Τα αντιοξειδωτικά ως ασπίδα προστασίας στη φθορά του χρονου

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1622 φορές
Issue 55Μυλωνάκης Μανώλης
Pharmacist - Apitherapist – CPSHom
Επιστημονικός Σύμβουλος AM Health

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς αποκτήσατε όλες αυτές τις ρυτίδες που είναι τόσο ενοχλητικές για την ομορφιά σας, ή πώς μπορείτε να κάνετε τη δίαιτά σας ταχύτερη; Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας φυσικά μέσω των τροφών;
Στα βιολογικά συστήματα οι φυσιολογικές διαδικασίες οξείδωσης είναι αυτές που προκαλούν τη γήρανση. Η οξείδωση προκαλεί την παραγωγή ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν εύκολα να αντιδράσουν και να βλάψουν τα άλλα μόρια. Όταν λοιπόν οι ελεύθερες ρίζες αρχίζουν να επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος, μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι τα αποτελέσματα: Γήρανση και η προσβολή του σώματος από πολλές παθήσεις (π.χ. διαβήτης, καταρράκτης, Alzheimer, καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ)

.

Υπάρχει λύση; Φυσικά! Οι εχθροί των ελεύθερων ριζών είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι άφθονα στη φύση (βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά κλπ.). Θα αναφέρουμε μερικά από τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή μας ή από τα συμπληρώματα διατροφής:

H βιταμίνη Ε: Είναι κύριο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη C: Βοηθάει στην αναγέννηση της βιταμίνης Ε, είναι όμως και η ίδια αντιοξειδωτική.

Το Β-καροτένιο: Αποτελεί πρόδρομο της βιταμίνης Α. Αντιδρά με τις ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου και συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε.

Τα μέταλλα: Το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συντελούν στην αντιοξειδωτική-αντιγηραντική διαδικασία.

CοQ10: Το συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μιτοχονδρίων (σταθμοί παραγωγής ενέργειας του κυττάρου).

Lipoic Acid: Το λιποϊκό οξύ βοηθάει στην αναγέννηση της γλουταθειόνης (του ισχυρότερου αντιοξειδωτικού που παράγει το σώμα), της βιταμίνης C και της βιταμίνης E.

Pine bark extract: Το εκχύλισμα φλοιού πεύκου περιέχει προανθοκυανιδίνες με πολλαπλάσια ισχύ από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε.

Πολυφαινόλες: Οι πολυφαινόλες (π.χ. πολυφαινόλες που βρίσκονται στο φλοιό του μήλου) προσφέρουν προστασία σταματώντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

NAC (N-Acetyl Cysteine): Είναι ισχυρό αντοξειδωτικό και αποτοξινωτικό των κυττάρων που σχετίζεται με τη σύνθεση της γλουταθιόνης.

L-Carnitine: Η καρνιτίνη προσφέρει αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια και την παραγωγή ενέργειας.

Θα πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό αντιοξειδωτικών, φροντίζοντας οι τροφές μας να συμπεριλαμβάνουν λαχανικά και φρούτα. Παράλληλα, λόγω των καθημερινών μας ρυθμών και διατροφικών συνηθειών, χρειαζόμαστε κι ένα εξειδικευμένο αντιοξειδωτικό σκεύασμα. Έτσι θα πετύχουμε τη βέλτιστη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνένζυμο Q10 Βιταμίνη D και διαβήτης »