Συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα και συντηρητικά, μια ακόμη αιτία για το πάχος

Κατηγορία Βιολογικά
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1660 φορές
Issue 52


Γράφει ο Γαβριήλ Πανάγος (σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας)

Ο καθηγητής Dr. Achim Peters, ερευνητής εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Lübeck στη Γερμανία μετά από έρευνες έχει καταλήξει στο ότι μόνο η λήψη θερμίδων δεν εξηγεί τα υπέρβαρα άτομα. Χημικά συνθετικά φυτοφάρμακα, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης δρουν στον εγκέφαλο και προκαλούν ανωμαλίες στις ορμόνες και στη φυσική ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι πεινάει παρόλο που έχει φάει αρκετά. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου καθορίζουν το υπέρβαρο πολλών ανθρώπων.Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ακόμη και σε ποσοστά κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια ενεργούν στον εγκέφαλο ώστε ο άνθρωπος να αισθάνεται ότι έχει έλλειψη σε ενέργεια και του προκαλείται λαιμαργία. Ο άνθρωπος παρόλο που είναι καλυμμένος από συστατικά τροφής, αισθάνεται την ανάγκη ότι έχει ελλείψεις, θέλει να φάει κι άλλο.

Ας μην ξεχνάμε επίσης το γεγονός ότι η παρουσία καταλοίπων ενός φυτοφαρμάκου σε κάποιο τρόφιμο δεν προκαλεί μόνο πρόσθεση αλλά συνήθως πολλαπλασιασμό της βλαπτικής του δράσης (συνεργία) στους ζωντανούς οργανισμούς που τρέφονται με τέτοια τρόφιμα. Δηλαδή τα ανώτατα επιτρεπτά όρια βλαβερών καταλοίπων ισχύουν μόνο για ορισμένες τοξικές δράσεις και αποκλειστικά, όταν πρόκειται για μία μοναδική δραστική ουσία. Όπως ξέρουμε, στη συμβατική γεωργία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον περισσότερα του ενός φυτοφαρμάκου: ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα κλπ. πλέον των χημικών λιπασμάτων και «ορμονών» που συνήθως προκαλούν αφύσικη ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στην συμβατική κτηνοτροφία χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, ακόμη και προληπτικά και διάφορα άλλα για γρήγορη ανάπτυξη των ζώων και πάχυνση. Αυτά όμως δεν μένουν μόνο στα ζώα αλλά κάποιες ποσότητες πηγαίνουν και στους ανθρώπους μέσω των ζωικών τροφίμων και συντελούν και σ’ αυτούς στο να παχαίνουν πέραν διαφόρων άλλων (π.χ. διαταραχή ορμονών). Επιπλέον σε κάποια στάδια επεξεργασίας των τροφίμων προστίθενται άλλες ουσίες, ως βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά, χρώματα, για καλύτερη εμφάνιση κλπ.

Τώρα μαθαίνουμε ότι εκτός από τις γνωστές και άγνωστες τοξικές δράσεις όλων αυτών των χημικών συνθετικών ουσιών στα φρούτα, λαχανικά κλπ. φυτικά προϊόντα, στα ζωικά προϊόντα, έχουμε τώρα και επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν τελικά πολυφαγία με αποτέλεσμα υπέρβαρους ανθρώπους. Αυτό ενισχύεται με την παρουσία ζάχαρης, γλυκαντικών ουσιών, αλατιού, συντηρητικών, βελτιωτικών-ενισχυτικών γεύσης ειδικά σε πολλά έτοιμα φαγητά.

Υπάρχει λύση:
Ναι, η λύση είναι φυτικά και ζωικά τρόφιμα από ελεγμένη βιολογική ή και βιοδυναμική* γεωργία και κτηνοτροφία.

Τα τρόφιμα αυτά συντελούν, ώστε να δίνονται λιγότερα λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο και να λειτουργεί καλύτερα το ισοζύγιο ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Έτσι θα μειωθούν τα υπέρβαρα άτομα. Αυτό μάλιστα πέραν των τοξικών δράσεων. Οι τοξικές δράσεις από τα χημικά συνθετικά φυτοφάρμακα προκαλούν αθροιστικά προβλήματα και με τα χρόνια εκφυλισμό του οργανισμού, χρόνιες παθήσεις σε διάφορα όργανα και τελικά και καρκίνο. Βέβαια μπορούν να παρουσιαστούν και άμεσες επιπτώσεις σε περιπτώσεις μεγάλων δόσεων ή συνεργίας.

Δηλαδή τρεφόμενοι με βιολογικά ή βιοδυναμικά τρόφιμα οι υπέρβαροι θα χάσουν βάρος; Ναι, αυτό βοηθά αλλά μην ξεχνάμε τον ψυχικό παράγοντα: στρες, άγχος, φοβίες κλπ. Αυτοί είναι επιπλέον σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην ανωμαλία του μεταβολισμού του οργανισμού και στην λαιμαργία.

Επομένως, χαλαρώστε και τρέφεστε όσο μπορείτε περισσότερο με γνήσια βιολογικά ή βιοδυναμικά τρόφιμα. Τρώτε πολλά φρέσκα προϊόντα, αποφεύγετε τα συντηρημένα τρόφιμα.

Σημειώσεις
*Τα προϊόντα ελεγμένης, πιστοποιημένης βιοδυναμικής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουν μια επιπρόσθετη πιστοποίηση από αυτήν του βιολογικού προϊόντος (ΒΙΟ). Μετά από επιπρόσθετο έλεγχο με αυστηρότερες προδιαγραφές χορηγείται η αναγνώριση: Demeter. Δείτε: www.demeter-hellas.gr και www.demeter.net Μπορείτε να δείτε περίληψη μελέτης του εν λόγω καθηγητή στο διαδίκτυο γράφοντας το όνομά του: Prof. Dr. Alchim Petres.