Μεταλλαγμένα υπεράνω κάθε νόμου

Κατηγορία Βιολογικά
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 18:19 Διαβάστηκε 1716 φορές
Issue 55

Του Πέτρου Αργυρίου 


(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες αναλυτές της εποχής μας σε περισσότερα εκ των ένα πεδία και μάλλον ο κορυφαίος Έλληνας αναλυτής του παρασκηνίου των πολιτικών δημόσιας υγείας. Περισσότερα στα agriazwa.blogspot.com)

Όσο προχωράν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια, η αποσύνθεση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού για την οποία προειδοποιούσα από καιρό γίνεται όλο και πιο ορατή, με τρομακτικές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον των πληθυσμών. Το πιο εμφανές πεδίο είναι αυτό της οικονομίας. Εξίσου τρομακτικές είναι όμως και οι εξελίξεις στο πεδίο της ακόμη περισσότερο σημαντικής παγκόσμιας δημόσιας υγείας, εξελίξεις που δυστυχώς συχνότατα τα μεγάλα ΜΜΕ μάς αποκρύπτουν.Η κατάσταση μέρα με τη μέρα φεύγει τόσο εκτός ελέγχου που σε λίγο θα παρακαλάμε για ένα θαύμα να μας σώσει. Δυστυχώς ο νομπελίστας ειρήνης πρόεδρος των ΗΠΑ Barrack Obama δεν είναι αυτό το θαύμα καθώς σπεύδει να ματαιώσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των ψηφοφόρων και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Το 2007, στην προεκλογική του εκστρατεία για την «αλλαγή» πριν την πρώτη του εκλογή ως προέδρου, ο Obama δεσμεύτηκε στους ψηφοφόρους ότι θα παλέψει για «να επιτρέψει στους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε το φαγητό τους είναι γενετικά τροποποιημένο γιατί οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι αγοράζουν».

Ο Obama όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευσή του για την ετικετοποίηση των μεταλλαγμένων αλλά το Μάρτιο του 2013 υπέγραψε ένα νομοσχέδιο μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα παραθυράκι που εν μέρει θέτει καλλιέργειες υπεράνω του νόμου, του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας.

Το νομοσχέδιο HR933 είναι νομοσχέδιο που προβλέπει και κατανέμει κυβερνητικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2013 για διάφορους τομείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η γεωργία. Το επίμαχο τμήμα του ενός διαχειριστικού νομοσχεδίου ήταν η παράγραφος 735 που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θέτει τα μεταλλαγμένα υπεράνω του νόμου. Τι προβλέπει το παραθυράκι; Εν ολίγοις, ότι οποιαδήποτε καλλιέργεια δεν έχει κριθεί εκ των προτέρων επικίνδυνη, της επιτρέπεται όχι μόνο η συνέχισή της αλλά και η εμπορευματοποίησή της, ανεξάρτητα από κάθε άλλο νόμο, ενώ αφαιρείται από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια οποιαδήποτε δικαιοδοσία παρέμβασης ή διακοπής της διαδικασίας. Με άλλα λόγια, αν μια καλλιέργεια αποδειχθεί επικίνδυνη εκ των υστέρων, κανείς μα κανείς δεν έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει όχι μόνο την ίδια την καλλιέργεια αλλά και την εμπορευματοποίησή της.

Με αυτό τον ύπουλο τρόπο, το παραθυράκι 735 στο νομοσχέδιο HR933 όχι μόνο αφήνει το περιβάλλον έκθετο και απροστάτευτο απέναντι σε πιθανές μεταλλαγμένες απειλές αλλά καθιστά και τους ίδιους τους καταναλωτές απροστάτευτους και έκθετους σε πιθανούς διατροφικούς κινδύνους. Δια νόμου πλέον κανείς δεν δικαιούται να σταματήσει τις μεταλλαγμένες εταιρίες από τη στιγμή που τα προϊόντα τους έχουν αρχικά θεωρηθεί ασφαλή, ακόμη και αν στην πορεία αποδειχτούν βόμβες δημόσιας υγείας μεγατόνων.

Στη δημοσιοποίηση του περιεχομένου και των προεκτάσεων της παραγράφου 735, ξέσπασε σάλος. Η παράγραφος χαρακτηρίστηκε ως «νομοσχέδιο για την προστασία της Monsanto». 250.000 αμερικάνοι υπέγραψαν αίτηση που ζητούσε από τον πρόεδρο Obama την αφαίρεση της σκανδαλώδους παραγράφου από το σχετικά αθώο νομοσχέδιο. Δεν εισακούστηκαν. Ο Obama υπέγραψε γνωρίζοντας τι υπέγραφε και γιατί το υπέγραφε. Στον Obama ανήκει η προεδρική ευθύνη της παραχώρησης υπό προϋποθέσεις πλήρους ασυλίας και ασυδοσίας στις εταιρίες μεταλλαγμένων. Η ιδέα όμως ανήκε σε άλλον.

