Φυσικά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 8522 φορές
Issue 62

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στο αδυνάτισμα

από τη Joanna Evans

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από εμάς έχουμε μπει κάποια στιγμή στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αδυνατιστικό συμπλήρωμα διατροφής. Πράγματι, μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από χρόνια διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει δοκιμάσει να χάσει βάρος χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα αδυνατίσματος(JObes, 2011; pii: 297315).

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι θα σας τονώσουν και θα σας αδυνατίσουν με ελάχιστη προσπάθεια και χωρίς κίνδυνο και δεν είναι παράξενο που είναι τόσο δημοφιλή. Όμως είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικά και ασφαλή;

Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φυσικά συμπληρώματα αδυνατίσματος και οι επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν ή όχι πίσω από αυτά.

CLA

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και το γάλα των ζώων που βόσκουν. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα το CLA ως «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα τρόφιμα και ποτά. Έχει, επίσης, βρεθεί σε πολλά συμπληρώματα με στόχο το αδυνάτισμα και την αύξηση μυϊκής μάζας.

Η υπόσχεση: Το CLA υπόσχεται ότι μειώνει την αποθήκευση σωματικού λίπους και αυξάνει τη μυϊκή μάζα, ενώ συγχρόνως ενισχύει την απώλεια λίπους.

Η απόδειξη: Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι εκείνα στα οποία δόθηκε CLA έχασαν σημαντικές ποσότητες σωματικού λίπους και εμφάνισαν αύξηση της άλιπης μάζας σώματος (AmJClinNutr, 2007; 85: 1203–11; Lipids, 1997; 32: 853–8). Ωστόσο, τα αποτελέσματα σε ανθρώπινες δοκιμές είναι συγκεχυμένα. Σε μία δοκιμή, 60 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες έλαβαν είτε 9g ελαιολάδου (εικονικό φάρμακο) ή μία από τις τέσσερις δόσεις του CLA (1,7g/ημέρα, 3.4g/ημέρα, 5.1g/ημέρα ή 6,8 g/ημέρα) για 12 εβδομάδες. Σε σύγκριση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο, όλοι εκείνοι που λάμβαναν CLA-ανεξάρτητα από τη δόση – μείωσαν το σωματικό τους λίπος, αν και τα αποτελέσματα ήταν πιο σημαντικά σε εκείνους που έλαβαν 3,4g/ημέρα ή περισσότερο (JNutr, 2000; 130: 2943–8). Σε μια άλλη μελέτη, η λήψη 5g/ημέρα CLA κατά τη διάρκεια άσκησης με αντιστάσεις, οδήγησε σε μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική, αύξηση της άλιπης μάζας σώματος και σε μεγαλύτερες απώλειες λιπώδους μάζας μετά από επτά εβδομάδες, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (MedSciSportsExerc, 2006; 38: 339–48).

Άλλες μελέτες, ωστόσο, έχουν αποτύχει να βρουν κάποιο σημαντικό όφελος στο CLA (Lipids, 2000; 35: 777–82; JStrengthCondRes, 2002; 16: 325–34).

Ευτυχώς, Αμερικανοί ερευνητές προσπάθησαν να βγάλουν νόημα από τις αντικρουόμενες έρευνες με τη διεξαγωγή μιας συγκεντρωτικής ανάλυσης όλων των κλινικών δοκιμών υψηλής ποιότητας (τυχαιοποιημένες, διπλές-τυφλές και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο) σε CLA. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το CLA έχει μια «μέτρια» επίδραση στην ανθρώπινη σύνθεση του σώματος, με μια δόση της τάξης των 3g/ημέρα με αποτέλεσμα την απώλεια λίπους περίπου 0,09kg/εβδομάδα (AmJClinNutr, 2007; 85: 1203–11). Το CLA δεν φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση ούτε στο σωματικό βάρος ούτε στο δείκτη μάζας σώματος (JObes, 2011; pii: 297315). Επομένως, είναι αποτελεσματικό μόνο σε συνδυασμό με άσκηση για την απώλεια βάρους.

Προφυλάξεις: Το CLA φαίνεται να είναι ασφαλές, με τις πιο κοινές παρενέργειες να είναι γαστρεντερικές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι η χρήση αυτών των συμπληρωμάτων από υπέρβαρα άτομα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη (Am J Clin Nutr, 2007; 85: 1203-1211; Circulation, 2002; 106 : 1.925 - 9). Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης, συμβάλλοντας παράλληλα στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (Crit Rev Food Sci Nutr, 2006; 46: 479-88).

