Χοντρά παιγνίδια με τη διατροφή μας

Κατηγορία Safe
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2623 φορές
Issue 74

Όχι, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός που κάνει το κρέας ψάρι… Χιλιάδες τρόφιμα κυκλοφορούν ανάμεσα μας που είναι κάτι άλλο από αυτό που περιγράφουν. Αν είμαστε ότι τρώμε, θα μπορούσαμε να είμαστε από… σκαθάρια μέχρι κι άλογα. Το ότι φυσικά κάποιοι άνθρωποι είναι «γαϊδούρια» και λειτουργούν «άλογα» δεν είναι εντελώς τυχαίο.

Τα δομικά μας υλικά τα παίρνουμε από τη διατροφή μας. Και κάποιες συνθήκες έχουν επιτρέψει να δημιουργηθούν δίκτυα που διακινούν τρόφιμα άλλοτε ανεπίτρεπτα κι άλλοτε εντελώς ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στο σκανδαλιστικό βιβλίο μου Παρά Φύση βρίσκεται ό,τι βάζει ο νους σας … μέσα σε τρόφιμα ακόμη και μαζικής κυκλοφορίας.

Από τα δύο μεγάλα σκάνδαλα αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη που παρουσιαζόταν ως βοδινό ή χοιρινό, με το δεύτερο μάλιστα να αφορά άλογα που η εταιρία Sanofiχρησιμοποιούσε ως πειραματόζωα για την ανάπτυξη ορών κατά ασθενειών, μέχρι φωσφορίζουσες μπριζόλες, καρπούζια βόμβες και ψάρια μαϊμούδες, τα διατροφικά σκάνδαλα ήρθαν για να μείνουν.

Μην νομίζετε ότι ποτέ δεν σας αφορούν. Κάποιοι τυχεροί από εσάς είχαν την μοναδική ευκαιρία εν αγνοία τους να δοκιμάσουν στα ΙΚΕΑ εκείνες τις λαχταριστές παρτίδες από σουηδικά κεφτεδάκια και λουκάνικα που χλιμίντριζαν.

Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες που οδηγούν στην αύξηση των διατροφικών σκανδάλων σήμερα;

Ας τις αναλύσουμε μια προς μια

Α) Η αμερικανοποίηση της διατροφής: Η Αμερική, μέχρι πρότινος η μοναδική υπερδύναμη στον πλανήτη, δεν χρησιμοποιεί μόνο τις στρατιωτικές βάσεις της για να κυριαρχεί. Επιδιώκει και συχνά τα καταφέρνει να έχει και πολιτισμική επιβολή, καθώς στοιχεία του πολιτισμού έχουν σαφέστατο και εμπορικό χαρακτήρα.

Ένα από αυτά είναι οι διατροφικές συνήθειες: Τις τελευταίες δεκαετίες η Αμερική προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της απαίσιο κι ανθυγιεινό μοντέλο. Από τα μεταλλαγμένα μέχρι τα αναψυκτικά και τις αλυσίδες ταχυφαγίας, οι ΗΠΑ επιχειρούν διαρκώς να κάνουν τον κόσμο σαν τα μούτρα τους. Ευτυχώς, όχι με πλήρη ακόμη επιτυχία.

Και λέμε ευτυχώς γιατί το διατροφικό επίπεδο των ΗΠΑ μόνο με αυτό του Τρίτου Κόσμου μπορεί να συγκριθεί. Όπως γράφω στο «Παρά Φύση»: «Η «κοιτίδα» των τροφικών δηλητηριάσεων στον αναπτυγμένο κόσμο είναι μάλλον οι ΗΠΑ, πατρίδα άλλωστε και του έτοιμου φαγητού. Ενδεικτικά για το διάστημα από το 2000-2007 τα περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ εκτιμώνται με το αστρονομικό νούμερο των 48.000.000 ετησίως, νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ένας στους 7 αμερικανούς κάθε χρόνο πέφτει θύμα της βιομηχανίας τροφίμων.

Στη Γαλλία όπου υπάρχει κουλτούρα διατροφής, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: Το ετήσιο νούμερο κρουσμάτων είναι 750000, ποσοστό κοντά στα 1,2%.

Ένας στους 7 αμερικανούς πέφτει θύμα της τροφής του κάθε χρόνο ενώ περίπου 1 στους 100 Γάλλους θα βρεθεί με τροφική δηλητηρίαση. Η διαφορά στα νούμερα των κρουσμάτων ανάμεσα σε Αμερική και Γαλλία είναι αβυσσαλέα και μας οδηγεί σε μια αδυσώπητη ετυμηγορία: Η έτοιμη τροφή αρρωσταίνει.»

B) Η αλλαγή της κουλτούρας στον έλεγχο των τροφίμων: Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού όχι μόνο ενθαρρύνει τον επιχειρηματία των τροφίμων να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι για να μειώσει το κόστος παραγωγής και να είναι «πιο ανταγωνιστικός» θαρρώντας πως τα διατροφικά σκάνδαλα και οι τροφικές δηλητηριάσεις θα αυτορυθμιστούν, αλλά και στραγγαλίζει οικονομικά τα κράτη επιτρέποντας λιγοστούς πόρους για τη δημιουργία εκτεταμένων τεχνικών κλιμακίων που θα ελέγχουν την τροφή από το σημείο παρασκευής της μέχρι το σημείο πώλησής της. Η απότομη διεύρυνση της ΕΕ επίσης, που σχετίζεται πάλι με τη λογική των αγορών κι όχι των πολιτών, χαλάρωσε τους διασυνοριακούς ελέγχους και στα τρόφιμα.