Ο ιθύνων νους
Ο άνθρωπος που συνέταξε και εισήγαγε σε ένα διαχειριστικό νομοσχέδιο την σκανδαλώδη παράγραφο που θέτει καλλιέργειες πάνω από τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, λέγεται Roy Blunt, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Μιζούρι. Από το Μιζούρι και τη Monsanto.

Η Monsanto είναι μια παλιά αμαρτωλή εταιρία. Και οι αμαρτίες της δεν περιορίζονται στο παρελθόν, αλλά λειτουργούν αθροιστικά εις βάρος του πλανήτη. Με βεβαρυμμένο ιστορικό περιβαλλοντοκτόνων ατυχημάτων, με συμμετοχές σε πολέμους των ΗΠΑ εν καιρώ ειρήνης και μη, η Monsanto προσπαθεί τις τελευταίες δεκαετίες να επιβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, τη δικτατορία των μεταλλαγμένων. Μια δικτατορία που ήδη έχει κοστίσει σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες το βιος τους αλλά και το βίο τους, μια δικτατορία που απειλεί τη φυσιολογική γεωργία με πλήρη καταστροφή και την ανθρωπότητα με παγκόσμιο λοιμό διαρκείας. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι εις βάρος της ανθρωπότητας και του πλανήτη, η Monsanto χρησιμοποιεί ακόμη και πρέσβεις των ΗΠΑ άλλοτε ως πλασιέ της και άλλοτε ως «κατασκόπους» της (περισσότερα για τη Monsanto μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μου «Δημόσια υγεία: Το βρώμικο παιχνίδι των μεταλλαγμένων» - http://agriazwa.blogspot.gr/2011/01/blog-post_7819.html αλλά και σε προηγούμενο άρθρο μας στο Holistic Life για τον ρόλο της Monsanto στην καταστροφή των μελισσών και επομένως και των οικοσυστημάτων).

Δεν ήταν ανέφικτο λοιπόν για μια εταιρία, η οποία χρησιμοποιεί πρεσβευτές των ΗΠΑ ως κατασκόπους της, να χρησιμοποιήσει και γερουσιαστές. Όπως έκανε και με τον εμπνευστή της παραγράφου της «γενετικά τροποποιημένης ασυλίας και ολοκληρωτισμού», του «νομοσχεδίου για την προστασία της Monsanto» Roy Blunt. Οι χάρες βέβαια είναι αμοιβαίες. Η Monsanto είχε χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα την προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή και αυτός την κατάλληλη στιγμή της ανταπέδωσε τη χάρη κάνοντάς την υπό συνθήκες άτρωτη και ασταμάτητη από το νόμο.

Η Monsanto όμως δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς. Μια ακτινογραφία των εσωτερικών της κυβέρνησης Obama αρκεί για να μας πείσει για το μηχανισμό της περιστρεφόμενης πόρτας, έναν μηχανισμό που ουσιαστικά διοικεί τις ΗΠΑ: Από την μία πλευρά στελέχη πολυεθνικών μπαίνουν σε καίρια πόστα της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, κάνουν παστρικά τις δουλειές τους προς όφελος των εταιριών και από την άλλη επιστρέφουν στις πολυεθνικές για να εξαργυρώσουν τις υπηρεσίες που πρόσφεραν σε αυτές ως πολιτικοί. Και η πόρτα συνεχίζει να γυρνάει ασταμάτητα.

Ας δούμε λοιπόν ποιους και σε ποια πόστα έφερε η περιστρεφόμενη πόρτα της Monsanto στην κυβέρνηση Obama σύμφωνα με το άρθρο του σημαντικότατου αναλυτή και για αυτό και εξόχως περιθωριοποιημένου John Rappaport «Οι κορυφαίες 10 δικαιολογίες για την υπογραφή του Νομοσχεδίου για την προστασία της Monsanto από τον Obama» (http://jonrappoport.wordpress.com/2013/03/28/top-10-excuses-for-obama-signing-the-monsanto-protection-act/).

Να ποιοι από-φασίζουν για τη μοίρα της αμερικανικής γεωργίας στην κυβέρνηση Obama:

Roger Beachy: Διευθυντής του Εθνικού ινστιτούτου Τροφής και Γεωργίας. Πρώην διευθυντικό στέλεχος της Monsanto.

