Το μπέρδεμα των φαρμακευτικών ουσιών και η νοσηλευτική αμέλεια

Κατηγορία Safe
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 07:43 Διαβάστηκε 1348 φορές
online Πέτρος Αργυρίου

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μου πορείας έχω καταγράψει πολλές παραδοξότητες που δεν ταιριάζουν στα «ευαγγέλια» της συμβατικής ιατρικής περί απόλυτης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων χωρίς ποτέ όμως εξαιτίας τους να οδηγηθώ ή να καθοδηγήσω σε κάποια αντίθετο άκρο.

Έχουμε δει εμβόλια που δεν δουλεύουν, εμβόλια ανεπαρκή, εμβόλια άχρηστα και τα συμφέροντα πίσω από τον εκφυλισμό των πολιτικών παρασκευής και ελέγχου των εμβολίων.

Έχουμε δει κάτι που μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε μόνο για τα φάρμακα, το φαινόμενο της αντίστασης των μικροοργανισμών σε αυτά, να συμβαίνει με διαφορετικό, πιο περιορισμένο τρόπο και στα εμβόλια. 

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ακόμη και την CIA να χρησιμοποιεί εμβολιαστική εκστρατεία για να… εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε κι άλλες, ακόμη πιο παράδοξες ιστορίες, όμως πέρα για πέρα πραγματικές.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, στα πλαίσια εμβολιαστικής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της ιλαράς στην εμπόλεμη Συρία, 15 νήπια ηλικίας έως 18 μηνών (άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό σε 37) πέθαναν εξαιτίας της. Τι είχε συμβεί;

Υπεύθυνο αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο το εμβόλιο, παρά ταύτα οι θάνατοι ήταν ιατρογενείς με την ευρύτερη έννοια του όρου καθώς, όπως θα δούμε ευθύς αμέσως, οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε νοσηλευτικό κι όχι ιατρικό θανάσιμο λάθος.

Για να χορηγηθεί το εμβόλιο χρησιμοποιείται ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα που παρέχεται μαζί με το εμβόλιο. Η συσκευασία όμως του διαλύματος μοιάζει με τη συσκευασία του ατρακουρίου, ενός νευρομυϊκού χαλαρωτικού-παραλυτικού (ανάλογα με τη δόση) που χρησιμοποιείται σε κάποιες σοβαρές επεμβάσεις.

Οι εμβολιαστές μπέρδεψαν τα κουτιά: 75 βρέφη υπέφεραν από την επίδραση του ατρακουρίου στο κορμάκι τους. Από αυτά, 15 (ή 36 σύμφωνα με άλλες πηγές) πέθαναν από μαρτυρικό θάνατο ασφυξίας καθώς οι μύες του θώρακα και το διάφραγμα είχαν παραλύσει.

Φριχτό ατύχημα. Αλλά δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί.

Μπέρδεμα φαρμακευτικών ουσιών συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Έκθεση του 2005 αναφέρει ότι υπήρχαν 50 περιστατικά όπου δόθηκαν κατά λάθος νευρομυϊκές παραλυτικές ουσίες. Σε ένα από αυτά ένα βρέφος πέθανε από ασφυξία από διάλυμα εμβολίου ιλαράς όπου ο διαλύτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν το νευρομυοπαραλυτικό πανκουρόνιο. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα βρέφος πέθανε από ατρακούριο μετά από λάθος εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β.

Τονίζουμε λοιπόν ότι στις δομικές και τις κατασκευαστικές παρενέργειες των εμβολίων πρέπει να σημειωθεί και ο μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος κακής χρήσης και μπερδέματος φαρμακευτικών ουσιών, ο κίνδυνος μιας από τις πολλές μορφές ιατρικής και νοσηλευτικής αμέλειας. 

Κι όμως. Ο κίνδυνος ιατρικού ή νοσηλευτικού λάθους είναι πολύ πιο συχνός στις ενέσεις από τα προαναφερόμενα περιστατικά «μπερδέματος» με λάθος ουσία. Υπάρχει κίνδυνος 0.7% να έχει γίνει τουλάχιστον ένα λάθος κατά την παρασκευή ενός ενέσιμου διαλύματος (φαρμάκου ή εμβολίου). Περίπου μία στις εκατό ενέσεις είναι λάθος παρασκευασμένη.

