Πώς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλούν βιολογικές βλάβες;

Κατηγορία Περιβάλλον
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 08:16 Διαβάστηκε 3847 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Υπάρχει κάτι γύρω μας που δεν μπορούμε να δούμε, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και που ίσως να μην γνωρίζουμε τίποτα για αυτό. Μπορεί να μην γνωρίζετε για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMFs) και να μην έχετε ακούσει ποτέ για τα επιβλαβή αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από αυτά. Παρ' όλα αυτά, είναι γύρω μας και είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι και πώς μας επηρεάζουν.

Με απλά λόγια, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αόρατα πεδία χαμηλής ή υψηλής συχνότητας που προέρχονται από ηλεκτρικές και ασύρματες συσκευές. Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ακτινοβολία, ενώ οι ασύρματες συσκευές όπως τα router παράγουν πεδία υψηλής συχνότητας.

Η έρευνα έχει συνδέσει ποικίλα προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου σε τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής και υψηλής συχνότητας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλούν πιο σοβαρές καταστάσεις όπως αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένα είδη καρκίνου.

Γιατί όμως αυτά τα κοινά πεδία προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά; Ο Paul Héroux, Ph.D., ερευνητής και καθηγητής τοξικολογίας και επιδράσεων ηλεκτρομαγνητισμού στην υγεία του στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, εξήγησε πρόσφατα λεπτομερέστερα στον Δρ Mercola των Waking Times.

 Τι αναφέρει ο καθηγητής

Μελετώντας γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Héroux άρχισε να ερευνά τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τέτοιες γραμμές.

"Έχω ασχοληθεί με τη βιολογία, παρακολούθησα μαθήματα ιατρικής και έγινα, κατά κάποιο τρόπο, ένα διαφορετικό άτομο από αυτό που αρχικά οι προϊστάμενοί μου θα περίμεναν να είμαι", αναφέρει στους Waking Times.

Η έρευνά του τον μεταμόρφωσε σε εμπειρογνώμονα για τις επιπτώσεις αυτών των πεδίων στο ανθρώπινο σώμα και η επιθυμία του να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος τον οδήγησε να συμμετάσχει στην Ιατρική Σχολή του McGill.

Το πρώτο πράγμα που εξήγησε ο Héroux είναι ότι τα πεδία χαμηλής συχνότητας, τα πεδία υψηλής συχνότητας, τα ηλεκτρικά πεδία, τα μικροκύματα και τα μαγνητικά πεδία έχουν όλα παρόμοια βιολογικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα.

"Είναι αλήθεια ότι η συχνότητα επηρεάζει τα αποτελέσματα", σημείωσε ο Héroux, "αλλά βασικά ... θα μπορούσα, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο να παράγω το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα κύτταρο. Τα περισσότερα σήματα υψηλότερης συχνότητας διαθέτουν αρκετά εξαρτήματα χαμηλής συχνότητας για να έχουν πολλά κοινά με τα εξαρτήματα χαμηλής συχνότητας. "

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που τα ηλεκτρογμαγνητικά πεδία δεν παράγουν θερμότητα, προκαλούν ζημιά - παρά τα όσα ισχυρίζονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. "Καλύπτοντας όλο το φάσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν βιολογικά αποτελέσματα", αναφέρει. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τις οποίες έχουμε βιώσει εδώ και πολύ καιρό, και έχουμε αυξήσει τα ιατρικά έξοδα."

Δεν χρειάζεται πολύ

Ο Héroux και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο τα 60 Hertz μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, να μειώσουν τη γονιμότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Héroux για το γιατί συμβαίνει αυτή η ζημιά: Ο μηχανισμός δράσης που προτείνεται περιλαμβάνει το ένζυμο ATP-συνθάση, που περνά ρεύματα πρωτονίων μέσω ενός διαύλου νερού (παρόμοιο με το ρεύμα που διέρχεται από ένα σύρμα). Τα πρωτόνια πρέπει να περάσουν από περίπου 20 μόρια νερού για να περάσουν από αυτό το κανάλι. Η ATP- συνθάση είναι εξαιρετικά παλιά και κοινή σε όλα τα ζωντανά συστήματα. Βασικά παράγει ενέργεια με τη μορφή ΑΤΡ από ADP, χρησιμοποιώντας αυτή τη ροή πρωτονίων.

Τα μαγνητικά πεδία μπορούν να αλλάξουν τη διαφάνεια των καναλιών νερού σε πρωτόνια, μειώνοντας έτσι το ρεύμα. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται το ATP, που μπορεί να έχει συνέπειες σε όλο το σύστημα, από την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και στειρότητας μέχρι τη μείωση της νοημοσύνης.

Ο Héroux πιστεύει ουσιαστικά ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυξάνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες, το οποίο καταστρέφει τις πρωτεΐνες και τις κυτταρικές μεμβράνες και διαλύει τους δεσμούς DNA.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine ανέφερε ότι το υπερβολικό οξειδωτικό στρες προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πολλές ασθένειες, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Ο Héroux προειδοποιεί ότι δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς ζουν ουσιαστικά σε ένα περιβάλλον όπου βάλλεται συνεχώς από ένα επικίνδυνο επίπεδο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ωστόσο, είναι καλό να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις ζημίες όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας την έκθεση σε ασύρματους δρομολογητές (router), έξυπνους μετρητές, μικροκύματα και άλλες μη βασικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων.

 

ΠηγέςWakingTimesScienceDirect