Colostrum - Τι είναι και γιατί το χρειαζόμαστε;

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 5609 φορές
Issue 74

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη τροφή της φύσης, που παράγεται από όλα τα θηλαστικά κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Το πρωτόγαλα εξοπλίζει τα νεογνά με ανοσολογικούς και αυξητικούς παράγοντες για να τα βοηθήσει να διατηρήσουν καλή υγεία. Είναι η μοναδική φυσική πηγή των συστατικών αυτών. Τα οφέλη που παρέχονται από το πρωτόγαλα είναι απολύτως αναγκαία για τη στήριξη της υγείας ενός νεογέννητου και υποστηρίζουν την καλή υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία στη συνέχεια. Το πρωτόγαλα βοοειδών παρέχει ανοσολογικούς και αυξητικούς παράγοντες που είναι σχεδόν ίδιοι με αυτούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο πρωτόγαλα.
Περιέχει ειδικά ανοσοποιητικά συστατικά όπως:
* Ανοσοφαιρίνες (αντισώματα) (IgG, IgA, IgM, ΙgE) σε υψηλή συγκέντρωση. Είναι αμυντικοί παράγοντες ευρέως φάσματος, οι οποίοι δρουν ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς. Υπάρχουν 5 είδη ανοσοσφαιρινών σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
* Αυξητικούς παράγοντες (IgF 1 and 2, TgF, EgF κλπ.).
* Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα
Το πρωτόγαλα βοοειδών είναι, ως εκ τούτου, χρήσιμο για τον άνθρωπο (και όλα τα άλλα θηλαστικά) και είναι καλά ανεκτό, όταν λαμβάνεται από το στόμα, ως συμπλήρωμα διατροφής. Το πρωτόγαλα δεν υποστηρίζει μόνο την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση της αξιοποίησης του λίπους για καύσιμο και τη βελτιστοποίηση της κυτταρικής αναπαραγωγής μετά από εντατική σωματική άσκηση.
Απ’ όσο γνωρίζουμε, καμία άλλη ουσία στον πλανήτη δεν μπορεί να προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη.

Τι είναι τα Πολυπεπτίδια Προλίνης;
Τα Πολυπεπτίδια Προλίνης (PRPs), είναι οι μικρές πρωτεΐνες που υπάρχουν φυσικά στο πρωτόγαλα. Τα PRPs βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε μια υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση, τα PRPs βοηθούν στην ηρεμία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σε υπολειτουργία του ανοσοποιητικού, τα PRPs βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πότε χρησιμοποιούμε το Πρωτόγαλα
Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στα συμπτώματα των εξής ασθενειών:
Αναιμία, αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, χρόνια κόπωση, γρίπη, βήχας, χρόνιοι πόνοι, πόνοι αρθρώσεων, κατάθλιψη, διαβήτης, καρδιακό φύσημα, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, έλκος, έρπης, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θυρεοειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες.
Επίσης έχει σημαντική αντιγηραντική δράση όταν λαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα (20γρ/ημέρα).

Πόσο ασφαλές είναι το πρωτόγαλα;
Το πρωτόγαλα είναι μια φυσική τροφή και χρησιμοποιείται για χρόνια ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα.

Τι γίνεται αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;
Η ποσότητα της λακτόζης στο πρωτόγαλα είναι μικρή, αλλά ακόμα κι έτσι, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε αλλεργίες σε τροφές. Εάν αισθανθείτε δυσφορία μετά τη λήψη του πρωτογάλατος, μία στρατηγική είναι να μειώσετε την ποσότητα που παίρνετε και να πιείτε άφθονο νερό. Εάν η ενόχληση επιμένει, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορώ να δώσω το πρωτόγαλα στα παιδιά μου;
Οι παιδίατροι συνιστούν στα βρέφη, που δεν έχουν θηλάσει, να δίνεται το πρωτόγαλα για να συμπληρώσουν τα διατροφικά στοιχεία τους. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για πληροφορίες για τη σωστή δοσολογία.

Πόσο πρέπει να παίρνω;
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός (ηλικία, βάρος, υγεία) ως προς την ποσότητα του πρωτογάλατος που απαιτείται για να επιτευχθεί ένα βέλτιστο όφελος.
Το πρωτόγαλα πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικό με άδειο στομάχι. Ιδανικά 30 λεπτά πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα να παίρνετε πρωτόγαλα όταν έχετε φάει άλλες τροφές.
* Οι υγιείς ενήλικες, ως συμπλήρωμα για γενική συντήρηση και υποστήριξη να λαμβάνουν 1-3 γρ ανά ημέρα.
* Οι υγιείς ενήλικες, κάτω από συνθήκες στρες από αθλητισμό, καταπόνηση ή άλλες περιστασιακές ακραίες καταστάσεις, ή σε καταβολή λόγω χημειοθεραπείας χρειάζονται 10-20 γρ ανά ημέρα. Η συνήθης χρήση είναι μέχρι 10 γρ ανά μερίδα. Για τις περιπτώσεις αυτές είναι πιο βολική η χρήση της σκόνης.
* Για αντιγήρανση 20γρ. Η συνήθης χρήση είναι 10 γρ 2 φορές ημερησίως.
* Τα υγιή παιδιά, συνήθως λαμβάνουν 1-2γρ ανά ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Η μία δόση πρέπει να λαμβάνεται πριν την κατάκλιση, καθώς η αυξητική ορμόνη δουλεύει αποτελεσματικά στη διάρκεια του ύπνου.