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού περιέχει κατεχίνες, τις δραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, τα οποία δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι γνωστό για τα πολλά του οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, και είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής στις ΗΠΑ.

Η υπόσχεση: Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού υπόσχεται ότι αυξάνει το μεταβολισμό των θερμίδων και των λιπών, ενώ μειώνει την όρεξη. Πιστεύεται ότι δρα κυρίως στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο καθορίζει την κατανάλωση θερμίδων.

Η απόδειξη: Σε μία διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη ιαπωνική μελέτη, 35 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν κατά ΔΜΣ και περίμετρο μέσης. Η μια ομάδα έπινε τσάι ουλόνγκ με 690mg κατεχινών από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Η άλλη έπινε τσάι ουλόνγκ με μόνο 22mg κατεχίνες από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Μετά από 12 εβδομάδες, ο ΔΜΣ, το βάρος, το μέγεθος της μέσης και το σωματικό λίπος ήταν όλα σημαντικά χαμηλότερα σε αυτούς που έλαβαν την υψηλότερη δόση κατεχινών (Am J Clin Nutr, 2005; 81: 122-9). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες που λαμβανόταν στο πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, αύξησε τον αριθμό των θερμίδων λίπους που καίγονταν ανά ημέρα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι έχει θερμογόνες ιδιότητες, με άλλα λόγια, ενισχύει το μεταβολισμό. Επίσης σημείωσαν ότι δεν προκάλεσε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, μια παρενέργεια που βλέπουμε συνήθως σε προϊόντα αδυνατίσματος με βάση διεγερτικές ουσίες (Am J Clin Nutr, 1999; 70: 1040-5). Πιο πρόσφατα, μια μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατεχίνες από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι αποτελεσματικές για τη μείωση του ΔΜΣ, το σωματικό βάρος και την περίμετρος της μέσης, αλλά τα αποτελέσματα είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι οι κατεχίνες λειτουργούν μόνο αν δεν έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους (Am J Clin Nutr 2010; 91: 73-81).

Προφυλάξεις: Η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (περισσότερα από οκτώ ποτήρια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει δευτερεύουσες παρενέργειες, που συμπεριλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία και αίσθημα καύσου. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η σύνδεση μεταξύ προϊόντων πράσινου τσαγιού και ηπατικής βλάβης. Ωστόσο, μία επανεξέταση της Φαρμακοποιίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα προϊόντα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού φαίνεται να είναι ασφαλή, εφόσον χρησιμοποιούνται κατάλληλα (Drug Saf, 2008; 31: 469-84). Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει προϊόν κάποιας αξιόπιστης εταιρείας και να το λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Επίσης, αποφύγετε τη λήψη του συμπληρώματος με άδειο στομάχι.

Hoodia

Το Hoodia gordoniiήταν κάποτε ένα ελάχιστα γνωστό φυτό που προέρχεται από την έρημο Καλαχάρι στη Νότια Αφρική. Τώρα, το φυτό βρίσκεται σε προϊόντα αδυνατίσματος σε όλο τον κόσμο, από κάψουλες και δισκία μέχρι σε βάμματα και σιρόπια.

Η υπόσχεση: ΤοHoodia φέρεται να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους με την καταστολή της όρεξης. Υποστηρίζεται ότι μπορεί να κάνει τη λαιμαργία να εξαφανιστεί, να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων, και να βοηθήσει στην απώλεια σωματικού λίπους.

Η απόδειξη: Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα αδυνατίσματος σήμερα, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το βότανο αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν το Hoodia στις αρχές του 1960 και, 20 χρόνια αργότερα, απομονώθηκε ένα εκχύλισμα που ονομάστηκε «P57», το οποίο πιστεύεται ότι διεγείρει το αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να μην υπάρχουν δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές του εκχυλίσματος.

