Η επιβάρυνση από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πλέον ένα σημαντικό θέμα.

Κατηγορία Περιβάλλον
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2652 φορές
Issue 75

Αν και η ακτινοβολία αυτή είναι αόρατη, βρίσκεται παντού γύρω μας και δημιουργεί το λεγόμενο «νέφος» ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης (electrosmog) του χώρου που ζούμε. Δημιουργείται αποκλειστικά από τις τεχνητές ακτινοβολίες του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού τεχνολογικού εξοπλισμού.

Toνέφος δημιουργείται από ηλεκτρικά καλώδια μεταφοράς ρεύματος, μετασχηματιστές και πυλώνες της ΔΕΗ και φυσικά από τις κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας, τα ασύρματα modem / router, τα internethot-spotsαπό τα accesspointsπου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (καφετέριες, εστιατόρια κλπ.). Κατόπιν, πολύ πιο κοντά μας αναλαμβάνουν δράση τα κινητά μας τηλέφωνα, τα tabletκλπ που εκπέμπουν ασύρματα για να βλέπουμε σελίδες στο internetή για να τηλεφωνούμε (ας μην ξεχνάμε και τα ασύρματα τηλέφωνα). Τέλος, έρχονται και οι διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος: τη στιγμή που ανοίγουμε το φως, ένας ηλεκτρικός παλμός μεγάλης έντασης ξεκινά από τον διακόπτη και διαπερνά ολόκληρη την οικιακή καλωδίωση, φτάνοντας στο ρολόι της ΔΕΗ κλπ. Το φαινόμενο αυτό λέγεται «βρώμικο ρεύμα».

Όλα αυτά είναι παράγοντες επιβάρυνσης, τους οποίους διεθνείς επιστημονικές μελέτες μετρούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα για τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί το ηλεκτρομαγνητικό νέφος και το βρώμικο ρεύμα (dirtycurrent) στον άνθρωπο.

Τα όρια επιτρεπτής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θέτει το κράτος αφορούν σαφώς τις θερμικές επιδράσεις και όχι τις βιολογικές συνέπειες πάνω στον άνθρωπο. Θερμικές καλούνται οι επιδράσεις που σαν αποτέλεσμα έχουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον μαλακό ιστό (σώμα) του ανθρώπου. Βιολογικές συνέπειες, όμως, είναι αυτές που μας κάνουν να ασθενούμε. Οι βιολογικές συνέπειες δεν λαμβάνονται υπόψη στη θέσπιση ορίων ακτινοβολίας.

Το θέμα είναι πολύ οξύτερο στις εγκύους και στα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μυοσκελετική τους ανάπτυξη, δηλαδή έως και το τέλος της εφηβείας. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν από αδυναμία συγκέντρωσης έως υπερευαισθησία στην ασύρματη ακτινοβολία (σαν μια μορφή αλλεργίας) ή ακόμα και –σε βαριές περιπτώσεις- αυτισμό! Η υπερευαισθησία αυτή μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με τη μορφή πονοκεφάλων, όπως για παράδειγμα μια μέρα ξαφνικά μπορεί να αρχίσουν να μην χωνεύουν κάποιο φαγητό π.χ. τόνο ή πιπεριά…

Σε κάθε περίπτωση, επειδή όλοι ζούμε σε κάποια μικρή ή μεγάλη πόλη, τα φαινόμενα αυτά μας περικυκλώνουν και πρέπει, όσο μπορούμε, να αναπτύξουμε τις άμυνές μας. Πρακτικά, λοιπόν, όπως για τις τροφές μας προτιμούμε τα προϊόντα ελευθέρας βοσκής ή τα βιολογικά, έτσι μπορούμε να λάβουμε μέτρα ακτινο-μόνωσης και κατά συνέπεια θωράκισης του χώρου που ζούμε και εργαζόμαστε.

Σήμερα πια, επειδή το θέμα αυτό έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, υπάρχουν πιστοποιημένα προϊόντα προστασίας από τις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες όπως: ειδικά χρώματα (μπογιές), φιλμ τζαμιών, υφάσματα, κουνουπιέρες, χαλιά, κουτιά θωράκισης για modem / router, αυτόματα ρελέ που κόβουν το ρεύμα χωρίς το φαινόμενο του βρώμικου ρεύματος αλλά και είδη προσωπικής προστασίας όπως οι θωρακισμένες πλάτες για την ακτινοβολία κινητών και tablet.

Μήπως πρέπει να θωρακιστούμε για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον ;

Γιάννης Δ. Μαρούδας