Συμβουλές προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών (μέρος β).

Κατηγορία Περιβάλλον
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 14:23 Διαβάστηκε 1436 φορές
Issue 57
Γράφει ο Γιάννης Μαρούδας , maroudas@mobilepro.gr

Το κινητό είναι ίσως το πιο χρήσιμο σύγχρονο πολυ-εργαλείο που όλοι έχουμε. Μιλάμε άμεσα με όποιον θέλουμε, παίζουμε παιγνίδια, καταγράφουμε βίντεο, στέλνουμε sms, φωτογραφίες, μάς οδηγεί με χάρτες στον προορισμό μας, μαθαίνουμε τον καιρό, τις ειδήσεις, ακούμε μουσική, το χρησιμοποιούμε για ξυπνητήρι - η λίστα δεν τελειώνει.

Πρέπει όμως να προσέχουμε, γιατί χιλιάδες μελέτες πλέον, αναφέρουν και την κακή πλευρά όλων των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε, όταν αυτές απαιτούν σύνδεση με το δίκτυο τηλεφωνίας ή το διαδίκτυο. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν δεν είναι ορατή αλλά χιλιάδες μελέτες μάς ενημερώνουν για τις επιπτώσεις τους σε βιολογικό επίπεδο.Παρόμοιες ακτινοβολίες με τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν οι βάσεις και οι χειροσυσκευές ασύρματων τηλεφώνων, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα baby monitors, τα ασύρματα router, οι φορητοί υπολογιστές / tablet κλπ. Ως κανόνα μπορούμε να πούμε ότι όπου έχουμε ασύρματη επικοινωνία, γίνεται ασύρματη μετάδοση. Φυσικά εκπέμπουν και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Όσο χαμηλότερη η ένταση της ακτινοβολίας από αυτή τη μετάδοση, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε.

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να έχουμε έναν ψηφιακό μετρητή ακτινοβολίας τέτοιων συχνοτήτων και να μετράμε περιοδικά την ακτινοβολία στο χώρο που εργαζόμαστε και που διαμένουμε. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να ελέγχουμε την ακτινοβολία στο χώρο μας (π.χ. να αλλάξουμε μια ασύρματη σύνδεση υπολογιστή με ενσύρματη ή ένα ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο...). Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι με την πρόοδο των επικοινωνιών, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας πληθαίνουν πολύ γρήγορα και τα όρια εκπομπής ακτινοβολίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο!

Τα όρια: Η Ελλάδα έχει τα εξής όρια: Στο GSM900: 33V/m = 3,1W/m2 = 3.100mW/m2, στο GSM1800: 45V/m = 6,3W/m2 = 6.300mW/m2, στο UMTS: 51V/m = 7W/m2 = 7.000mW/m2, (Ορίζονται από το ΦΕΚ 1105/B/6-9-2000 - Νόμος 3431 (ΦΕΚ 13/Α/3-2-2006), άρθρο 31 § 2 - τα όρια της Ελλάδας ορίστηκαν από την ΕΕΑΕ [Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας]). Τα όρια αυτά εξαρτώνται (όπως και σε άλλες χώρες) όχι μόνο από την ένταση της ακτινοβολίας (V/m) ή την πυκνότητα ροής της ακτινοβολίας (W/m2) αλλά και από την εκπεμπόμενη συχνότητα.

Πολλές άλλες χώρες (Κίνα, Πολωνία, Ιταλία, Ελβετία) έχουν όρια 6 (=0,095W/m² = 95mW/m2) αντί για 33V/m. Άλλες έχουν το μισό από αυτό (Βέλγιο, Ρωσία, Βουλγαρία) και άλλες το 1/10 ή λιγότερο. Πρωτοπορία παρουσιάζουν πόλεις με όρια το 1mW/m2 (Σάλτσμπουργκ) και τα 10mW/m2 (Παρίσι). Βλέπετε, καθώς νέες μελέτες για τις επιδράσεις της ακτινοβολίας γνωστοποιούνται, σε λιγότερο από 10 έτη κάποιες χώρες μειώνουν τα όριά τους κατά 10 φορές ή περισσότερο. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εισηγήσεις από επιστημονικές επιτροπές προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς για επιβολή ορίων που θα είναι ως και 10.000 φορές μικρότερα.

