Ποιο είναι το αποτύπωμα άνθρακα ενός Email ;

Κατηγορία Περιβάλλον
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 08:25 Διαβάστηκε 1742 φορές
Τεύχος 86 Ιορδάνης Βελισσάρης

Μπορεί οι εκπομπές άνθρακα να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν πατάμε το enter για την αποστολή ενός email, ωστόσο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ευθύνονται για τη παραγωγή υψηλού ποσοστού CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1. Λιγότερη ενέργεια από το γράμμα

Κάθε email που στέλνουμε χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να εμφανισθεί στην οθόνη μας καθώς και οι συνδέσεις των δικτύων επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να μεταφέρουν το email. Όσο το email ταξιδεύει στο internet, κάθε server θα χρησιμοποιήσει κάποια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να το αποθηκεύσει προσωρινά πριν το αποστείλει. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, στέλνοντας ένα email χρησιμοποιούμε μόνο το 1,7 % της αντίστοιχης ενέργειας που θα καταναλώναμε για την αποστολή ενός έντυπου γράμματος (με το ταχυδρομείο). Γενικά όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι στέλνουμε πάρα πολλά emails.

  1. Πρόσθεση συνημμένων αρχείων

Για ένα απλό email, η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται ευθύνεται για την εκπομπή 4g CO2. Εάν για παράδειγμα το email που στέλνουμε περιλαμβάνει συνημμένη και μια εικόνα, χρειάζεται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και η αποστολή του διαρκεί περισσότερο. Έτσι το αποτύπωμα άνθρακα ανεβαίνει στα 50g CO2. Τα περισσότερα emails που έχουν χαρακτηρισθεί ως spam, διαγράφονται αυτόματα από τον εκάστοτε server πριν καν τα δούμε και έτσι δεν ταξιδεύουν πολύ και παράγουν το καθένα μόνο 0,3g CO2.

  1. Συγκριτικά με το αυτοκίνητο σας

Η αποστολή 65 emails αντιστοιχεί στην οδήγηση ενός χιλιομέτρου με το αυτοκίνητο. Ένα άτομο προσθέτει στο αποτύπωμα 136kg CO2 ανά έτος, μόνο από την αποστολή και λήψη emails. Αυτό αντιστοιχεί με την οδήγηση αυτοκινήτου για 320 χιλιόμετρα. Σε παγκόσμια κλίμακα το αποτύπωμα άνθρακα της χρήσης emails αντιστοιχεί με την παραγωγή CO2 επτά εκατομμύριων αυτοκινήτων εν κινήσει.

Πηγή: Focus magazine BBC