Οι δικτυακοί τόποι που πωλούν Hoodia συχνά αναφέρουν μια μελέτη που δείχνει ότι, μετά από δύο εβδομάδες, εθελοντές που λάμβαναν το βότανο κατανάλωναν 1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, στη μελέτη συμμετείχαν μόνο 18 άτομα, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ ούτε συμμετείχε σε αναφορά, και χρηματοδοτήθηκε από την Phytopharm, μια βρετανική βιοφαρμακευτική εταιρεία με άδεια για την παραγωγή του P57 σε μεγάλη κλίμακα(HarvWomensHealthWatch, 2008; 15: 8). Τα αποτελέσματα, ως εκ τούτου, πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία από μελέτες σε πειραματόζωα, που δείχνουν ότι το Hoodia μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Ερευνητές στη Νότια Αφρική δοκίμασαν σε ποντίκια το φυτικό εκχύλισμα έναντι της φενφλουραμίνης, μιας ουσίας που καταστέλλει την όρεξη (πλέον έχει απαγορευτεί λόγω των κινδύνων για την καρδιά). Αν και τα ευρήματα ίσως να μην ισχύουν κατ 'ανάγκη για τους ανθρώπους, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το Hoodia μειώνει την πρόσληψη τροφής και οδηγεί στην απώλεια βάρους. Η φενφλουραμίνη, από την άλλη πλευρά, μειώνει την πρόσληψη τροφής μόνο ελαφρά και οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους (Phytochemistry, 2007; 68: 2545 με 53).

Σε μια άλλη μελέτη σε ποντίκια, Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν P57 με ένεση απευθείας στον εγκέφαλο. Η πρόσληψη τροφής μειώθηκε κατά 40-60 τοις εκατό μέσα σε 24 ώρες, και τα επίπεδα της ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) στον υποθάλαμο, η οποία ελέγχει την πείνα, αυξήθηκαν. Αυτή η προς τα πάνω ρύθμιση της ATP μπορεί να βρίσκεται πίσω από την εμφανή καταστολή της όρεξης ως αποτέλεσμα του βοτάνου (Brain Res, 2004; 1020: 1-11).

Παρ 'όλα αυτά, αν και όλα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα, μέχρι να δημοσιευτούν πιο αξιόπιστες δοκιμές σε ανθρώπους, δεν γνωρίζουμε αν το Hoodia, και συγκεκριμένα το Hoodia σε μορφή χαπιού, δρα σε υπέρβαρα άτομα, όπως δρα στα πειραματόζωα.

Προφυλάξεις: Καθώς λείπουν οι κλινικές δοκιμές, είμαστε εντελώς στο σκοτάδι σχετικά με την ασφάλεια του βοτάνου. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα προϊόντα που διατίθενται σήμερα δεν ακολουθούν κανονισμούς, έτσι είναι ασαφές πόση ποσότητα από το βότανο περιέχουν (αν περιέχουν). Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά φυτά Hoodia στον κόσμο για να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν όλα προϊόντα Hoodia που υπάρχουν τώρα στην αγορά. Και όχι μόνο μπορεί να περιέχουν λίγo ή καθόλου Ηoodia gordonii, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τα λάθος μέρη του φυτού ή να χρησιμοποιούν αμφιβόλου φυτικές πηγές (HarvWomensHealthWatch, 2008; 15: 8). Μάλιστα, ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών από το Alkemists Pharmaceuticals στην Καλιφόρνια έχει δείξει ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμπληρωμάτων στην αγορά των ΗΠΑ δεν περιέχουν καμία απολύτως αναγνωρίσιμη ποσότητα Ηoodia gordonii. (www.naturalnews.com/011425.html)

Χρώμιο (Chromium)

Το χρώμιο είναι ένα φυσικό μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών, και στη δράση της ινσουλίνης. Έχει διάφορα πιθανά οφέλη, αλλά μία από τις πιο κοινές χρήσεις του είναι σε μια μορφή που ονομάζεται πικολινικό χρώμιο και χρησιμοποιείται ως βοήθημα για την απώλεια βάρους.

Η υπόσχεση: Συχνά ονομαζόμενο ως «μεταλλικό θαύμα», το χρώμιο φέρεται να περιορίζει την όρεξη, να αυξάνει το μεταβολισμό και, ως εκ τούτου, να λιώνει το λίπος, ενώ αυξάνει την άλιπη μάζα του σώματος.

