Τι διαβάζουμε στις διεθνείς μελέτες για τα κινητά...

Κατηγορία Περιβάλλον
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3905 φορές
Issue 67

Πρωτότυπο κείμενο: Tony Edwards, μετάφραση: Γιάννης Δ. Μαρούδας

Εδώ και πάνω από 15 έτη, δημοσιεύονται μελέτες σε ιατρικά και βιολογικά επιστημονικά περιοδικά, για το θέμα της εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο, από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και από τη γειτνίαση με κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Το 2013, η επίσημη έκθεση του οργανισμούIARC(InternationalAgencyforResearchonCancer/ Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του Καρκίνου), με αναφορά σε ιατρικά στοιχεία για τον καρκίνο εγκεφάλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα "είναι πιθανώς καρκινογόνος αιτία στους ανθρώπους". Το συμπέρασμα αυτό έγινε μετά από εξέταση πάρα πολλών διεθνών ερευνών για το θέμα.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες μορφές ασθένειαςπου αποδίδονται στα κινητά, όπως:

Καρκίνος του στήθους: Παρότι υπάρχουν μελέτες που αποδίδουν αυτή την ασθένεια στα κινητά, οι αποδείξεις είναι ασθενείς και ο κίνδυνος δεν θεωρείται αυξημένος.

Υπάρχουν, όμως, ισχυρά ανεπίσημα στοιχεία ότι τα κινητά που βρίσκονται σε στηθόδεσμο επηρεάζουν ευθέως τον ιστό του στήθους και δημιουργούν καρκίνο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ογκολόγοι στην Καλιφόρνια ανέφεραν 4 περιστατικά όπου, γυναίκες που μετέφεραν το κινητό στο στηθόδεσμο, εμφάνισαν καρκίνο του στήθους. Το σοκαριστικό στοιχείο ήταν ότι επρόκειτο για νεότατες γυναίκες, ηλικίας 21-39 ετών, που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό συνδεδεμένο με αυτούς ή με άλλους παράγοντες καρκίνου και άρα τυπικά, δεν θα έπρεπε να έχουν αναπτύξει καρκίνο. Σοκαριστικό ήταν επίσης ότι οι καρκίνοι μεταξύ τους είχαν απίστευτες ομοιότητες στο σημείο εμφάνισης, στη μορφολογία τους και στο είδος της βλάβης.

Ανδρική γονιμότητα: Οι άνδρες συστηματικά τοποθετούν το κινητό σε τσέπες του παντελονιού ή σε απλή θήκη ζώνης, δηλαδή σε λίγα εκατοστά απόσταση από τα γεννητικά όργανα.Υπάρχουν πάνω από 12 μελέτες έως σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, δείχνει ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι επιβλαβής.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία των μελετών, δείχνουν ότι τα κινητά έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μείωση κινητικότητας και βιωσιμότητας κατά 9%.

ΗDrFionaMathewsαπό το Πανεπιστήμιο τουExeterλέει: "Έκθεση σε ραδιοσυχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας [RF-EMR] από τη μεταφορά κινητών σε τσέπες παντελονιών, εμφανίζει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του σπέρματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα πού είναι ήδη πολύ κοντά σε όρια υπογονιμότητας".

Άλλες, περισσότερο στοχευμένες έρευνες για το σπέρμα, αποκαλύπτουν ότι έκθεση σεRF-EMRπου εκπέμπεται συστηματικά από κινητά, εμφανίζει δυσμενείς επιδράσεις στα κύτταρα τουσπέρματος και στο υπόλοιπο σώμα.

Δύο διαφορετικές μεταξύ τους μελέτες, βρήκαν ότι τα επίπεδααντιδραστικών ειδών οξυγόνου(ROS) εμφανίζονται αυξημένα, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες και επιταχύνουν την κυτταρική γήρανση. Τέλος αναφέρουν ότι τοDNAτου σπέρματος παθαίνει σοβαρές βλάβες και διασπάται όταν εκτίθεται σεRF-EMRαπό κινητά.

Θα μπορούσαν αυτές οι βραχυπρόθεσμες διαπιστώσεις για το σπέρμα να έχουν και άλλες επιπτώσεις στα γεννητικά όργανα;Για την ακρίβεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι ηEMRακτινοβολία μπορεί να οδηγεί σε ελεύθερες ρίζες και οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εκκινήσει έναν ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό που παρέχει ενδείξεις για ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων αλλά και του εγκεφάλου.

Σε πείραμα από Ιάπωνες ερευνητές, όπου, εξέθεταν τα γεννητικά όργανα κουνελιών για οκτώ ώρες την ημέρα στην ακτινοβολία ενός κινητού τηλεφώνου, σε κατάσταση αναμονής, (μιμούμενοι την παραπάνω ανδρική συνήθεια), είδαν επιβλαβή αποτελέσματα στη λειτουργία των όρχεων αλλά και στη δομή τους.

Κυτταρικές βλάβες: Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι βλάβες δεν περιορίζονται στα κύτταρα σπέρματος αλλά εμφανίζονται και σε πολλά άλλα είδη κυττάρων στο σώμα. 2 στις 3 επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την ύπαρξη βλαβών και τη διάσπαση τουDNA, είτε πρόκειται για εργαστηριακές μελέτες δειγμάτων σε δοκιμαστικό σωλήνα (invitro), είτε σε μελέτες με ζωντανά πειραματόζωα (invivo).