίνδυνος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος λόγω της ελλιπούς αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνέβησαν μετά τη δεύτερη δόση.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν μεταξύ των εφήβων αγοριών ηλικίας 12 έως 15 ετών με αναφερόμενες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που ήταν 133 φορές περισσότερες από ό,τι θα αναμενόταν. Τα κρούσματα ήταν 79 φορές υψηλότερα μεταξύ των εφήβων αγοριών ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών και υπήρξε 32-πλάσια αύξηση στους νεαρούς άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.
Υπήρξαν 1.991 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο αμερικανικό σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) και, από αυτές, οι ερευνητές του CDC επιβεβαίωσαν ότι οι 1.626 πληρούσαν τα κριτήρια της βεβαιότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας των περιπτώσεων ήταν 21 ετών και το 82% ήταν άνδρες, ενώ παρόμοιο ποσοστό συνέβη και μετά από τη δεύτερη δόση.
Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων, οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι πραγματικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ψηλοί, καθώς υπάρχει η περιβόητη υπο-αναφορά στο VAERS. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες και, από τους θανάτους που συνδέονται με το εμβόλιο mRNA, κανένας δεν είχε μυοκαρδίτιδα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: JAMA, 2022; 327: 331-340.