Οι ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας και τα όρια ασφαλείας

Κατηγορία Περιβάλλον
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 02:00 Διαβάστηκε 1603 φορές
Issue 58
Γράφει ο Γιάννης Μαρούδας (maroudas@mobilepro.gr)

Το κινητό μάς συνδέει απόλυτα με τη δουλειά μας αλλά και με αυτό συνδέεται η ζωή μας ολόκληρη. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του για να μην διακινδυνεύουμε βλάβες στην υγεία μας.

Παρότι ζούμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο επιβαρυντικούς παράγοντες, (π.χ. μολυσμένος αέρας, τροφές, κλπ) δεν πρέπει να ξεχνάμε το πλέγμα των τεχνητών ακτινοβολιών που μας περιβάλλει. Οι ακτινοβολίες αυτές προέρχονται, μεταξύ άλλων πηγών, κυρίως από σταθμούς εκπομπής (κεραίες βάσης) κινητής τηλεφωνίας.

Αυτοί αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία μας γιατί εκπέμπουν πολύ έντονα, σύμφωνα με τα πρότυπα βιολογίας κτιρίων - τα οποία πρότυπα σέβονται σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου - και επίσης βρίσκονται δίπλα μας - στις γειτονιές μας. Άλλες πηγές όπως οι σταθμοί τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων, βρίσκονται -συγκριτικά- πολύ μακρύτερα από εμάς.

Οι ακτινοβολίες αυτού του τύπου υπάρχουν και στη φύση αλλά σε απείρως χαμηλότερα επίπεδα (π.χ. φθάνουν στη γη με ένταση που είναι ένα εκατομμύριο ή ένα δισεκατομμύριο φορές χαμηλότερης έντασης).

Για να λειτουργούν οι επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας, δεν απαιτούνται περισσότερες ισχυρές κεραίες σε αστικές και άλλες περιοχές αλλά ίσως χιλιάδες ακόμα που θα εκπέμπουν όμως η κάθε μια από 3.000 ώς ακόμα και 100.000 φορές λιγότερο (ανάλογα με το πρότυπο* ορίου). Οι κεραίες στην Ελλάδα ίσως εκπέμπουν μεν μέσα στα όρια που ορίζει το κράτος μας αλλά τα όρια αυτά είναι τρομακτικά υψηλά και έχουμε έναν "ανεκτικό" τρόπο μέτρησης που δεν ισχύει σχεδόν πουθενά αλλού. Τα όρια ασφαλείας (δηλαδή επιτρεπτής έντασης ακτινοβόλησης) της Ελλάδας είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

*όρια - Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα όρια άλλων χωρών και πόλεων:

Χώρα Φάσμα μW/m2
Κίνα φάσμα GSM όριο του 1999 100.000
Αίγυπτος φάσμα GSM ισχύον όριο 42.000
Ρωσία φάσμα GSM όριο του 1970 20.000
Κίνα φάσμα GSM ισχύον όριο 10.000
Γαλλία φάσμα GSM ισχύον όριο 10.000
Αυστρία φάσμα GSM όριο 2006 10.000
Αυστρία φάσμα GSM όριο 2008 1.000
Σάλτσμπουργκ φάσμα GSM όριο 2001 100
Ελλάδα φάσμα GSM όρια του 2006 2.700.000 - 7.000.000


Βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες, τα όρια βελτιώνονται προς τα κάτω, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τις βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Από το 2012, στο Σάλτσμπουργκ το όριο κατέβηκε στο 1μW/m2 ενώ διεθνείς επιστημονικές επιτροπές προσπαθούν να πείσουν τη βιομηχανία να παράγει οικιακές και λοιπές ασύρματες συσκευές που θα εκπέμπουν στο 1/100 και στο 1/1.000 των αντίστοιχων σημερινών μοντέλων. Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε πως οι επιστημονικές επιτροπές, θεωρούν τα παραπάνω όρια ως "αποδεκτό κίνδυνο" και όχι ως "όρια ασφαλείας". Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ορισμένα υψηλά όρια, δεν αφορούν τα σημεία πάνω από τα οποία επέρχονται βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά τα σημεία όπου πάνω από τα οποία συναντάμε θερμικές επιδράσεις στη σάρκα (π.χ. αυξάνεται η θερμοκρασία του δέρματος κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου μετά από λίγη ώρα ακτινοβόλησης...) Το θέμα βέβαια παραμένει ότι η ζημιά που προκαλείται στα κύτταρα είναι μη-αναστρέψιμη και συσσωρευτική.

Εικόνα 1: Κύτταρα χωρίς ακτινοβόληση Εικόνα 2: Κύτταρα μετά από ολιγόλεπτη ακτινοβόληση. Τα βέλη δείχνουν κύτταρα με Κηλίδες που αντιπροσωπεύουν σπασμένο γενετικό υλικό (DNA).

Οι εικόνες είναι από μικροσκόπιο φθορισμού IAsEr, Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής, ΕΚΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες: www.mobilepro.gr -> Όρια Ακτινοβολίας Ελλάδας + Διεθνή