Το Wi-Fi στα σχολεία κρύβει κινδύνους

Κατηγορία Περιβάλλον
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 00:00 Διαβάστηκε 1550 φορές
Issue 73

Η χρήση Wi-Fiστα σχολεία έχει δημιουργήσει αντιδράσεις γιατί αρκετά παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα Ηλεκτρο-Υπερ-Ευαισθησίας (EHS – Electro-Hyper-Sensitivityή ElectromagneticHypersensitivity).

Το σύνδρομο EHSδεν έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ούτε έχουν καταγραφεί όλες οι παρενέργειες που επιφέρει. Βλέπουμε όμως αργά και σταθερά να παρουσιάζονται όλο και περισσότερα κρούσματα από διάφορες περίεργες καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται σε τόσο νεαρές ηλικίες.

Κάποια παιδιά εμφανίζουν αναίτια έντονη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδες, βοή στο κεφάλι, ταχυκαρδίες, αρρυθμία, δερματικά εξανθήματα και ενδείξεις βλάβης στο νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με συμπτώματα που προκαλούν διάφορα χημικά καθημερινής χρήσης, όπως καθαριστικά για πατώματα κλπ. Τα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε σχολεία που είχαν διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο Wi-Fiγια παροχή internetστους μαθητές. Έχει παρατηρηθεί ότι εξασθενούν μόλις κλείσουν οι πομποί Wi-Fiσε σχολεία και τα παιδιά απομακρυνθούν από άλλα που χρησιμοποιούν κινητά.

Είναι επίσης ενδιαφέρον πως στατιστικά, τα παιδιά που ζουν σε μεγάλες πόλεις, συχνά εμφανίζουν αλλεργίες σε μικρή ηλικία λόγω του μολυσμένου περιβάλλοντος που ζουν, ενώ παιδιά που μεγαλώνουν στην ύπαιθρο δεν εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Σε πολλές χώρες έχουν ενεργοποιηθεί ομάδες γονέων και επιστημόνων που ζητούν και έχουν πετύχει την απομάκρυνση των πομπών Wi-Fiαπό αρκετά σχολεία μέσης εκπαίδευσης και κάποια πανεπιστήμια σε Ιταλία, Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία.

Έχουν επίσης υιοθετηθεί και αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης (2007, Γερμανία) όπου έχουν εκδοθεί οδηγίες για την αποφυγή έκθεσης στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από Wi-Fihotspotsσε δημόσια μέρη, καταστήματα καφέ, σχολεία και σε σπίτια.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (516 υπέρ και 16 κατά, το 2008) να πιέσει τα αντίστοιχα υπουργεία της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν αυστηρότερα όρια εκπομπής μικροκυματικών ακτινοβολιών.

Οι μικροκυματικές ακτινοβολίες περιλαμβάνουν τα σήματα που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, ασύρματο internetαπό tablet, κινητά, φορητούς Η/Υ κλπ γιατί όλα αυτά εκπέμπονται στις ίδιες «γειτονικές» συχνότητες.

Η λύση για να έχουμε internetκαι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, είναι να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται καλωδιακές (και όχι ασύρματες) συνδέσεις. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ασύρματη σύνδεση (πχ. σε κινητό, tabletkλπ) να είμαστε σε κάποιες αποστάσεις ασφαλείας από τα σημεία των ασύρματων modem / routerπομπών.

Είναι προφανές ότι δεν εκπέμπουν μόνο τα router / modemαλλά και οι κινητές συσκευές μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε προστασία τόσο από την ακτινοβολία του routerόσο και των κινητών / tabletκλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν προϊόντα ακτινοπροστασίας και θωράκισης από την ακτινοβολία όπως οι πλάτες κινητών EMRSHIELDκαι τα κουτιά SUPERBOX, θωράκισης από την ακτινοβολία του router. Αυτά και άλλα πολλά προϊόντα για τη θωράκιση και ακτινομόνωση θα βρείτε στο website: www.mobilepro.eu

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα siteπου ασχολούνται σοβαρά με το θέμα:

http://www.schoolradiation.com

http://www.parentsforsafetechnology.org

http://www.wifi-in-schools-australia.org

http://www.safeinschool.org

http://wifiinschools.org.uk

http://wifiinschools.com

στο facebook: ομάδα «Parents Against Wi-Fi in School»

Γράφει ο Γιάννης Δ. Μαρούδας

1η έκδοση: Μάιος 2016

e-mail: maroudas@mobilepro.eu