Έλαιο Ιριδίζουσας Πέστροφας Σκανδιναβίας

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4234 φορές
Issue 69

Το Έλαιο Ιριδίζουσας Πέστροφας Σκανδιναβίας είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό ιχθυέλαιο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τη διατροφική ποιότητα, τη φρεσκάδα και την αγνότητα/καθαρότητά του.

Το έλαιο ιριδίζουσας πέστροφας προέρχεται από τις ιριδίζουσες πέστροφες των παρθένων ποταμιών της ενδοχώρας της Δανίας, χωρίς να επιβαρύνεται η παγκόσμια αλιεία, καθώς είναι 100% βιώσιμο. Έχει μηδενικό αντίκτυπο στο γύρω περιβάλλον και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς τα ψάρια συλλέγονται και επεξεργάζονται στην πηγή. Η παραγωγή επικεντρώνεται στις βιώσιμες και πράσινες πρακτικές. Τα φιλέτα του οργανικού ψαριού χρησιμοποιούνται για τροφή, ενώ το υπόλοιπο μέρος για την παραγωγή του ελαίου, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και την βέλτιστη χρήση για τις διατροφικές και θρεπτικές ανάγκες του ανθρώπου. Οποιαδήποτε κατάλοιπα χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα σε οργανικές φάρμες.

Οφέλη για τη υγεία από τη χρήση ιχθυελαίου

Η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου αποτελεί στρατηγική υψίστης σημασίας για την διαχείριση και την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων ασθενειών και την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Το ιχθυέλαιο είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω 3 PUFA) και ιδιαιτέρως εικοσαπεντανοοϊκού (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA).

Μετά την κατανάλωση, τα ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), απορροφώνται άμεσα από το γαστρεντερικό σωλήνα και ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες, όπου λαμβάνουν μέρος σε πολλές βιολογικές διεργασίες, που αφορούν τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, τη γονιδιακή έκφραση, τη καρδιαγγειακή προστασία και την αντιφλεγμονώδη διαδικασία.

Η ευεργετική δράση των ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης υγείας, όπως:

- Υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος

- Εγκυμοσύνη

- Θηλασμός

- Ανάπτυξη νεογνών/βρεφών

- Ρύθμιση του σακχάρου

- Παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος

- Υγεία των αρθρώσεων

- Υγεία του δέρματος

- Διανοητική υγεία

- Σύνδρομο Διάσπασης/ Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα

- Άνοια.

Καθ’όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, τα ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονταν σε αφθονία στο κρέας, τα άγρια φυτά, τα αυγά, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τα μούρα. Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφή χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και υπερκατανάλωση ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, προκαλώντας έτσι μεγάλη ανισορροπία στην αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και επομένως πολλές χρόνιες ασθένειες. Το ιχθυέλαιο, καθώς αποτελεί μία συμπυκνωμένη πηγή ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, έχει ευρύ φάσμα σημαντικών χρήσεων για τον οργανισμό και η συχνή, τακτική πρόσληψή του συμβάλλει στην πρόληψη και την αποτροπή πολλών χρόνιων ασθενειών.

Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της επαρκούς πρόσληψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και την προώθηση της αναπαραγωγικής και γενικότερης υγείας του ανθρώπου, συνιστάται η συχνή πρόσληψη ιχθυελαίου στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

Υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος– Σε ανάλυση 25 μελετών για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, διαπιστώθηκε ότι η υψηλή συγκέντρωση ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (και ιδιαιτέρως DHA) στους ιστούς, συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, σύμφωνα με δοκιμές με συμμετοχή ανθρώπων, η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου έχει προστατευτική δράση ενάντια στις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πνευματική/ Διανοητική Υγεία– Η έλλειψη ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και η αυξημένη αναλογία ωμέγα 6 λιπαρών οξέων συνδέεται με πολλές νοητικές διαταραχές. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό στοιχείο του ανθρώπινου εγκεφάλου και συμβάλλουν στη νευρολογική λειτουργία (διατήρηση των νευρικών μεμβρανών, νευροδιαβιβάσεις, διατήρηση της ρευστότητας και της ευκαμψίας των μεμβρανών, διαμόρφωση του διαύλου ιόντων και των κυτταρικών υποδοχέων).