Γ) Οι διατροφικές κουλτούρες άλλων λαών: Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής μας δημιουργούν παράλληλες αγορές τροφίμων που δεν κυκλοφορούν ιδιαίτερα στη Δύση είτε που η κυκλοφορία τους δεν επιτρέπεται στη Δύση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη δημιουργία μιας αγοράς που ενίοτε έχει χαμηλότερα από τα θεμιτά ή επιτρεπτά ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και τη δημιουργία λαθρεμπορίου τροφίμων. Έτσι βλέπουμε στην επιχείρηση Opson, στην οποία θα αναφερθούμε αργότερα, να εντοπίζονται κάμπιες προς διακίνηση!

Φυσικά, η τρίτη αιτία διατροφικών σκανδάλων είναι πολύ λιγότερο σημαντική από τις προηγούμενες δύο, ο περιορισμός των οποίων θα μας άφηνε με μια αρκετά ασφαλή αγορά τροφίμων.

Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι το κακό είχε παραγίνει, αποφάσισε στις αρχές αυτής της δεκαετίας να δημιουργήσει μια συνεργασία ανάμεσα στην Europolκαι την Interpol για τον έλεγχο και τον εντοπισμό διατροφικών σκανδάλων, τη λεγόμενη επιχείρηση Opson.

Η λέξη Opsonπροέρχεται απευθείας από την αρχαία ελληνική λέξη όψον, το προσφάι, ό,τι δηλαδή άλλο έτρωγαν οι αρχαίοι μας εκτός από το ψωμί, ενώ από αυτήν προέρχεται και η λέξη ψάρι.

Τι βρήκε λοιπόν η Opson;

Και τι δε βρήκε: Μόνο η OpsonIVπου διεξήχθη απ το Δεκέμβρη του 2014 μέχρι το Γενάρη του 2015 βρήκε χιλιάδες τόνους παράνομου και πλαστού φαγητού όπως μοτσαρέλας, φραουλών, μαγειρικών ελαίων και αποξηραμένων φρούτων και 270000 τόνους πλαστών ποτών, κυρίως αλκοολούχων.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν 31 τόνοι θαλασσινών στην Ιταλία που πωλούνταν ως φρέσκα ενώ ήταν κατεψυγμένα και είχαν υποστεί επεξεργασία με ουσία που περιείχε κιτρικό οξύ, φωσφορικό άλας και υπεροξείδιο του υδρογόνου για να πείθουν. «Makeup» και στα κατεψυγμένα λοιπόν.

Στην Ουγγαρία εντοπίστηκε παράνομο σφαγείο και στη Νορβηγία πλαστά μπουκάλια νερού.

Η φετινή Opson, η OpsonV, είχε ακόμη μεγαλύτερο εύρος κι ξετρύπωσε 10000 τόνους και ένα εκατομμύριο λίτρα πλαστών και παρανόμων φαγητών και ποτών.

Στην Ελλάδα της κρίσης ανακαλύφθηκαν 3 παράνομα εργοστάσια αλκοόλ με συνολικά 7500 φιάλες.

Στη Μ. Βρετανία κατασχέθηκαν 10000 λίτρα πλαστού και νοθευμένου αλκοόλ.

Στη γειτονική μας Ιταλία βρέθηκαν 85 τόνοι ελιών που για να πάρουν χρώμα είχαν βουτηχτεί σε θειικό χαλκό.

Στη Γαλλία βρέθηκαν 20 κιλά καμπιών και 11 κιλά ακριδών: Μα ποιος τέλος πάντων τρώει τις πληγές του Φαραώ;

Στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Λιθουανία και τη Ρουμανία βρέθηκαν πλαστές σοκολάτες και γλυκά.

Στην Ουγγαρία πάλι βρέθηκαν δύο τόνοι κρέατος πάπιας που προορίζονταν για πώληση ως φουά γκρα χήνας. Έχουμε δει πολλούς εγκληματίες να κάνουν την πάπια. Τώρα είδαμε κι αυτούς που κάνουν την πάπια χήνα.

Στο Βέλγιο πάλι, κατασχέθηκαν αρκετά κιλά κρέατος μαϊμούς. Όχι, αλήθεια. Κρέας από μαϊμούδες.

Εκτιμώ πως η επόμενη Opsonθα είναι ακόμη χειρότερη.

Όσο απαραίτητες είναι οι επιχειρήσεις Opsonγια να απομακρύνουν από την αγορά επικίνδυνα τρόφιμα, τόσο μη απαραίτητες κι επικίνδυνες είναι οι συνεργασίες τους με μεγάλες εταιρίες έτοιμου φαγητού και ροφημάτων που υποβαθμίζουν ούτως ή άλλως τη διατροφική ποιότητα των πολιτών του κόσμου.

Στα αλήθεια. Συνεργάτες της Interpolκαι της Europolείναι η CocaCola, η Marsκαι η Nestle, εταιρίες που παράγουν θερμιδικές βόμβες. Μπορείτε να διαβάσετε στο «Παρά Φύση» για αυτές τις καλές κυρίες εταιρίες που μας αγαπάνε.

Αυτούς, ποιος θα τους σταματήσει; Πάντως σίγουρα όχι η Opson.     

Πέτρος Αργυρίου

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι εκτός από ανατρεπτικός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: «Τι δεν σας λένε οι γιατροί», 2009, «Θανάσιμες Θεραπείες. 2011» και «Παρά Φύση», 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο)

Σχετικά βιβλία