Προστασία της καρδιάς και των αγγείων

Σάββατο, 14 Μαΐου 2016 00:00 Διαβάστηκε 3965 φορές
Issue 73

Υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, που επιβαρύνουν το κυκλοφορικό σύστημα και κυρίως την υγεία των αγγείων.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το κάπνισμα και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκαλούν κάποιας μορφής «τραυματισμό» στο ενδοθήλιο. Αυτός ο τραυματισμός δίνει την ευχέρεια στη χοληστερόλη να «τρυπώσει» κάτω από το ενδοθήλιο και να δημιουργήσει τα πρώτα εμφανή σημάδια της αρτηριοσκλήρυνσης.Στην συνέχεια και με την πάροδο των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών. Στα σημεία αυτά μαζεύονται και άλλα κύτταρα, υπάρχει και εναπόθεση ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωση στην αρτηρία. Είναι φανερό ότι μία τέτοια στένωση εμποδίζει την αρτηρία από το να τροφοδοτεί με αίμα τα διάφορα όργανα όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα πόδια κ.λπ.

Ο RusselRoss, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ήδη το 1973 είπε ότι η αρτηριοσκλήρυνση ξεκινά από μικροτραυματισμό του ενδοθηλίου που καλύπτει εσωτερικά την αρτηρία. Συγκεκριμένα είπε ότι «η αρτηριοσκλήρυνσηείναι ξεκάθαρα μια φλεγμονώδης ασθένεια». Ο σχηματισμός της αθηρωματικής πλάκας είναι μια προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την φλεγμονή.

Φυσικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τις αλλοιώσεις των αγγείων ή να βελτιώσουν την ελαστικότητα και την λειτουργία τους είναι:

Ασταξανθίνη: Η Ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με δράση τόσο σε λιπώδες όσο και σε υδατώδες περιβάλλον. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι 500 φορές πιο ισχυρή από εκείνη της βιταμίνης Ε, 550 φορές πιο ισχυρή από του πράσινου τσαγιού, 800 φορές από τη δράση του Q10 και 6.000 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C. Λόγω της δράσης της κατά των ελευθέρων ριζών, προστατεύει τα λιπίδια από την υπεροξείδωση και μειώνει την οξειδωτική βλάβη της LDL (ως εκ τούτου μειώνει τον σχηματισμό αρτηριακής πλάκας) των κυττάρων. Επίσης μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνει την αρτηριακή πίεση, διότι επιδρά στο μονοξείδιο του αζώτου και δρα ως μυοχαλαρωτικός παράγοντας.

  • Κερσετίνη: Η Κερσετίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ένα από τα καλύτερα αντιισταμινικά. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδης και έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων, την οξείδωση των LDL και την αρτηριοσκλήρυνση.
  • Ρεσβερατρόλη: Η Ρεσβερατρόλη επιβραδύνει το γήρας, τόσο σε γονιδιακό όσο και σε μεταβολικό επίπεδο. Ειδικότερα χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η Ρεσβερατρόλη μειώνει τις φλεγμονές και τις ερυθρότητες, βελτιώνει την μικροκυκλοφορία των ιστών, διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και βελτιώνει την ποιότητα του αγγειακού τοιχώματος.
  • Βιταμίνη D: ο σημαντικότερος ρόλος της είναι η διατήρηση των επιπέδων Ασβεστίου. Όταν είναι απαραίτητο, η βιταμίνη D μεταφέρει το Ασβέστιο από τα οστά στο κυκλοφορικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον σχηματισμό των αιμαγγείων, καθώς επίσης και τη διαίρεση των κυττάρων.
  • L-Carnitin:Η L-Carnitin έχει την εξαιρετική ικανότητα να βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας στον καρδιακό μυ, στο ενδοθήλιο και στους περιφερικούς μυς. Έτσι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιακού μυός, του ενδοθηλίου των αρτηριών και των περιφερικών μυών.
  • Μαγνήσιο: Το Μαγνήσιο μαζί με το Ασβέστιο είναι σπουδαίο για τη μετάδοση πληροφοριών από τα νεύρα στους μύες, ενώ δραστηριοποιεί πάνω από 300 ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Το Μαγνήσιο εμποδίζει την πήξη του αίματος και για αυτό χρησιμοποιείται σαν προστασία για τη θρόμβωση και το έμφραγμα. Είναι αναγκαίο για την έκκριση αδρεναλίνης, βοηθά στην απορρόφηση 10% λιγότερου οξυγόνου που σημαίνει ότι η καρδιά κουράζεται λιγότερο.
  • Βιταμίνη C : Μεταξύ των άλλων έχει θετική δράση στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα. Έχει δράση κυρίως στο μεταβολισμό των λιπιδίων, στον τόνο των αγγείων, στην πίεση καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία του συνδετικού ιστού. Η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικό μειώνει την υπεροξείδωση των λιπαρών οξέων που προέρχονται από ελεύθερες ρίζες, την LDL χοληστερίνη και έτσι μειώνει τη δημιουργία πλακών στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών από σκλήρυνση και αθηρωματώδεις πλάκες. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και προστατεύει την χοληστερόλη από την οξείδωση. Έτσι δεν δημιουργούνται ξανθωματικές βλάβες οι οποίες διαβρώνουν τα κύτταρα.

Ένας συνδυασμός όπως ο παραπάνω αποτελούμενος από φυσικές ουσίες από ασφαλείς και καθαρές πηγές πρώτων υλών, μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά την σκλήρυνση των αγγείων και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και στην καρδιά και να βελτιώσει την ποιότητα και την ελαστικότητά τους σε ήδη υπάρχουσες αρτηριοσκληρυντικές βλάβες. Επίσης μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο στα κύτταρα του καρδιαγγειακού συστήματος από το οξειδωτικό στρες.

 

από την Επιστημονική Ομάδα metapharm