Πόνος και φλεγμονή– Έρευνες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ελαίων, πλούσιων σε ωμέγα 6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αυξάνει την παραγωγή της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης. Εν αντιθέσει, η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων, πλούσιων σε ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιορίζει την παραγωγή της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης. Η τυπική δυτική διατροφή, λόγω της υψηλής αναλογίας της σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, προκαλεί παθολογική φλεγμονή και πολλές οξείες και χρόνιες ασθένειες με κυρίαρχα στοιχεία τη φλεγμονή, τον πόνο και την αυτοανοσία. Η πρόσληψη ιχθυελαίου εξισορροπεί την αναλογία και ανακουφίζει από τα συμπτώματα πόνου και φλεγμονής. Φλεγμονώδης ασθένειες, ενάντια στις οποίες δρα το ιχθυέλαιο, είναι η αρθρίτιδα, η νόσος φλεγμονώδους εντέρου, ο ερυθηματώδης λύκος, η κυστική ίνωση, το άσθμα, οι αλλεργίες, η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρωση και η παχυσαρκία.

Υγεία του δέρματος– Έχει αποδειχθεί ότι το ΕΡΑ και το DHA αποτρέπουν τη βλάβη και τη φλεγμονή, που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) στα κύτταρα του δέρματος. Το δέρμα εκτίθεται συνεχώς στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά δερματικά προβλήματα, όπως το ηλιακό έγκαυμα, η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Κύηση και γαλουχία- Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων την περίοδο προ της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της κύησης, συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία της μητέρας και του παιδιού. Οι μητέρες που λαμβάνουν συμπλήρωμα με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αυξάνοντας τη περίοδο κύησης. Παράλληλα η πρόσληψη συμπληρωμάτων ω 3 λιπαρών οξέων κατά την κύηση συνέβαλλε στη γέννηση τελειόμηνων παιδιών με μεγαλύτερο σωματικό βάρος και βελτιωμένη νευρολογική ανάπτυξη. Στοιχεία επίσης αναφέρουν ότι τα ωμέγα 3 αποτρέπουν την εμφάνιση προεκλαμψίας κατά την κύηση καθώς και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Υγεία των παιδιών- Σύμφωνα με στοιχεία, η έλλειψη ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και η υψηλή αναλογία ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων όπως το σύνδρομο ελλειμματικής/διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας (ADD/ADHD), ο αυτισμός, ο παιδικός διαβήτης τύπου 1, η παιδική παχυσαρκία, οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού. Ως μέτρο πρόληψης, η πρόσληψη συμπληρωμάτων με ιχθυέλαιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών σε βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά.

Πιθανή εφαρμογή: Yγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, υψηλή χοληστερόλη, συναισθηματική και διανοητική υγεία, φλεγμονή, ερεθισμός, αρθρώσεις, σύνδρομο ελλειμματικής/διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας (ADD/ADHD), υγεία του δέρματος, κύηση, γαλουχία και ανάπτυξη του εμβρύου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Η πρόσληψη ιχθυελαίου θεωρείται γενικότερα ασφαλής και γίνεται καλώς ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ελάχιστες παρενέργειες, που έχουν αναφερθεί, αφορούν γαστρεντερικές διαταραχές και υδαρείς κενώσεις/ευκοίλια.

Αλληλεπιδράσεις: Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για αύξηση των αιμορραγικών επεισοδίων από την πρόσληψη ιχθυελαίου, δεν έχουν υπάρξει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό. Η ημερήσια δοσολογία των 1000- 4000mg συμπληρωμάτων διατροφής ιχθυελαίου δεν αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας ακόμα και σε ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντιθρομβωτικά και αντιαιμοπεταλιακά σκευάσματα.

Ωστόσο, συνιστάται η ιατρική υπόδειξη και παρακολούθηση σε όσους λαμβάνουν αγωγή με αντιθρομβωτικά και αντιαιμοπεταλικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το ιχθυέλαιο είναι πιθανό να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων με στατίνες και να μειώσει την ανάγκη χρήσης αναλγητικών.

Γράφει ηAimee Benbow BSC (HONS)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αντιγήρανση Προστασία της καρδιάς και των αγγείων »