Τα μυστικά του σαλιγκαριού στην ομορφιά του δέρματος

Κατηγορία Τρόπος Ζωής
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 20:08 Διαβάστηκε 3001 φορές
Τεύχος 105 Γράφει η Δήμητρα Τσαντίδου, Αισθητικός

Η δράση της βλέννας του σαλιγκαριού (Helix aspersa muller) στο ανθρώπινο δέρμα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τους αρχαίους χρόνους, τόσο μέσα απ’ την καλλυντική εφαρμογή για την περιποίηση του δέρματος, όσο και απ’ τη θεραπευτική χρήση για την καταπράυνση των δερματικών διαταραχών και την ανάπλαση και επούλωση των τραυματισμένων ιστών. Ο Ιπποκράτης, πρότεινε την εφαρμογή της βλέννας στην πάσχουσα περιοχή ως αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Στο πέρασμα των ετών, οι εκτροφείς σαλιγκαριών αναγνώρισαν πρώτοι τις πολύτιμες ιδιότητές της, καθώς το δέρμα τους ήταν ιδιαίτερα απαλό και διάφοροι μικροτραυματισμοί επουλώνονταν γρήγορα, χωρίς να αφήνουν ουλές ή ερεθισμούς.

Τί είναι το έκκριμα του σαλιγκαριού
Αποτελεί μια βλεννώδη ουσία, η οποία καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του σώματός του και εκκρίνεται από ειδικούς επιδερμικούς αδένες. Η βλέννα έχει πολλαπλή χρηστικότητα για την επιβίωση του ζώου και ιδιότητες όπως, μαλακτική, ενυδατική, λιπαντική, αναπλαστική και συγκράτησης (κολλητική). Οι ενεργές ουσίες σε αυτή το καθιστούν ένα μοναδικό, φυσικό προϊόν που δεν παρασκευάζεται στο εργαστήριο με συνθετικά, χημικά στοιχεία. Το εκχύλισμα εκκρίματος που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά δεν είναι το υγρό που χρησιμοποιούν τα σαλιγκάρια προς διευκόλυνση της κίνησής τους, αλλά η ουσία που παράγουν, η οποία αποτελεί τη μοναδική τους άμυνα και εκκρίνεται από τη βάση του κελύφους.

Η σύσταση του εκκρίματος
Τo έκκριμα του σαλιγκαριού αποτελεί ένα μείγμα ενεργών ουσιών, το οποίο έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι διατηρεί πολυεπίπεδη θεραπευτική δράση στο δέρμα. Η χημική του ανάλυση κατέδειξε την παρουσία αλλαντοΐνης, ελαστίνης, κολλαγόνου, γλυκολικού οξέος, βιταμινών A, Ε, καθώς και μεταλλικών στοιχείων. Παράλληλα, το έκκριμα του σαλιγκαριού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βλεννοπολυσακχαρίτες, οι οποίοι προάγουν την ταχεία ανάπλαση των ιστών.

Η δράση των κύριων συστατικών του εκκρίματος
Αλλαντοΐνη: Πρόκειται για μια χημική ένωση που διατηρεί κυρίως αναπλαστικές ιδιότητες, γι’ αυτό και συναντάται ευρέως σε δερματικά σκευάσματα ως επουλωτικός παράγοντας. Επιταχύνει τη διαδικασία της ανάπλασης των ιστών και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ουλών και χηλοειδών.
Ελαστίνη: Αποτελεί δομική πρωτεΐνη στο κυρίως δέρμα και βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος, ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσής της.
Κολλαγόνο: Είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στο συνδετικό ιστό και υποστηρίζει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, δίνοντάς του, παράλληλα, όγκο. Διάφοροι εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες μειώνουν το κολλαγόνο, επιφέροντας χαλάρωση, ένα απ’ τα σημεία της (πρόωρης) γήρανσης.
Γλυκολικό οξύ: Διεγείρει το σχηματισμό του κολλαγόνου στο χόριο και ενισχύει τη σύνθεση των βλεννοπολυσακχαριτών και του υαλουρονικού οξέος με αποτέλεσμα την ελαστικότητα στο δέρμα, την αυξημένη αναγεννητική δράση καθώς και τη διατήρηση και αύξηση της υγρασίας.
Βιταμίνη C: Μία απ’ τις αγαπημένες βιταμίνες του δέρματος, κυρίως για την αντιοξειδωτική - αντιγηραντική της δράση, τη συμβολή της στην κολλαγονογένεση και τη ρύθμιση της χρωματικής ομοιομορφίας της επιδερμίδας.
Βιταμίνη E: Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας το δέρμα απ’ τους παράγοντες που επιφέρουν βλάβες και γήρανση. Παράλληλα, υποστηρίζει τους αναπλαστικούς μηχανισμούς και διατηρεί ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη του σαλιγκαριού στο δέρμα

 • Συντελεί στην ταχεία ανάπλαση και επούλωση των ιστών.
 • Διατηρεί ενυδατωμένη και απαλή την επιδερμίδα.
 • Συμβάλλει στην παράταση της νεανικότητας του δέρματος.
 • Προστατεύει το δέρμα από επιβλαβείς παράγοντες.
 • Διατηρεί σφριγηλό και ελαστικό το δέρμα.
 • Προλαμβάνει τη χαλάρωση και τη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
 • Βοηθά στην καταπράυνση των φλεγμονών.
 • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και των δερματικών διαταραχών, πχ. εκζέματα, ψωρίαση.
 • Προλαμβάνει την εξέλιξη των ραγάδων.
 • Συντελεί στην ελαχιστοποίηση της ουλοποίησης μετά από σοβαρά τραύματα και χειρουργικές τομές.