Michael Taylor: Επίτροπος του πανίσχυρου πλέον FDA (ο αμερικάνικος ΕΟΦ με αυξημένες δικαιοδοσίες και στα φάρμακα και στα τρόφιμα). Πρώην αντιπρόεδρος για τη δημόσια πολιτική της Monsanto

Tom Vilsack: Επίτροπος του USDA, του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στενά συνδεδεμένος με κυβερνητικούς και μη οργανισμούς που συσκέπτονται για τα συμφέροντα των εταιριών βιοτεχνολογίας.

Islam Siddiqui: Αντιπρόσωπος Αγροτικού Εμπορίου. Πρώην λομπίστας της Monsanto, θα φροντίσει μάλλον να εξάγουν οι ΗΠΑ ακόμη περισσότερο μεταλλαγμένο κίνδυνο.

Ramona Romero. Σύμβουλος του Υπουργείου Γεωργίας. Πρώην σύμβουλος του άλλου κολοσσού χημικών και μεταλλαγμένων, της DuPont.

Rajiv Shah: Επικεφαλής του USAID, του Πρακτορείου για τη Διεθνή Ανάπτυξη που συμβάλει τα πλείστα στη διεθνή αποσταθεροποίηση. Από τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης μέχρι το πικρό φρούτο του «μεταλλαγμένου» εκδημοκρατισμού της αραβικής άνοιξης, το USAID, μαζί με τη CIA και το διεθνή κερδοσκόπο George Soros, συνέβαλε τα πλείστα στη διάλυση κρατών και κοινωνιών. O Rajiv Shah πριν την τοποθέτηση στο ευαγές ίδρυμα του USAID, διατηρούσε κομβικό πόστο σε ένα άλλο «ευαγές και φιλανθρωπικό» ίδρυμα, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Για να κατανοήσουμε επαρκώς την κλίμακα της διαπλοκής, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το 2010 o Bill Gates αγόρασε 900000 μετοχές της Monsanto ενώ την ίδια ακριβώς χρονιά ο Soros αγόρασε 500000 μετοχές της.

Hillary Clinton: H πρώην πρώτη κυρία και νυν Γραμματέας του Κράτους δούλευε κάποτε στη δικηγορική φίρμα Rose, νομικό σύμβουλο της Monsanto.

Μα δεν υπάρχει πουθενά δίκιο και δίκαιο; Πώς δεν υπάρχει. Για αυτό και προσπαθούν οι πολυεθνικές να αποδομήσουν το θεσμό της δικαιοσύνης τοποθετώντας πρόσωπα της επιρροής τους σε θέσεις κλειδιά. Έτσι λοιπόν, σε μια κίνηση με ελάχιστα ιστορικά προηγούμενα, ο Obama τοποθέτησε μια δικηγόρο χωρίς προϋπηρεσία δικαστή, την Elena Kagan, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καθώς η Kagan είχε προϋπηρεσία σπουδαιότερη από δικαστή: η Kagan είχε υπερασπιστεί την Monsanto σε υπόθεσή της.

Με μια τέτοια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τη Monsanto, οι εγκρίσεις κατά τις προεδρίες Obama για νέα μεταλλαγμένα προϊόντα έπεσαν βροχή: Εγκρίθηκαν μεταλλαγμένα Αλφάλφα, BT ζαχαρότευτλα, Bt σόγιας της Monsanto, Bt βαμβάκι και καλαμπόκι για αιθανόλη της Syngenta, βαμβάκι της Bayer, σόγια της Pioneer, στέλεχος παπάγιας, ένας αντιπηκτικός παράγοντας από γάλα διαγονιδιακής γίδας ενώ σειρά έχουν πάρει σολομοί και μήλα.

Η γενετικά τροποποιημένη βιομηχανία που ήδη ανθεί και παράγει ανεξέλεγκτα κάθε λογής με την παράγραφο 735 γίνεται ασταμάτητη: Αν κάτι μεταλλαγμένο φυτευτεί, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την καλλιέργεια, συγκομιδή και πώλησή του ακόμη και αν αυτό αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο καταναλωτής και το περιβάλλον γίνονται εντελώς ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι στα μεταλλαγμένα συμφέροντα.

Η παράγραφος 735 είναι ένα ακόμη κουτί της Πανδώρας από τα πολλά που ύπουλα ανοίγουν τριγύρω μας. Κάποτε έγραφα ότι αν δεν σταματήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα, αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τώρα πλέον μας απαγορεύεται και δια νόμων να επιχειρήσουμε να τα σταματήσουμε.