Το πρωτόγαλα βοοειδών ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνεται από τις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων:
•    Οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες: Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως κατάσταση Th2. Η δράση των PRPs στο σώμα φαίνεται να αποκαθιστά την φυσιολογική ισορροπία των ΤΗ2/ΤΗ1 κυτοκινών, γι’ αυτό συνιστάται οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μην λαμβάνουν πρωτόγαλα.
•    Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις οργάνων: το πρωτόγαλα βοοειδών μπορεί να αλληλεπιδράσει μ ε τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουν τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων. Μέχρι να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί η ασφάλεια του πρωτογάλατος βοοειδών σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να μην λαμβάνουν πρωτόγαλα βοοειδών.

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να παίρνω το πρωτόγαλα για να δω αποτελέσματα;
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε οργανισμός είναι μοναδικός. Το πρωτόγαλα είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι ένα φάρμακο. Για καλύτερα αποτελέσματα και συνεχή οφέλη, σας συνιστούμε να προσθέσετε το πρωτόγαλα ως συμπλήρωμα διατροφής στην καθημερινή διατροφή σας. Συνήθως τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 4-8 εβδομάδες.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη του πρωτογάλατος;
Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες. Λόγω της αποτοξινωτικής φύσης του πρωτογάλατος, είναι καλό να αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα που λαμβάνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε και τις τυχόν σπάνιες παρενέργειες, καθώς θα δώσουμε χρόνο στο σώμα να αποτοξινωθεί.

Χορτοφαγία και πρωτόγαλα
Παρά το γεγονός ότι το πρωτόγαλα είναι ζωική τροφή, θεωρείται παρόμοια με το γάλα για χρήση από χορτοφάγους. Το πρωτόγαλα κατείχε ένα σημαντικό μέρος της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής των Ινδουιστών Rishis (πνευματικοί ηγέτες) της Ινδίας για αιώνες.

Πλήρης ή αποβουτυρωμένο;
Δεν υπάρχουν αυξητικοί παράγοντες ή άλλα από τα επιθυμητά συστατικά στην περιεκτικότητα λίπους του πρωτογάλατος. Η αφαίρεση λίπους από το πρωτόγαλα είναι ένα σημαντικό ποιοτικό μέτρο για τη μείωση της περιεκτικότητας σε λίπος και για να αποτραπεί το τάγγισμα του πρωτογάλατος μέχρι την κατανάλωσή του.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να συλλεχθεί το πρωτόγαλα;
Το πρωτόγαλα πρέπει να συλλέγεται εντός των πρώτων ωρών από τη γέννηση. Αυτό εξασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά το πρώτο γάλα που υπάρχει στο μαστό, όταν το μοσχάρι γεννιέται. Μετά τις πρώτες 16 ώρες από τη γέννηση, το πρωτόγαλα γίνεται μεταβατικό γάλα. Πέντε ημέρες μετά τη γέννηση, είναι κανονικό γάλα.

Έλεγχοι
Το πρωτόγαλα πρέπει να περνάει από αυστηρούς ελέγχους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τα πιο κάτω στάδια:
•    Η ισχύς των ευεργετικών ενώσεων (IgG, λακτοφερίνη και PRPs) να επαληθεύεται. Τα καλά προϊόντα περιέχουν περισσότερο από 35% σε ανοσφαιρίνη.
•    Οι μικροβιολογικές προδιαγραφές καθαρότητας να πληρούνται.
•    Τα πρότυπα καθαρότητας βαρέων μετάλλων να πληρούνται.
•    Να μην περιέχει rBHT ορμόνες.
•    Να μην περιέχει φυτοφάρμακα.
•    Να μην περιέχει αντιβιοτικά.

Τι γίνεται με το πρωτόγαλα και τα κατοικίδια ζώα;
Το πρωτόγαλα βοοειδών λειτουργεί θαυμάσια με τις γάτες, σκύλους και άλλα θηλαστικά επειδή δεν είναι εξειδικευμένο για συγκεκριμένο είδος όταν λαμβάνεται από το στόμα σαν τροφή. Μικρές ποσότητες σκόνης από πρωτόγαλα μπορούν να σκορπιστούν πάνω από το φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας ή μια μικρή ποσότητα μπορεί να προστεθεί στο νερό τους. Ενθαρρύνετέ τα να πίνουν νερό αφού λάβουν πρωτόγαλα.

Στερώ το πρωτόγαλα από τα μοσχάρια;
Δεν στερούμε από τα μοσχάρια το πρωτόγαλά τους, τα γαλακτοκομεία διασφαλίζουν ότι τα μοσχάρια λαμβάνουν επαρκή ποσότητα και στη συνέχεια εμείς παίρνουμε το υπόλοιπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λοιμώξεις – Ο πονοκέφαλος του Χειμώνα