Αντιμετώπιση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου με Ομαλοποίηση

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4176 φορές
Issue 68

Όταν η λειτουργία του εντέρου είναι ομαλή, τα φιλικά βακτήρια υπερτερούν σε σχέση με τα παθογόνα βακτήρια. Αλλά δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, του χρόνιου στρες, της φτωχής σε μικροθρεπτικά συστατικά διατροφής, της αλλαγής περιβάλλοντος και της συχνής χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών, η ισορροπία διαταράσσεται προς όφελος των παθογόνων οργανισμών. Η εντερική δυσβίωση που δημιουργείται είναι το υπόστρωμα για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Από την Επιστημονική Ομάδα της metapharm

Η υγιής χλωρίδα του εντέρου μπορεί να εμποδίσει τις εντερικές λοιμώξεις. Ο επαναποικισμός με φιλικά βακτήρια του εντέρου, όπως ο LactobacilusAcidophilus, βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών με το να στερεί στα παθογόνα βακτήρια την ευκαιρία ανάπτυξης και εξάπλωσής τους. Αυτά τα προβιοτικά συντηρούν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, παράγοντας οργανικές συνθέσεις όπως γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και οξικό οξύ. Αυτές οι συνθέσεις αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν τη δημιουργία και τον πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηρίων.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες με αντιβιοτικά έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των γαλακτοβάκιλλων, ιδίως του L- Acidophilus, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μορφές coli. Επιπλέον παρουσιάζεται συχνή εμφάνιση υποτροπιάζουσας κολίτιδας ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανάπτυξης του Clostridiumdifficile. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά είναι ένα καλό θεραπευτικό μέσο σε περιπτώσεις όπως: διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, κολπικές μυκητιάσεις, δυσπεψία και μετεωρισμός.

Ο CandidaAlbicans είναι ένας μύκητας που φυσιολογικά ζει σε αρμονία στο σώμα μας. Σε περίπτωση διαταραχής της ισορροπίας, επέρχεται δυσανάλογη αύξηση του πληθυσμού που επιφέρει μόλυνση, η οποία είναι γνωστή ως καντιντίαση και επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Συμπτώματα που προκαλεί είναι εμφάνιση νέων αλλεργιών σε τρόφιμα, κόπωση, διαταραχές στην πέψη, αέρια, πρήξιμο, σφοδρή επιθυμία για ζάχαρη, επανειλημμένες μολύνσεις, κ.ά.

Τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο βρίσκονται σε μια διαρκή αλλαγή. Πρόκειται για έναν πληθυσμό δυναμικό και όχι στατικό. Ο οργανισμός και ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν μπορεί παρά να αντιδράσει στις αλλαγές αυτές. Επομένως, οι αλλαγές που συμβαίνουν στη χλωρίδα του εντέρου διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού. Αυτή η ισχυρή επίδραση πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητη για να μπορεί να ξεχωρίζει ο οργανισμός τα φιλικά βακτηρίδια από τα βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε η εντερική χλωρίδα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιταμίνες, μέταλλα και βότανα, δηλαδή φυσικές ουσίες, όπως για παράδειγμα:

- Psyllium Husk(PlantagoOvata). Το Psyllium είναι ένα φυσικό καθαρτικό και περιέχει τόσο φυτικές ίνες όσο και κολλώδη ουσία. Οι σπόροι του Psyllium περιέχουν 10-30% κολλώδη ουσία. Το Psyllium μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, για αιμορροΐδες και άλλα εντερικά προβλήματα. Όταν το Psyllium έρχεται σε επαφή με το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια ζελατινοειδή μάζα που βοηθά τη μεταφορά των αποβλήτων μέσω του εντερικού σωλήνα.

- Τα αμινοξέα L-Arginine και L-Ornithine, έχουν πολλαπλό ρόλο στο σώμα και μεταξύ άλλων διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγοντας τη θεραπεία και την αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων. Ρυθμίζουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων, προάγουν την καλή χώνευση, ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξάνουν την αντίσταση στις μολύνσεις.

- Ο LactobacilusAcidophilus διατηρεί μία καλή ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, παράγοντας οργανικά σύνθετα – όπως γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και οξικό οξύ – που αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν την αναπαραγωγή των βλαβερών βακτηρίων.

Η λήψη μιας προσεκτικά ισορροπημένης σύνθεσης βιταμινών, μετάλλων και βοτάνων με Psyllium, LactobacilusAcidophilus, L-Arginine, L-Ornithineμπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων που οδηγούν στην διαταραχή της εντερικής χλωρίδας και των βλεννογόνων. Επίσης συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των τροφών και την παραγωγή βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα προάγει την αποκατάσταση της ισορροπίας και την ομαλοποίηση της εντερικής χλωρίδας. Επίσηςείναι αποτελεσματική στη χρόνια δυσκοιλιότητα, δρα ευεργετικά και ομαλοποιεί το παχύ έντερο, τη χολή και το στομάχι, χωρίς να ερεθίζει. Συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση δερματικών ερεθισμών, μυκητιάσεων (δέρματος και νυχιών), τόσο για καταπολέμηση όσο και για προληπτική φροντίδα.