Νέα έρευνα για τους κινδύνους που προκύπτουν από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας

Κατηγορία Περιβάλλον
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 08:50 Διαβάστηκε 1599 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Τα τελευταία χρόνια τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ακτινοβολία από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο αυξάνονται με πολύ μεγάλο ρυθμό για να αγνοηθούν.

Η μεγαλύτερη μελέτη σε ζώα σχετικά με την ακτινοβολία των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία, αποκάλυψε τους κινδύνους έκθεσης σε περιβαλλοντικά επίπεδα ακτινοβολίας κυψελών. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν 2.448 αρουραίους σε ακτινοβολία ραδιοσυχνότητας 1.8 GHz (GSM) σε ποσότητες που μιμούνται εκείνες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας για 19 ώρες την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι οι θηλυκοί αρουραίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ όλοι οι αρουραίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες προ-καρκινικών παθήσεων και υπερπλασία κυττάρων Schwann.

Η μελέτη προχώρησε περισσότερο, επιτρέποντας στους αρουραίους να ζήσουν μέχρι το φυσικό τους θάνατο. Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπινων καρκίνων εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60 ετών, οπότε μελετώντας τα ζώα μετά από μια εκτεταμένη περίοδο κατάφεραν να εντοπίσουν τους αργά αναπτυσσόμενους όγκους.

Οι ερευνητές λένε ότι τα συμπεράσματά τους αρκούν για να καλέσουν τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο να εξετάσει εκ νέου την καρκινογένεση λόγω της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στους ανθρώπους.

Για δεκαετίες, τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν τη σχέση μεταξύ σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας και καρκίνου ως «θεωρία συνωμοσίας». Ωστόσο, η θεωρία φαίνεται να είναι επιστημονικό γεγονός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε πολύ μικρότερες ποσότητες ακτινοβολίας από αυτές που χρησιμοποιούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ. Αυτή η μελέτη βρήκε επίσης τον όγκο σβάννωμα (Schwannoma) της καρδιάς σε αρσενικούς αρουραίους, αλλά αντιμετώπισε κάποια κριτική για τις υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Στη μελέτη Ramazzini, ωστόσο, οι εκθέσεις ήταν ακόμη χαμηλότερες από τα "ασφαλή" όρια που έθεσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν νόμιμα σε τέτοια επίπεδα ακτινοβολίας.

 

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με την έκθεσή τους, σύμφωνα με τη μελέτη, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν επιτευχθεί τα ισχύοντα πρότυπα σε αυτή την υποομάδα.

Στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα όρια ορίστηκαν πριν από 20 χρόνια, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν κινητά τηλέφωνα και η μέση κλήση ήταν μόλις έξι λεπτά. Αυτές τις μέρες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει αυξηθεί δραματικά και είναι εκπληκτικό ότι αυτά τα όρια δεν έχουν ακόμη επανεκτιμηθεί.

Πολλές χώρες έχουν ήδη αυστηρότερους κανονισμούς από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια δημοσίευσε νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώνεται όταν τα κινητά τηλέφωνα στέλνουν και λαμβάνουν σήματα από πύργους κινητής τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, προτείνουν οι άνθρωποι να αποφεύγουν να κρατούν το τηλέφωνό τους στην τσέπη τους ή κοντά στο κρεβάτι τους τη νύχτα.

Επιπλέον, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας, Dr. Karen Smith, δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων των παιδιών τους καθώς οι εγκέφαλοι των παιδιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων και μπορούν να επηρεαστούν περισσότερο από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

ΠηγέςGreenMedInfoNaturalNewsIBTimes