Η διεθνής τάση παγκοσμίως από το 2008 και μετά, είναι τα άνω όρια κρατών σε οποιοδήποτε φάσμα συχνοτήτων, να κυμαίνονται κάτω από 0,6V/m (1 mW/m2). Επίσης, η διεθνής τάση πρότασης ορίων από επιστημονικές επιτροπές, από το 2002, που εισηγούνται προς κράτη και οργανισμούς, είναι τα άνω όρια να κυμαίνονται από 0,02 ως 0,2 V/m (1 έως 100μW/m2 = 0,001mW/m2 έως 0,1mW/m2) - ανάλογα πάντα με τη χρήση (στο γενικό πληθυσμό έξω από κτήρια / στην ύπαιθρο / σε χώρους εργασίας / σε χώρους ύπνου αλλά και ανάλογα με το φάσμα εκπομπής. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, υπάρχουν διαφορετικά (χαμηλότερα) όρια για χώρους ύπνου, αλλά και άλλα όρια για ειδικό προσωπικό που ασχολείται επαγγελματικά με τις κεραίες εκπομπής. Σε αυτή την κατηγορία, επιτρέπονται όρια κοντά στα όρια Ελλάδας για αυτούς τους εργαζόμενους, αλλά για έως 6 ώρες εργασίας την εβδομάδα (Αυστραλία, Αυστρία).

Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Θεωρούνται εξ ορισμού οι έγκυες και τα παιδιά. Για τα παιδιά μιλήσαμε αναλυτικά στο προηγούμενο τεύχος. Για τις εγκύους, είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι έγκυες πρέπει να τηρούν μεγάλες αποστάσεις από συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων (π.χ. ασύρματο internet router, φορητός Η/Υ με ασύρματη σύνδεση στο internet, φούρνος μικροκυμάτων κλπ) και να απέχουν - εντελώς αν είναι δυνατόν - από τη χρήση ασύρματων συσκευών (π.χ. ασύρματα τηλέφωνα DECT, κινητά τηλέφωνα κλπ). Όλοι έχουμε διαβάσει ότι οι νεότερες επιστημονικές μελέτες κάνουν λόγο για παιδιά που γεννιούνται με προβλήματα υπερκινητικότητας, που μεγαλώνοντας εκδηλώνουν διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες κλπ. Αυτό κατά τις μελέτες συμβαίνει γιατί η μητέρα έκανε χρήση ασύρματης τεχνολογίας κατά την κύηση. Φυσικά και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να προστατεύονται.

Κατά τον ύπνο: είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε κοντά μας πηγές ακτινοβολίας, δηλαδή οποιαδήποτε συσκευή εκπέμπει (π.χ. κινητό, ασύρματο DECT, βάση ασύρματου DECT, Η/Υ με ασύρματη σύνδεση κλπ) ανοικτά δίπλα μας. Η λειτουργία τους δίπλα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου διαταράσσει τις φάσεις του ύπνου με αποτελέσματα, συχνά, την αίσθηση κόπωσης και εκνευρισμού την επόμενη μέρα. Αν χρειαζόμαστε π.χ. ξυπνητήρι, τότε όλα τα κινητά (πια) διαθέτουν τη λεγόμενη λειτουργία «πτήσης», όπου το τηλέφωνο λειτουργεί ως συσκευή αλλά όχι ως πομποδέκτης. Αν όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να έχουμε κοντά μας κινητό και ασύρματο ανοικτά, μπορούμε να έχουμε το κινητό μας μέσα σε ειδική θήκη προστασίας, στερεώνοντας την προστατευμένη πλευρά προς το σώμα μας και την απροστάτευτη προς ένα άνοιγμα (παράθυρο) του δωματίου. Αντίστοιχα υπάρχουν DECT νέας γενιάς (Siemens ECO DECT / ECO +) όπου η χειροσυσκευή σε κατάσταση αναμονής δεν εκπέμπει όταν δεν μιλάμε.

