Ω3 & Κατάθλιψη

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 03:00 Διαβάστηκε 3627 φορές
Issue 57



από το Επιστημονικό Τμήμα AM Health.

Καθηµερινά ακούµε για τα καρδιοπροστατευτικά χαρακτηριστικά των ω-3. Όµως τα ω-3 έχουν και πολλές άλλες δράσεις αφού χρησιμοποιούνται από τον οργανισµό στην κατασκευή ορµονών.

Μια σημαντική δράση των ω-3 είναι και η αντικαταθλιπτική τους δράση. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν αυτή τη δράση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Τα ω-3 αποτελούνται από 2 λιπαρά οξέα το EPA και το DHA. Η έρευνα έχει δείξει ότι το EPA είναι αυτό που είναι απαραίτητο για τις περιπτώσεις που αφορούν την ψυχική ισορροπία (κατάθλιψη), αλλά και τις περιπτώσεις υπερκινητικότητας, έλλειψης προσοχής, δυσλεξίας, αυτισμού κλπ.



Έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι δράσης των ω-3: Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το EPA έχει µια πολύ σημαντική επίδραση (μείωση) στην παραγωγή της ιντερφερόνης –γ (INF-γ). Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες συμπεριλαμβανομένης και της INF-γ ευθύνονται για τη δημιουργία της κατάθλιψης, καθώς μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης (µέσω της μείωσης της πρόδρομης ουσίας τρυπτοφάνης).To EPA αναστέλλει αυτή τη δράση.

Όταν λαμβάνουμε EPA το σώμα μπορεί να φτιάξει το DHA που χρειάζεται, ενώ δεν συμβαίνει το αντίστροφο. Έτσι το σκεύασμα που θα πρέπει να επιλέξουμε σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχει 100 % EPA και καθόλου DHA. Ένα τέτοιο σκεύασμα είναι το PLUS EPA 1000 της Minami Nutrition που είναι το σκεύασµα που επέλεξαν οι ερευνητές και στις 2 πιο κάτω σημαντικές μελέτες:

Στη μελέτη Oxford –Durham, η λήψη 500mg EPA ανά ημέρα παρείχε υποστήριξη στις περιπτώσεις υπερκινητικότητας, σε μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται µε την ανάγνωση και τη γραφή, καθώς και σε προβλήματα συγκέντρωσης. Η Αγγλική αυτή μελέτη έγινε σε 117 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και έδειξε ότι μετά από 3 μήνες αγωγή µε 500mg EPA υπήρξε ξεκάθαρη βελτίωση στα προβλήματα υπερκινητικότητας και συγκέντρωσης. Τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ορθογραφίας έδειξαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν την αγωγή έφεραν 2 φορές καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση µε τα παιδιά που δεν την λάμβαναν.

Σχετικά µε την κατάθλιψη, η λήψη 1gr EPA ανά ημέρα έχει θετικά αποτελέσματα. Η πιο πρόσφατη µελέτη στο Australian και New Zeland Journal of Phychiatry συγκρίνει τη δράση του EPA µε αυτή του φαρμάκου fluoxetine. Οι ασθενείς λάμβαναν καθημερινά 20mg fluoxetine ή 1 gr EPA ή συνδυασμό των 2 για 8 εβδομάδες. Μετά οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές στην κλίμακα βαθμολόγησης κατάθλιψης του Hamilton (HDRS).

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι 1gr EPA είχε συγκρίσιμα αποτελέσματα µε 20mg fluoxetine, αλλά ο συνδυασμός των 2 είχε καλύτερα αποτελέσματα από το κάθε ένα ξεχωριστά. Το EPA θεωρείται “το κλειδί που ανοίγει την πόρτα ‘’ επιτρέποντας στα αντικαταθλιπτικά να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Γι’ αυτό μιλήστε µε το γιατρό σας, για να ενδυναμώσετε τα αποτελέσματα της αγωγής που λαμβάνετε, µε την ταυτόχρονη λήψη 1gr EPA κάθε μέρα. Μην βιάζεστε, καθώς θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Το EPA μπορεί να δοθεί σε ασθενείς µε κατάθλιψη, τόσο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της κατάθλιψης όσο και για την προστασία τους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες που ως γνωστόν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθηρογέννεση, έχουν παράλληλα δράση και στην κατάθλιψη (όπως εξηγήσαμε πιο πάνω) και το EPA προσφέρει τη δυνατότητα μείωσής τους, χαρίζοντας έτσι στον ασθενή µια διπλή ωφέλεια.