Τι λένε επίσημες εκθέσεις για τα κινητά και πώς να είστε ασφαλείς

Κατηγορία Περιβάλλον
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3619 φορές
Issue 66

Ακριβώς 30 χρόνια πριν, έγινε η πρώτη κλήση κινητού από μια πανάκριβη συσκευή 4 κιλών. Σήμερα τα κινητά είναι τόσο μικρά και φθηνά που περίπου τα 3/4 των ανθρώπων έχουν ένα από αυτά. Η βιομηχανία κινητών είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη βιομηχανία που σαφώς ικανοποιεί μια ανάγκη. Αλλά με τι κόστος ;

"Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας με πιθανές βλάβες στην υγεία μας, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα", λέει ο καθηγητής JoelMoskowitzτου πανεπιστημίου της California, (UC) BerkeleySchoolofPublicHealth.

Αυτή την άποψη υιοθετεί και ο Denis Henshaw, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bristolπου ασχολείται με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον άνθρωπο και προσθέτει: "Ένας ασύλληπτα μεγάλος αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί κινητά και αυτό μπορεί να είναι μία ωρολογιακή βόμβα προβλημάτων υγείας".

Αυτές είναι, βέβαια, γνώμες της μειοψηφίας. Στα τελευταία 20 έτη υπήρξαν πλείστες μελέτες που συμπέραναν ότι τα κινητά και οι ασύρματες τεχνολογίες (Wi-Fi, laptops, ασύρματα τηλέφωνα) δεν εγκυμονούν κινδύνους υγείας. Παρ' όλα αυτά, κάποιες εταιρείες κατασκευάζουν ασύρματα τηλέφωνα που δεν εκπέμπουν στην αναμονή ή εκπέμπουν πολύ λιγότερο...

Επίσης, ένα πολυεθνικό γκρουπ επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα της ασύρματης τεχνολογίας (ξεκίνησαν συνεργασία το 2000 και απαρτίζουν το BioInitiativeWorkingGroup’), εξέτασε διάφορες μελέτες. Κατέληξαν ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) έχουν αγνοήσει ή απορρίψει πολύ συνοπτικά, διάφορα αποτελέσματα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία, που δεν έχουν επισήμως αναγνωριστεί:

Καρκίνος

Μια αρχική ανησυχία ήταν η παρατήρηση ότι κατεγράφη αυξημένος αριθμός καρκίνων γύρω από κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας. Μια μελέτη βρήκε ότι υπήρχαν 4,5 φορές περισσότεροι καρκίνοι γύρω από κεραίες.

Το 2009, ομάδα ερευνητών της Κορέας ανέλυσε αποτελέσματα από 23 έρευνες που αφορούσαν 38.000 ανθρώπους και βρήκε μια "σημαντικά θετική συσχέτιση" μεταξύ χρηστών κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου.

Καρκίνος εγκεφάλου

Έκτοτε, μελέτες από 5 ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν σημαντικούς κινδύνους εμφάνισης των παρακάτω ασθενειών:

Ακουστικό νεύρωμα (acoustic neuroma) - καλοήθης όγκος του κρανιακού νεύρου στο αυτί. Παρότι αναπτύσσεται αργά και αφαιρείται χειρουργικά, συχνά έχει παρενέργεια την παράλυση προσώπου.

Γλοίωμα (astrocytomaglyoma) - καρκίνος των νευρογλοιακών κυττάρων και νευρώνων του νευρικού συστήματος.

Μηνιγγίωμα - καρκίνος των μηνίγγων - μεμβράνης που καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Το 2014 έρευνα του Γαλλικού ινστιτούτου INSERM (NationalInstituteofHealthandMedicalResearch), βρήκε 3 έως 6 φορές περισσότερα κρούσματα γλοιώματος σε χρήστες που κάνουν εντατική χρήση κινητού και πάνω από διπλάσια περιστατικά μηνιγγιώματος.

Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν υπερτριπλάσια κρούσματα ακουστικού νευρώματος σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το κινητό για πάνω από 20 λεπτά την ημέρα για 5 έτη, ενώ μια διεθνής μελέτη κρουσμάτων αποκάλυψε ότι εντατικοί χρήστες κινητών είχαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης μηνιγγιώματος και 40% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης γλοιώματος.

Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία έρχονται από ομάδα Σουηδών ερευνητών που εξετάζουν καρκίνους για 15 έτη και αναφέρουν μια "συνεπή συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας χρήσης κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων και γλοιώματος και ακουστικού νευρώματος ".

Γενικά, βρήκαν ότι η χρήση κινητού για πάνω από μια δεκαετία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων όγκων όπως του γλοιώματος στο διπλάσιο με χρήση ασύρματου τηλεφώνου και στο τετραπλάσιο με χρήση κινητού. Σημειώνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για χρήστες που άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητά από την εφηβεία.

Πολλές άλλες έρευνες αναφέρουν καρκίνο στήθους, ολιγοσπερμία στους άνδρες, μόνιμες κυτταρικές βλάβες, νευρολογικές παθήσεις, επιληψία, διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα παιδιών κλπ.

Οι έρευνες συνεχίζονται...

Ασφάλεια έχουμε όταν διατηρούμε αποστάσεις από τις πηγές ακτινοβολίας και όταν εφαρμόζουμε μέτρα μόνωσης από αυτές, με ειδικά πιστοποιημένα προϊόντα.

(μετάφραση από άρθρο του TonyEdwards), μετάφραση: Γιάννης Δ. Μαρούδας