Γενετικά Τροποποιημένες ζωοτροφές που μπορούν να προκαλέσουν επιδημικές ασθένειες, έρχονται στα αγροκτήματα της Ευρώπης

Κατηγορία Βιολογικά
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 01:39 Διαβάστηκε 1782 φορές

‘Ίσως πολύ σύντομα να εισαχθούν Γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) ζωοτροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά αν το κάνουμε αυτό θα φέρουμε ασθένειες στις καλλιέργειές μας και τα ζώα μας’, προειδοποιεί ένας εμπειρογνώμονας γεωπόνος των ΗΠΑ.

Ο εμπειρογνώμονας, ο Don Huber, πρώην μέλος του πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ, απέστειλε τα σχετικά στοιχεία της έρευνάς του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ευρωπαϊκές αρχές - μετά από αίτησή τους - αλλά φαίνεται μάλλον απίθανο ότι τα ευρήματά του θα σταματήσουν την εισαγωγή των γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την εισαγωγή ζωοτροφών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χωρίς άδεια. Μετά από χρόνια έντονης πίεσης από ομάδες υπέρ των ΓΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να τερματίσει την προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» της για παράνομη εισαγωγή ΓΤ. Οι οικολόγοι φοβούνται ότι η νέα πολιτική θα οδηγήσει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να πάρουν τελικά το δρόμο τους προς τα τρόφιμα που τρώμε. Τελικά δεν θα γνωρίζουμε κατά πόσο τρώμε τροφές ΓΤ ή όχι, φοβούνται.

Ο Dr Huber προβλέπει ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου έχουν σημειωθεί επιδημικές ασθένειες που επηρέασαν τα ζώα και τα χωράφια τους. Όπως αναφέρει: ‘Οι επιδημίες προκαλούνται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που χρησιμοποιούν glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο που δημιουργεί στις καλλιέργειες μια μορφή AIDS, αποδυναμώνοντας τη φυσική άμυνά τους και αφήνοντάς τες ευάλωτες σε παθογόνους οργανισμούς που τους σκοτώνουν.’.Με τη σειρά τους, οι καλλιέργειες καταναλώνονται από τα ζώα, τα οποία είναι επίσης όλο και πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

‘Ο κύριος ένοχος είναι η Monsanto’, αναφέρει ο Huber, ‘της οποίας η σόγια και οι σπόροι καλαμποκιού είναι πλούσια σε glyphosates. Λέει ότι έχει βρει ένα νέο παθογόνο οργανισμό στο ΓΤ καλαμπόκι και τη σόγια της Monsanto. Οι αγρότες του ανέφεραν μια 15 τοις εκατό αύξηση στα ποσοστά υπογονιμότητας στα ζώα, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 35 τοις εκατό οι αυτόματες αποβολές. Το πρόβλημα εξαφανίζεται όταν επιστρέφουν σε ζωοτροφές με μη ΓΤ σόγια και καλαμπόκι.

Πηγή:
www.bnet.com and The Observer, February 6, 2011.