Ευτυχώς, τα λάθη αυτά συνήθως αφορούν τη συγκέντρωση του διαλύματος.

Αν συνδυαστεί αυτό όμως με τον πολύ πιο επιβαρυντικό και νοσηρό παράγοντα του ότι πολλοί γιατροί υπερσυνταγογραφούν και υπερδοσολογούν φάρμακα για να αντλήσουν οικονομικά - κι όχι μόνο - οφέλη από τις εταιρίες, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά καθώς για πολλά φάρμακα οι παρενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες: όσο δηλαδή μεγαλύτερη η δόση και όσο πιο πολλά χρόνια η χρήση, τόσο πιο πολύ αυξάνει ο κίνδυνος παρενεργειών. Συνδυάστε τώρα όλα τα παραπάνω με το γεγονός, ότι επειδή τα «φίλτρα» ελέγχου για τα φάρμακα έχουν χαλαρώσει ή και άλλοτε αλλοιωθεί από τα οικονομικά συμφέροντα, πολλές φαρμακευτικές παρενέργειες καταγράφονται πολλά χρόνια μετά την έγκριση και κυκλοφορία του όποιου φαρμάκου, έχοντας ήδη βλάψει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά χιλιάδες, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες τους, όπως άλλωστε έχω καταγράψει στο βιβλίο μου «Τι δεν σας λένε οι Γιατροί».

Στην περίπτωση του κυκλώματος αντικαρκινικών φαρμάκων στην Ελλάδα, αυτοί χρησιμοποίησαν συνδυασμό υπερσυνταγογράφησης και υποδοσολογίας, ώστε να δημιουργούν απόθεμα πανάκριβων φαρμάκων πέραν των λογιστικών εγγραφών, τα οποία μετά τα έσπρωχναν στη διεθνή μαύρη αγορά. Αλλά στο θέμα των αντικαρκινικών φαρμάκων, θα επανέλθουμε σφοδρότεροι σε μελλοντικά άρθρα.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα «μεμονωμένα περιστατικά», παίρνουμε μια αποκρουστική μεγάλη εικόνα που εξηγεί εν μέρει το γιατί η συμβατική ιατρική έχει γίνει η τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο (όπως περιγράψαμε σε παλαιότερο άρθρο σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα).

Τα φαρμακευτικά οικονομικά συμφέροντα έχουν διαφθείρει την ιατρική σε τρομακτικό βαθμό προκαλώντας βλάβες σε μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γιατί είναι διαφορετικό να υπάρχουν λάθη στις πρακτικές, και είναι άλλο οι λάθος πρακτικές να έχουν γίνει κυρίαρχες. Και στην ιατρική πλέον συνυπάρχουν και τα δύο: και τα λάθη στις πρακτικές και οι λάθος πρακτικές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Το αντίθετο από ό,τι έκανε η χώρα στην υπόθεση Novartis: βάναυσες ποινές στους επίορκους γιατρούς και τους χρηματοδότες τους.

Στο αμέσως επόμενο άρθρο θα επανέλθουμε σε δομικά προβλήματα των εμβολίων και το πώς καταγεγραμμένα ακόμη κι οι πιο δεισιδαιμονικοί φόβοι γύρω από τα εμβόλια έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα: Θα δούμε λοιπόν το πώς τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σε μικρό βαθμό την ίδια ασθένεια την οποία είναι προγραμματισμένα να αποτρέψουν.

(Ο Πέτρος Αργυρίου είναι ένας ξεχωριστός λογοτέχνης κι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αναλυτές, ιδιαιτέρως στο πεδίο του παρασκηνίου των παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας. Είναι επίσης μέλος της ένωσης δημοσιογραφίας της επιστήμης Science View και μόνιμος συνεργάτης του Holistic Life. Από τις εκδόσεις ETRA κυκλοφορούν τα σχετικά βιβλία του: "Τι δεν σας λένε οι γιατροί", 2009, "Θανάσιμες Θεραπείες", 2011 και "Παρά Φύση", 2014, όλα τους μοναδικά στο είδος τους στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα και όχι μόνο. Το προσωπικό του blog είναι το agriazwa.blogspot.com).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Όταν η CIA εμβολιάζει