Η απόδειξη: Η στοιχεία είναι ανάμικτα ως προς το χρώμιο μπορεί πραγματικά ή όχι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει τη σύσταση του σώματος. Σε μία διασταυρωμένη μελέτη, 20 υπέρβαρες γυναίκες, οι οποίες ακολουθούσαν μια ήπια αγωγή διατροφής και άσκησης, έλαβαν είτε ένα εικονικό φάρμακο ή 600mcg/ημέρα νιασίνης-χρωμίου για δύο μήνες, στη συνέχεια μεταπήδησαν στην άλλη αγωγή για δύο επιπλέον μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνες που πήραν το χρώμιο μετά το ψευδοφάρμακο έχασαν σημαντικά περισσότερο λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό σε σύγκριση με την πρώτη ομάδα χρωμίου (DiabetesObesMetab, 1999; 1: 331-7). Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες με τη δεσμευμένη νιασίνη στα συμπληρώματα χρωμίου. Άλλη μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, ανέφερε ότι το πικολινικό χρώμιο σε δόση 1000mg για οκτώ εβδομάδες, μείωσε την πρόσληψη τροφής, τα επίπεδα της πείνας και την επιθυμία για λιπαρά σε μια ομάδα υγιών ενήλικων υπέρβαρων γυναικών. Επίσης, συνδέθηκε με μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (DiabetesTechnolTher, 2008; 10: 405–12). Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα συμπληρώματα χρωμίου που χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές δόσεις, δεν είχαν καμία επίδραση ούτε στην απώλεια βάρους ούτε στη σύνθεση του σώματος (Nutrition, 2007; 23: 187–95; BiolTraceElemRes, 2006; 113: 53–66; JAlternComplementMed, 2010; 16: 291–9). Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση (συγκεντρωτική ανάλυση) 10 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, το πικολινικό χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά όχι πολύ. Συνολικά, οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 0,08-0,2kg τη βδομάδα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, που σημαίνει μια σχετικά μικρή μείωση του συνολικού βάρους (AmJClinNutr, 2004;79: 529-36).

Προφυλάξεις: Μια μελέτη του 1995 πυροδότησε κάποια ανησυχία αφού αναφέρθηκε ότι το πικολινικό χρώμιο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε δοκιμαστικό σωλήνα θα μπορούσε να βλάψει το χρωμοσωμικό υλικό κυττάρων χάμστερ (FASEBJ, 1995; 9: 1643 - 8). Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα εν λόγω γενοτοξικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά απίθανα για τους ανθρώπους ή τα ζώα, όταν το χρώμιο λαμβάνεται στα κανονικά, συνιστώμενα επίπεδα (CritRev ΤοχίοοΙ, 2008; 38: 173 - 90). Πράγματι, σε ποσότητες που συνιστώνται στα συμπληρώματα -τυπικά, 50-300mcg/ημέρα- το χρώμιο δεν έχει βρεθεί ότι προκαλεί τοξικότητα σε ανθρώπους. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια λήψης συμπληρωμάτων με χρώμιο.

L-καρνιτίνη (LCarnitine)

Η L-καρνιτίνη είναι μία ένωση όμοια με αμινοοξύ που βοηθά το σώμα να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια. Για το λόγο αυτό, έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα σε εκείνα για την απώλεια βάρους και σε ορισμένα αθλητικά προϊόντα διατροφής.

Η υπόσχεση: Η καρνιτίνη λέγεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, κυρίως με την ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους. Σύμφωνα με μία ιστοσελίδα, «Με τη βοήθεια καρνιτίνης, τα επίπεδα λίπους στο αίμα μειώνονται και η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη».

Η απόδειξη: Αν και μερικές μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική καρνιτίνη (που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα) έχει τη δυνατότητα να τονώσει το μεταβολισμό του λίπους (Nutrition, 2004; 20: 709-15), υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης είναι αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων L-καρνιτίνης για οκτώ εβδομάδες σε συνδυασμό με αερόβια προπόνηση απέτυχε να προάγει την απώλεια βάρους σε μέτρια παχύσαρκες γυναίκες (Int J Sport Nutr Metab Exerc, 2000; 10: 199-207). Ομοίως, μια κριτική πολλών δημοφιλών συμπληρωμάτων απώλειας βάρους ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν δοκιμές που να αποδεικνύουν ότι η L-καρνιτίνη είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους» (AmFamPhysician, 2004; 70: 1731–8).

Προφυλάξεις: Η L-καρνιτίνη φαίνεται να είναι ασφαλής, αν και η αυστραλιανή μελέτη που αναφέρεται παραπάνω ανέφερε ναυτία και διάρροια σε κάποιους ανθρώπους μετά τη λήψη του συμπληρώματος που ήταν αρκετή για να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν από τη μελέτη.

Υδροξυκιτρικό οξύ (Hydroxycitricacid)

Το υδροξυκιτρικού οξύ (HCA), που βρίσκεται στον καρπό Garcinia cambogia, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Νοτιοανατολική Ασία για να κάνει τα γεύματα πιο χορταστικά. Σήμερα, είναι στην αγορά ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα συστατικά.

