Οι Ερευνητές ανησυχούν για την άγρια ζωή και το οικοσύστημα στην Ευρωπαϊκή Αρκτική.

Κατηγορία Περιβάλλον
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 21:02 Διαβάστηκε 619 φορές
on line Γ. Κατραμάδος

Παρά το μικρό πληθυσμό της, η παλαιά Ευρωπαϊκή Αρκτική έχει καλυφθεί από πλαστικά απορρίμματα. Το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο (NPI) αναφέρει ότι μια ανησυχητική ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων συσσωρεύεται στην «πρωτόγονη Ευρωπαϊκή Αρκτική».

Μια μελέτη του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου αποκάλυψε ότι «πλαστικό σε όλα τα μεγέθη» βρίσκεται πλέον διασκορπισμένο σε όλη τη Νορβηγική Αρκτική και στο αρχιπέλαγος Svalbard που βρίσκεται ανάμεσα στην ηπειρωτική Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, μια από τις πιο βόρειες κατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 194 αντικείμενα απορριμμάτων (συνήθως πλαστικά) ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Όλα τα πλαστικά απορρίμματα ζυγίζουν συνολικά 79,000 τόνους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με συγκριτικά «χαμηλή ανθρώπινη επιρροή», τα πλαστικά απόβλητα που συσσωρεύονται στην Ευρωπαϊκή Αρκτική είναι σχεδόν ίδια ή και περισσότερα απ’ ότι στις περισσότερες αστικές, κατοικημένες περιοχές.

Η επιστήμονας Ingeborg G. Hallanger δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών ανησυχεί για το μέγεθος των μικροπλαστικών* που βρίσκονται στη θάλασσα. Η Hallanger πιέζει για την περαιτέρω εξερεύνηση των επιδράσεων που έχουν τα πλαστικά απορρίμματα στην άγρια ζωή της περιοχής. Εξηγεί ότι παρόλο που δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των πλαστικών στην άγρια φύση, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι το 90% των θαλάσσιων πτηνών έχει ένα πλαστικό αντικείμενο στο στομάχι του. Εν τω μεταξύ τουλάχιστον το 22,5% των ιππόκαμπων έχουν πάνω από 0,1 γραμμάρια πλαστικού στο στομάχι τους.

Η Hallanger δήλωσε ότι τα ζώα μπερδεύονται όταν βλέπουν τα μικροπλαστικά τα οποία μοιάζουν με τροφή. Όταν η άγρια φύση καταναλώνει πλαστικό, αυτό προκαλεί σοβαρή εσωτερική βλάβη. Επίσης τα ζώα μπερδεύονται σε «πλαστικά σκουπίδια και δίχτυα ψαρέματος».

Ο Geir Wing Gabrielsen, ένας από τους συγγραφείς της αναφοράς προειδοποίησε ότι το θαλάσσιο πουλί της Αρκτικής φούλμαρος απειλείται επικίνδυνα από τα πλαστικά απόβλητα. Ανέφερε ότι στο τέλος της δεκαετίας του ‘70, στο στομάχι τους υπήρχαν πολύ λίγα πλαστικά. Ωστόσο όταν οι ερευνητές έλεγξαν τη κατάσταση των φούλμαρων το 2013, βρήκαν ότι μερικά από αυτά είχαν πάνω από 200 πλαστικά αντικείμενα στο στομάχι τους.

Επίσης και τα μεγαλύτερα ζώα όπως είναι οι τάρανδοι βλάπτονται από τα πλαστικά απορρίμματα αφού κάθε χρόνο πολλοί παγιδεύονται σε δίχτυα που ξεβράζονται σε παραλίες και πεθαίνουν. O Gabrielsen πρόσθεσε ότι το 80% των απορριμμάτων στο αρχιπέλαγος Svalbard προέρχεται από απόβλητα των αλιευτικών.

Ο υπουργός κλίματος και περιβάλλοντος Ola Elvestuen εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα τα οποία υποδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία της βιομηχανικής υδατοκαλλιέργειας, της αλιείας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας η ελαχιστοποίηση των μικροπλαστικών που αφορούν κυρίως τον τεχνητό χλοοτάπητα και τα λάστιχα των αυτοκινήτων. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι η εκτιμώμενη ποσότητα πλαστικού στις περιοχές της Αρκτικής θα συνεχίσει να αυξάνεται. Στη πραγματικότητα το 2015 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έφτασε τους 332 εκατομμύρια τόνους και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να συνεχίσει την αυξητική του πορεία.

Η ελπίδα δεν έχει χαθεί παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά. Εάν ο καθένας αναλάβει την ευθύνη του από το ευρύ κοινό έως τους παραγωγούς και τις εταιρείες, ίσως να μην είναι πολύ αργά για να ελαχιστοποιηθούν τα πλαστικά απόβλητα που παράγουμε.

Σημείωση:

*Τα μικροπλαστικά είναι μικρά πλαστικά σωματίδια στο περιβάλλον. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης των Η.Π.Α κατατάσσει τα μικροπλαστικά σε διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών (προέρχονται κυρίως από καλλυντικά, ρούχα και διάφορες βιομηχανικές επεξεργασίες).

Πηγή: Eco watch