Οδοντόκρεμες - Τι πρέπει να προσέχετε

Κατηγορία Safe
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 7645 φορές
Issue 60

Φυσικά προϊόντα που φέρνουν το χαμόγελο στο πρόσωπό σας

Είναι βασική ανάγκη. Βουρτσίζοντας τα δόντια σας καθημερινά βοηθάτε να παραμένουν καθαρά, χωρίς πλάκα, βακτήρια, ενώ επίσης φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύονται 217 εκατομμύρια λίρες το χρόνο για οδοντόκρεμα.

Το βούρτσισμα, όπως οι περισσότερες καθημερινές συνήθειες, μπορεί να είναι βαρετό, έτσι οι κατασκευαστές διαφημίζουν τώρα την οδοντόκρεμα υποδεικνύοντας ότι είναι ένα προϊόν ομορφιάς ή πολυτέλειας παρά ένα προϊόν προσωπικής υγιεινής. Αυτό ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα και σε υψηλότερη τιμή, ενώ επίσης απομακρύνει την προσοχή τους από τα συστατικά.

Το τι περιέχεται σε μία οδοντόκρεμα δεν είναι κάτι που απασχολεί του περισσότερους ανθρώπους, αν και μάλλον θα έπρεπε…

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα επηρεάζουν κάτι περισσότερο από το στόμα. Η Περιοδοντική ασθένεια συνδέεται με άλλες καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις (J Periodontol, 1996; 67: S1138-42). Ο συσχετισμός είναι ακόμη πιο ισχυρός από ό,τι για τους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη (JAmDentAssoc, 1998; 129: 301-11).Η φτωχή στοματική υγεία σχετίζεται επίσης με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειακή νόσο, διαβήτη και πρόωρη κύηση.

Ωστόσο, η οδοντόκρεμα δεν είναι στην πραγματικότητα αναγκαία για καθαρά δόντια. Το στεγνό βούρτσισμα είναι εξίσου αποτελεσματικό. Λειαντικά σε οδοντόπαστα, όπως η κιμωλία ή το διοξείδιο του πυριτίου βοηθούν, όμως η κυρίως λειτουργία της οδοντόκρεμας είναι να δώσει «ενεργά συστατικά» όπως το φθόριο και αντιβακτηριακά όπως triclosan στα δόντια και τα ούλα. Αυτός είναι ο λόγος που οι σύγχρονες οδοντόκρεμες περιέχουν κολλώδεις παράγοντες όπως συμπολυμερή PVM/MA για να κρατήσουν τα δραστικά συστατικά σε επαφή με τα δόντια μετά το ξέβγαλμα.

Για την ομορφιά και την υγεία, στηριζόμαστε στα ενεργά συστατικά, όμως, πολλά από αυτά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μύθοι για το Φθόριο

Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν οδοντόκρεμες με fluoride (φθοριούχο άλας) πιστεύοντας ότι προστατεύει τα δόντια. Όμως δεν υπάρχουν πολλές πειστικές αποδείξεις για αυτό. Σε αντίθεση με πραγματικά θρεπτικές ουσίες όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καμία ανθρώπινη ασθένεια - συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας - δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φθορίου. Στην πραγματικότητα, το φθόριο είναι δηλητήριο που υπάρχει σε αρκετά μεγάλη ποσότητα στη μέση οικογενειακή οδοντόκρεμα ώστε να είναι ικανό να σκοτώσει ένα μικρό παιδί, αν αυτό το καταπιεί (J Public Health Dent, 1997; 57: 150-8). Οι ΗΠΑ και η Σουηδία - αλλά όχι το Ηνωμένο Βασίλειο - απαιτούν οι οδοντόκρεμες με φθόριο να επισημαίνουν την παρουσία του με ειδική προειδοποίηση.

Το φθόριο μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, αλλεργικές αντιδράσεις και τώρα υπάρχουν υποψίες για πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της στομαχικής παλινδρόμησης, διαταραχών των οστών, διαβήτη, δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και ψυχικής δυσλειτουργίας. Το φθόριο που περιέχεται σε οδοντόπαστα φθορίου, σε δισκία και στο νερό, σε ηλικίες πριν από την ηλικία των έξι ετών είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φθορίωση, η οποία δημιουργεί στίγματα και αλλοιώνει το χρώμα των δοντιών (Pediatr Dent, 2000? 22: 269-77).

Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και φθορίου. (Townsend Lett Docs, 1990; 89: 864-5; Yiamouyiannis J, Fluoride: The Aging Factor, Delaware, OH: Health Action Press, 1993).Πιο πρόσφατα, το φθόριο έχει βρεθεί να ενεργοποιεί και να παρεμβαίνει σε G-πρωτεΐνες, χημικούς διαβιβαστές ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών.

Αφρισμένη τρέλα

Άλλα συστατικά στις συνηθισμένες οδοντόκρεμες είναι επίσης ανησυχητικά. Πολλές οδοντόκρεμες περιέχουν το συνθετικό, φτηνό καθαριστικό SodiumLaurylSulphate (SLS), ύποπτο ως τοξικό για το ήπαρ και το γαστρεντερικό. Το SLS συνδέεται επίσης με έλκη στο στόμα (Compend Contin Educ Dent, 1997;18: 1238-40), και μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στόματος - σχετικό αν ληφθεί υπόψη ο συσχετισμός fluoride/καρκίνου. Μπορεί ακόμη να αυξήσει και την αφομοίωση άλλων, πιο επιβλαβών ουσιών στο στόμα (Int J Occup Med, 2000; 6: 138-42, 143-7).

Το Triclosan, ένα κοινό αντιβακτηριακό στην οδοντόπαστα, προστίθεται μερικές φορές για να εξουδετερώσει το SLS (Scand J Dent Res, 1993; 101: 192-5), όμως τα δύο αυτά σε συνδυασμό μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά ερεθιστικά (Toxicol Lett, 1997; 91: 189-96). Το Triclosan συνδέεται επίσης με την αύξηση των ανθεκτικών σουπερ-ιών (Superbugs).

Το triclosan, όταν χρησιμοποιείται σε αντιβακτηριακές / κατά της οδοντικής πλάκας φόρμουλες, μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση πλάκας (Am J Dent, 1989; 2: 231-7). Ωστόσο, αν και οι φόρμουλες ελέγχου της οδοντικής πλάκας μπορούν να εμποδίσουν το 40-50% της νέας συσσώρευσης πλάκας, μπορούν να μην κάνουν τίποτα για αυτή που είναι ήδη παρούσα.

Τα λειαντικά είναι επίσης δυνητικά επιβλαβή. Εκθέσεις δείχνουν ότι οι λεπτοί κόκκοι πυρίτιου και άλλων λειαντικών μπορούν να συλλεχθούν κάτω από τα ούλα σχηματίζοντας κοκκιώματα - μικρά οζίδια του φλεγμαίνοντα ιστού (Dermatology, 2001; 203: 177-9; AnnPeriodontol, 1999; 4: 20-31). Αυτές οι αλλοιώσεις μπορούν να μιμούνται την ουλίτιδα, και ίσως επίσης να αφήνουν τα ούλα πιο ευάλωτα σε λοίμωξη.