Οι εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων προκαλούν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων παιδικού άσθματος

Κατηγορία Περιβάλλον
Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 12:52 Διαβάστηκε 560 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Οι εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα και φορτηγά ευθύνονται για περίπου το 25% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά - και αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται όταν προστίθεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία περιλαμβάνει χημικά και καπνό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το παιδικό άσθμα αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1950 και αυτό αντικατοπτρίζει την αύξηση της χρήσης αυτοκινήτων και φορτηγών, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου, έναν ατμοσφαιρικό ρύπο που μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη στην αγγλική πόλη Bradford, όπου οι ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα του αέρα. Χρησιμοποιώντας νέα μοντέλα που αξιολογούν την επίδραση των οξειδίων του αζώτου, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Leeds εκτιμούν ότι περίπου το 38% όλων των περιπτώσεων άσθματος στην πόλη μπορεί να αποδοθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ότι το 24% προέρχεται άμεσα από τα καυσαέρια αυτοκινήτων και φορτηγών.

Αν και τα περιστατικά άσθματος στην πόλη αυτή είναι πάνω από το μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου, το μοτίβο είναι πιθανώς παρόμοιο παντού.

Η επικεφαλής Dr Haneeen Khreis αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που έχει υπολογιστεί ο αντίκτυπος της ρύπανσης των οχημάτων στο άσθμα των παιδιών και δείχνει πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων: Οι ειδικοί διάδρομοι, οι ζώνες χωρίς κυκλοφορία και η χρήση καθαρότερων καυσίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός εθνικού και παγκόσμιου σχεδίου για τη μείωση των περιπτώσεων άσθματος.

 

(Environment International, 2018, available online, March 27, 2018: https://doi.org/10.1016/j.envint.2018.03.008)