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με έκκριμα σαλιγκαριού;

Έφηβοι και ακνεϊκά δέρματα: Χάρη στη δραστικότητα των συστατικών του εκκρίματος θα βελτιωθεί η κλινική εικόνα των ακνεϊκών δερμάτων, παρατηρώντας υποχώρηση των φλεγμονών και της ερυθρότητας, διατήρηση της υγρασίας και αποφυγή των έντονων ουλών. Το γλυκολικό οξύ θα βοηθήσει στη ρύθμιση της λιπαρότητας και στη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων.

Νεανικά δέρματα: Τους παρέχει την απαραίτητη ενυδάτωση και υποστηρίζει το έργο των φυσιολογικών μηχανισμών του δέρματος.

Για πρόληψη της πρόωρης γήρανσης: Γύρω στα 35 το δέρμα αρχίζει και εμφανίζει τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Το έκκριμα σαλιγκαριού θα βοηθήσει στη συγκράτηση της υγρασίας, στη ρύθμιση και αναπλήρωση των μειωμένων επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης και στην ενίσχυση της φυσικής προστασίας ενάντια στους βλαπτικούς παραγόντες.

Ώριμα δέρματα: Το σαλιγκάρι μάχεται τους παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση και αναπληρώνει στο μέγιστο δυνατό τη φθορά των φυσικών υλικών του δέρματος, ενώ παράλληλα ενισχύει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες να αντιμετωπίσουν την αυξητική τάση της  δημιουργίας ρυτίδων, της ξηρότητας και της χαλάρωσης του δέρματος.

Μετά τον ήλιο: Χάρη στην ισχυρά αναπλαστική του δράση, καθώς και στην ικανότητα αναπλήρωσης της υγρασίας, το έκκριμα του σαλιγκαριού βοηθάει στην «αποθεραπεία» του δέρματος μετά την έντονη ηλιακή έκθεση.

Πρόληψη ραγάδων: Κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος ή της εγκυμοσύνης το σαλιγκάρι θα βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος με στόχο να προλάβει το σχηματισμό έντονων ραγάδων. 

Χρήση των προϊόντων με έκκριμα σαλιγκαριού

 • Καθημερινά: Το έκκριμα σαλιγκαριού μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε οποιαδήποτε δερματική σας ανάγκη πρωί και βράδυ και να σας προσφέρει ενισχυμένη δράση μέσω των εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων όπως ορών, μασκών κλπ.
 • Ως βάση μακιγιάζ: Μπορείτε να εφαρμόσετε μια ελαφριά κρέμα ή έναν ορό με έκκριμα σαλιγκαριού ως βάση πριν το μακιγιάζ σας. Η αίσθηση στο δέρμα σας θα είναι σαν να φοράτε primer.
 • Το καλοκαίρι: Παρόλο που το έκκριμα εμπεριέχει ένα ποσοστό γλυκολικού οξέος μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γιατί δε λειτουργεί ως χημικό πηλινγκ, αλλά προάγει το σχηματισμό του κολλαγόνου, προλαμβάνοντας τις βλάβες της UV ακτινοβολίας. Επιπλέον το δέρμα σας θα προστατεύεται απ’ το αντηλιακό σας.

Πηγές: https://pubs.rsc.org/ - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ - www.bioleon.gr 


Τσαντίδου

Η Δήμητρα Τσαντίδου είναι η δημιουργός του Bee Elixir. Ξεκίνησε τις σπουδές της ως στέλεχος Εμπορικής Διοίκησης σε ελληνο-αγγλικό κολλέγιο. Για δώδεκα χρόνια προσέφερε, εξελίχθηκε και απέκτησε εμπειρία στους τομείς των πωλήσεων, του marketing, του λογιστηρίου και της εξυπηρέτησης πελατών σε διάφορες εταιρείες. Το 2011 αποτέλεσε σταθμός, όπου η αναζήτηση προσωπικού σκοπού την οδήγησε στην αλλαγή επαγγελματικής πορείας, επιλέγοντας τον δρόμο της ανθρωποκεντρικής αισθητικής. Κατέχει το διεθνές δίπλωμα αισθητικής Cidesco, ενώ ειδικεύεται στη μελισσοθεραπεία και την εναλλακτική ολιστική αντιγήρανση. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει πολλές εκπαιδεύσεις και συνέδρια στους τομείς της αισθητικής, της υγείας και της ευεξίας (αισθητική, σπα, εναλλακτικές θεραπείες, παρασκευή φυσικών καλλυντικών, διατροφή, ιατρική, ιατρική αισθητική), καθώς και του management και της διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει υπάρξει εισηγήτρια σε πέντε συνέδρια αισθητικής και υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταξιδεύει συχνά στα πλαίσια της συνεχούς κατάρτισης και ενημέρωσης και είναι μέλος ελληνικών και ξένων φορέων ομορφιάς και υγείας. Παράλληλα αρθρογραφεί στο περιοδικό Μελίαμα του Επιστημο - νικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας (συνέχεια του βιογραφικού)