Καθαρισμός του παχέος εντέρου με φυσικές ουσίες

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 4245 φορές
Issue 72

Στην σημερινή εποχή δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Αποτελεί αξίωμα το γεγονός ότι το πεπτικό σύστημα αποτελεί την βάση για την καλή ή κακή υγεία.

Σχετικά με τη λειτουργία του εντέρου, τρία είναι τα σημαντικότερα στοιχεία:

  1. Το λεπτό και το παχύ έντερο, αν εκτεθούν σε όλο τους το μήκος, φτάνουν περίπου τα 7,5 μέτρα.
  2. Η συνολική επιφάνεια του εντέρου, η οποία γίνεται μεγαλύτερη επειδή παρουσιάζει μυριάδες αναδιπλώσεις και η οποία μπορεί να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες, έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις.
  3. Το έντερο μπορεί να αποθηκεύσει μια τεράστια ποσότητα υλικού που έχει υποστεί μερική πέψη και βρίσκεται σε αποσύνθεση (καθώς και φάρμακα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες) ακόμη και για δεκαετίες.

Όταν ο οργανισμός έχει υποβληθεί σε χρόνια αγωγή φαρμακευτικών ουσιών και έχει επιβαρυνθεί με βαρέα μέταλλα, αλάτι από τροφές, τοξικές χημικές ουσίες, παράσιτα και επιβλαβή μικρόβια, τοξίνες και ανοσοσυμπλέγματα της κυκλοφορίας, τότε για να αυτοπροστατευθεί σχηματίζει μια βλεννώδη επίστρωση. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις σχηματιστεί αυτή η επίστρωση, δεν γίνεται κανονικά αποβολή ουσιών από το έντερο, αλλά αυτές εγκαθίστανται στις πτυχές του, που μπορεί να παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η επίστρωση αυτή γίνεται πυκνότερη και πιο συμπαγής. Το αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση της εντερικής λειτουργίας, τόσο στην αποβολή άχρηστων ουσιών όσο και στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Η βλεννώδης επίστρωση μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για παθογόνους οργανισμούς (βακτήρια, παράσιτα), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον ευνοϊκό για νοσήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για καρκίνωμα του εντέρου και του στομάχου. Σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, καθώς το χρόνια τοξικό περιβάλλον του εντέρου καταστρέφει τα χρήσιμα βακτήρια.

Όλα αυτά τονίζουν την σπουδαιότητα του καθαρισμού του εντέρου. Πολλοί είναι εκείνοι που μετά από την ολοκλήρωση του καθαρισμού του εντέρου νιώθουν όχι μόνο σωματική ευεξία, αλλά επίσης και μία αίσθηση απελευθέρωσης από σκέψεις, συναισθήματα και μνήμες που τους περιόριζαν. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης και θέλει να αλλάξει τα ενδιαφέροντά του, αλλά βρίσκεται «κολλημένος» σε παλιά αρνητικά μοτίβα σκέψης και συναισθημάτων, κάτι που θα τον βοηθήσει να «ξεκολλήσει» και να αλλάξει πιο γρήγορα, είναι ο καθαρισμός του εντέρου.

Υπάρχουν φυσικές ουσίες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού σωλήνα, παρέχοντας φυσικές υποαλλεργικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες και μια σειρά από άλλες φυσικές ουσίες, εξασφαλίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα, επειδή προάγουν την ταχεία διέλευση από το έντερο και για αυτό θεωρούνται παράγοντες καθαρισμού.

Psyllium Husk(PlantagoOvata). Το Psyllium είναι ένα καθαρτικό και περιέχει τόσο φυτικές ίνες όσο και μία κολλώδη ουσία. Οι σπόροι του Psyllium περιέχουν 10-30% κολλώδη ουσία. Το Psyllium μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, για αιμορροΐδες, και άλλα εντερικά προβλήματα. Όταν το Psyllium έρχεται σε επαφή με το νερό, διογκώνεται και σχηματίζει μια ζελατινοειδή μάζα που βοηθά τη μεταφορά των αποβλήτων μέσω του εντερικού σωλήνα.

GingerRoot(ZingiberOfficinale). Θεωρείται τονωτικό για την πεπτική οδό, διεγείροντας την πέψη και τονώνοντας τους εντερικούς μύες. Αυτή η δράση διευκολύνει τη μεταφορά των ουσιών μέσω της πεπτικής οδού, ελαττώνοντας τον ερεθισμό στα εντερικά τοιχώματα.

Plantain(PlantagoMajor). Τα κύρια συστατικά στο Πλαντάγκο είναι μία σειρά από κολλώδεις ουσίες, γλυκοσίδες ιριδοειδών (ειδικά aucubin) και τανίνες. Όλα αυτά μαζί πιστεύεται ότι δίνουν στο Πλαντάγκο μία ήπια αντιφλεγμονώδη, αντι-μικροβιακή, αντι-αιμορραγική και αποχρεμπτική δράση.

Cloves(SyzygiumAromaticum). Η θεραπευτική χρήση του οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην Ευγενόλη αλλά και στα φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά που περιέχει, με ενδείξεις που αφορούν τη δυσπεψία και τον μετεωρισμό, τη ναυτία και τους εμέτους (ως άφυσο, χωνευτικό, καταπραϋντικό και αντισπασμωδικό) και την Ελμινθίαση (ως παρασιτοκτόνο). Έχει επίσης αντιοξειδωτικές (αντικαρκινικές), αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις.

Aloe Vera. Περιέχει γλυκοσίδες ανθρακουϊνόνης που είναι υπεύθυνες για την καθαρτική της δράση. Τα μόρια αυτά διασπώνται από τα φυσιολογικά βακτήρια στο παχύ έντερο για να δημιουργήσουν άλλα μόρια (αγλυκόνες), που ασκούν καθαρτική δράση.

Τα παραπάνω φαρμακευτικά φυτά, σε συνδυασμό με Βιταμίνη C, Φαιοφύκη (Kelp), καθώς επίσης και με τη βοήθεια μιας σειράς μεταλλικών στοιχείων και Λακτοβακίλλων, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον βαθύ καθαρισμό του εντέρου.

 

 

Από την επιστημονική ομάδα της Metapharm