Έλαιο νορβηγικού σολωμού

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 21:00 Διαβάστηκε 1643 φορές
Issue 48

[Natural Medicine: Συμπληρώματα διατροφής]

Το έλαιο νορβηγικού σολωμού περιέχει ένα μοναδικό και ισορροπημένο συνδυασμό ωμέγα λιπαρών οξέων. Συγκεκριμένα περιέχει ασταξανθίνη, Ωμέγα 3, Ωμέγα 6, Ωμέγα 7, Ωμέγα 9 λιπαρά οξέα, DPA, EPA, DHA και άλλα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά. Με την ιδιαίτερη σύσταση του, επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων. Οι τροφές μας περιέχουν συνήθως περισσότερα Ω6 σε σχέση με Ω3 και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με την πρόσληψη ελαίου σολωμού.

Όπως είναι αποδεδειγμένο με κλινικές μελέτες, τα Ω3 λιπαρά οξέα λειτουργούν προστατευτικά για τον οργανισμό. Επιδρούν θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία, τον εγκέφαλο και την όραση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μελετάται εκτενώς η επίδρασή τους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τα νεφρά κ.α. Το έλαιο σολωμού είναι από τα πιο πλούσια σε περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων ιχθυέλαια.

Γενικότερα, μια πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του σολωμού στους ανθρώπους και τα ζώα. Η πρόσληψη ελαίου σολωμού βοηθά στη μείωση περιστατικών καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει την ποιότητα των οστών. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη ελαίου σολωμού βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας της σπονδυλικής στήλης ανδρών, άρα θα μπορούσε να αποτελέσει βοήθημα σε αθλητές και ηλικιωμένους άνδρες με κίνδυνο για κατάγματα. Οι φλεγμονές στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία ή μειωμένη κινητικότητα. Το έλαιο σολωμού βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το έλαιο σολωμού περιέχει απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που ωφελούν την όραση. Επίσης, είναι γνωστό ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη στον οργανισμο και παράλληλα αυξάνει την ποσότητα καλής χοληστερίνης HDL στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων ασθενειών όπως το άσθμα, οι πέτρες στη χολή, η ψωρίαση, η αρθρίτιδα, ακόμα και η νόσος του Crohn κ.α., σύμφωνα με κλινικές μελέτες. Η πρόσληψη ελαίου σολωμού σε ποσότητα μεγαλύτερη των 1000mg ημερησίως συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης και κατά συνέπεια έχει αντικαταθλιπτική δράση, σταθεροποιώντας τη διάθεση μας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

 

Kάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Yπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr