Όταν η καρδιά λυγίζει

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4468 φορές
Issue 64

Της Ingrid Zehnder

Όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο, κουράζεστε εύκολα και γρήγορα; Όταν βγαίνετε από το σπίτι για περίπατο, λαχανιάζετε ακόμα και σε ανηφόρες με μικρή κλίση; Αυτά και άλλα συμπτώματα ταχείας κόπωσης αντιμετωπίζονται με ένα καταπληκτικό βότανο: Τα μούρα, τα άνθη και τα φύλλα από κράταιγο.

Η καρδιά είναι ο ισχυρότερος μυς στον οργανισμό μας. Χτυπά καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες φορές και αντλεί παράλληλα 6000 με 8000 λίτρα αίμα. Η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η αποδυνάμωση του καρδιακού μυ, ο οποίος δεν έχει αρκετή δύναμη πλέον να κυκλοφορεί το αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Συχνά, η αιτία είναι η ηλικία. Άλλες αιτίες είναι η στεφανιαία νόσος, η οποία ταλαιπωρεί την καρδιά λόγω αρτηριοσκλήρυνσης, καθώς και η καρδιακή αρρυθμία ή και η υπέρταση. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και καρδιακά φορτία, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο. Επιπλέον, υπάρχουν και οξείες αιτίες για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως το έμφραγμα, πνευμονική εμβολή, βλάβη στην καρδιακή βαλβίδα ή ακόμη και λοίμωξη του καρδιακού μυ.

Για την αντιμετώπιση ήπιας καρδιακής ανεπάρκειας, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το βότανο κράταιγο και τα παράγωγά του. Ως ένα βότανο με υποστηρικτική δράση, που μπορεί να λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο κράταιγος μπορεί να βελτιώσει τη φυσική και πνευματική απόδοση και να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Τα εκχυλίσματα του κράταιγου μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα κόπωσης, που οφείλονται στην καρδιακή ανεπάρκεια, να βελτιώσουν την καρδιακή συστολή, να αυξήσουν την αντοχή της καρδιάς σε ανεπάρκεια οξυγόνου, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία της καρδιάς, καθώς και στους μύες, να ρυθμίσουν τους χτύπους της καρδιάς και να μειώσουν ελαφρά την αρτηριακή πίεση.

Τα ενεργά συστατικά του κράταιγου είναι τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, οι προκυανιδίνες, οργανικά οξέα, η πηκτίνη, η βιταμίνη C και η προβιταμίνη Α. Όλα αυτά τα συστατικά ενισχύουν τον καρδιακό μυ, βελτιώνουν την απόδοσή του, ρυθμίζουν τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση.

Ακόμη και έπειτα από μεταδιδόμενες ασθένειες ή στα πλαίσια φυσικής άσκησης για την ενδυνάμωση, ο κράταιγος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της καρδιάς. Επίσης, συνιστάται η χορήγηση κράταιγου σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα οφείλονται σε νευρικά αίτια ή αίτια άγχους, όπως αρρυθμίες, τσιμπήματα στην περιοχή της καρδιάς, πίεση, στηθάγχη και ταχυκαρδίες.

Για την αντιμετώπιση μεσαίας και βαριάς κλίμακας καρδιακής ανεπάρκειας δεν αρκεί μόνο η λήψη συμπληρώματος κράταιγου. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις θα πρέπει να γίνονται ειδικές εξετάσεις και να ελέγχονται δείκτες και άλλα πιθανά αίτια καρδιακής ανεπάρκειας, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η υπέρταση και η αρτηριοσκλήρυνση.

Τα αποτελέσματα του κράταιγου δεν είναι εμφανή από την πρώτη εφαρμογή. Μετά από μακρά και διαρκή λήψη κράταιγου (6 μήνες) γίνονται εμφανή τα αποτελέσματά του και η κόπωση μειώνεται αισθητά.

Η A.Vogel προτείνει τα προϊόντα A.Vogel Crataegisan (βάμμα) και A.Vogel Hawthorn-Garlic (ταμπλέτες). Το βάμμα κράταιγου A.Vogel Crataegisan αποτελεί, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, φάρμακο φυτικής προέλευσης, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί για την αντιμετώπιση βλαβών στην περιοχή της καρδιάς, που προκαλούνται συνήθως από αίτια και βλάβες στο νευρικό σύστημα, όπως τα τσιμπήματα και η καρδιακή πίεση.

Το A.Vogel Hawthorn-Garlic, εκτός του κράταιγου, περιέχει επιπλέον εκχύλισμα σκόρδου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του κυκλοφορικού και ανοσοποιητικού συστήματος, και εκχύλισμα πασσιφλόρας, το οποίο καταπραΰνει τα νεύρα και αντιμετωπίζει το άγχος, χωρίς να προκαλεί εθισμό.

http://www.avogel.gr/product-finder/avogel/hawthorn_caps.php

http://www.avogel.gr/product-finder/avogel/crataegisan_tinct.php

www.avogel.gr