Ειδικές θήκες προστασίας από την ακτινοβολία: Είναι ένα προϊόν που κατασκευάζεται στην Ελλάδα (mobilepro), χειροποίητο, με Ελληνικές πατέντες, με Πιστοποιητικό από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με 12 και πλέον χρόνια έρευνας που οδήγησαν σε διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα αλλά και στην κατασκευή των ειδικών αυτών θηκών. Είναι μια Ελληνική πρωτιά σε διεθνές επίπεδο με ιδιαίτερα καλή ποιότητα κατασκευής. Τώρα βρίσκονται στην 3η γενιά εξέλιξης μοντέλων. Είναι εύχρηστες, κατάλληλες για όλα τα τηλέφωνα και προστατεύουν πραγματικά ως και 97,5% (ανάλογα το μοντέλο).

Ένα απλό πείραμα: Για να διαπιστώσετε μόνοι σας αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας έχει διαρροή ακτινοβολίας, κάντε το εξής απλούστατο πείραμα: Πηγαίνετε σε κάποιο σημείο όπου το κινητό σας έχει καλή λήψη (4 ή 5 στις 5 γραμμές σήματος). Μεταφέρετε εκεί το φούρνο μικροκυμάτων σας (φυσικά χωρίς να τον συνδέστε στο ρεύμα). Βάλτε το κινητό σας (ανοικτό, σε κατάσταση αναμονής) μέσα στο φούρνο. Βεβαιωθείτε ότι έχει δίκτυο πριν το βάλετε στο φούρνο. Κατόπιν κλείστε την πόρτα του φούρνου. Προσπαθήστε να καλέσετε το κινητό σας από άλλο τηλέφωνο. Αν το κινητό σας χτυπήσει μέσα στον κλειστό φούρνο, τότε ο φούρνος σας παρουσιάζει διαρροή ακτινοβολίας όταν λειτουργεί και αυτή την ακτινοβολία την εκπέμπει μέσα στο χώρο σας.

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ακτινοβολία: Για να μετρήσουμε την ακτινοβολία στο χώρο μας, χρειαζόμαστε ένα μετρητή ακτινοβολίας περιβάλλοντος χώρου (π.χ. COM ή Gigahertz), ενώ για να μετρήσουμε την ακτινοβολία σε μια συσκευή χρειαζόμαστε εξειδικευμένες διατάξεις που διαθέτουν εξειδικευμένα εργαστήρια. Υπάρχουν απλές και οικονομικές λύσεις, ερασιτεχνικές, ως και επαγγελματικές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιλέξουμε ένα αξιόπιστο ψηφιακό όργανο μέτρησης, με μικρή απόκλιση μετρήσεων, το οποίο να είναι πιστοποιημένο από τον κατασκευαστή του (τα αναλογικά όργανα μπορεί να εμφανίζουν σφάλμα μέτρησης ακόμα και 50%). Αξιόπιστες λύσεις αποτελούν ακόμα και τα ερασιτεχνικά μοντέλα αναλυτών και μετρητών της Gigahertz-Solutions. Το σημαντικότερο είναι να μετρήσουμε τη συνολική επιβάρυνση από όλες τις ακτινοβολίες που εκπέμπονται ή φθάνουν στο χώρο μας (π.χ. GSM900 + GSM1800 + UMTS) και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη πηγή ή συχνότητα (π.χ. GSM900). Υπάρχουν και τα απολύτως προσωπικά ψηφιακά όργανα, όπως τα COM της Sensory Perspective. Είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, ιδιαίτερα προσιτά και επιτρέπουν την άμεση αξιολόγηση ισχυρών εκπομπών ακτινοβολίας γύρω μας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) - Ηλεκτρομαγνητικά πεδία:
http://www.who.int/peh-emf/en

Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου (IARC):
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/index.php

Ειδικές θήκες προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών, υλικά ακτινο-μόνωσης, μετρητές ακτινοβολίας: www.mobilepro.gr , τηλ.: 210-3212.500

*Ο κ. Μαρούδας είναι μηχανικός Η/Υ