Η υπόσχεση: Το HCA ισχυρίζεται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους με την καταστολή της όρεξης και στη μείωση της μετατροπής των υδατανθράκων σε αποθηκευμένο λίπος.

Η απόδειξη: Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το HCA μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους, να μειώσει την όρεξη(IntJObes, 1997; 21 [Suppl 2]: S61; DiabetesObesMetab, 2004; 6: 171–80), να κόψει την πρόσληψη θερμίδων (IntJObesRelatMetabDisord, 2002; 26: 870–2) και να αυξήσει την καύση λίπους σε αθλητές (JNutrSciVitaminol [Tokyo], 2002; 48: 128–33). Επιπλέον, μια μελέτη ανέφερε αυξημένη απώλεια βάρους μετά από θεραπεία με HCA συν χρώμιο(AmJBariatrMed, 1993; Summer: 17–9). Ωστόσο, αρκετές άλλες μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα. Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο αυστηρές δοκιμές, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους ή λιπώδους μάζας σώματος μεταξύ εκείνων που έλαβαν HCA και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο (JAMA, 1998;280: 1596-600). Υπάρχουν, παρόλα αυτά, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του HCA μπορεί να εξαρτάται από τη δόση και το είδος του σκευάσματος HCA που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, σε μελέτες σε αρουραίους, ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα προϊόντα Citrin Κ και Regulatorμε HCA, ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το Super CitriMax HCA-600-SXS στη μείωση της πρόσληψης τροφής, παρά τη χρήση ίδιων δοσολογιών (150 και 300mg/kg) του κάθε προϊόντος (Nutr Metab [Lond], 2005; 2: 23). Αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τους ανθρώπους.

Προφυλάξεις: Παρενέργειες που σχετίζονται με το HCA περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και συμπτώματα στο γαστρεντερικό. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις μελέτες, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ HCA και εικονικού φαρμάκου(JObes, 2011; 2011: 509038; doi:10.1155/2011/509038).

Πυροσταφυλικό οξύ (Puruvate)

Το πυροσταφυλικό οξύ είναι μια ένωση τριών ατόμων άνθρακα στο σώμα μας, ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού της γλυκόζης. Συναντάται επίσης σε φυσικά τρόφιμα (όπως τα μήλα), καθώς και σε αδυνατιστικά και αθλητικά συμπληρώματα.

Η υπόσχεση: Το πυροσταφυλικό οξύ λέγεται ότι μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αποδοτικά.

Η απόδειξη: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το πυροσταφυλικό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους και για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, συμπληρώματα πυροσταφυλικού σε υψηλές δόσεις (22-44g/ημέρα) αύξησαν την απώλεια βάρους και οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους σε υπέρβαρους ενήλικες, που λάμβαναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα (Am J Clin Nutr, 1994; 59: 423 - 7). Σε μια άλλη μελέτη, μια πολύ χαμηλότερη δόση πυροσταφυλικού οξέος φάνηκε να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Μια ομάδα υπέρβαρων ανδρών και γυναικών, τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε 6g/ημέρα πυροσταφυλικού οξέος ή εικονικό φάρμακο για έξι εβδομάδες. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλάμβανε 45 - 60 λεπτά αερόβια/αναερόβια ρουτίνα τρεις ημέρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μία σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και σωματικού λίπους στην ομάδα που λάμβανε πυροσταφυλικό οξύ (Nutrition, 1999; 15: 337–40). Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το πυροσταφυλικό «μπορεί να είναι ευεργετικό για την απώλεια βάρους», και φαίνεται να λειτουργεί μέσω των μηχανισμών τροποποίησης του λίπους. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δοκιμές που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα είχαν μικρό μέγεθος δείγματος και κράτησαν μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα (JObes, 2011; 2011: pii: 297315; Epub 2010 Aug 10).

Προφυλάξεις: Μελέτες δείχνουν ότι πυροσταφυλικό οξύ είναι γενικά καλά ανεκτό, με τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις (όπως φούσκωμα και διάρροια) να είναι οι πιο κοινές παρενέργειες. Μια προκαταρκτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που ασκούνταν, διαπίστωσε ότι 10 g/ημέρα πυροσταφυλικού οξέος μείωσε τα επίπεδα στο αίμα της «καλής» HDL χοληστερόλης μετά από μόλις ένα μήνα (Med Sci Sports Exerc, 1998; 30: S155).