Φυσικές ουσίες για Υγιή Εγκέφαλο

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 00:00 Διαβάστηκε 1880 φορές
Issue 79

Υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την σημασία της λήψης φυσικών ουσιών για την εξασφάλιση της υγείας του εγκεφάλου. Μπορούν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη διανοητική λειτουργία και την συναισθηματική κατάσταση, σε όλες τις ηλικίες.

Είναι γεγονός ότι ο εγκέφαλος τις περισσότερες φορές χρειάζεται κάποια τόνωση για να αντιμετωπίσει την μικρή εξασθένιση της μνημονικής λειτουργίας, η οποία οφείλεται συνήθως στη μείωση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών ή σε βλάβες που έχουν προκληθεί στους νευρώνες εξαιτίας κάποιας νόσου ή των συχνών επιθέσεων που δέχονται από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές είτε στις νοητικές τους λειτουργίες (μνήμη, λόγος, προσανατολισμός, προσοχή, συγκέντρωση, λύση προβλημάτων), είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να προτιμούν φυτοθεραπευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν βιολογικές δραστικές ουσίες που βελτιώνουν, ενεργοποιούν και διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα:

Φωσφατιδυλσερίνη (PS): Η ουσία αυτή είναι απαραίτητη για την λειτουργία όλων των κυττάρων, όμως η συγκέντρωσή της είναι μεγαλύτερη στον εγκέφαλο. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες των νευρικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των νευροδιαβιβαστών καθώς και σε συναπτικές δραστηριότητες. Κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι η PS ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες που τείνουν να μειωθούν με την γήρανση και αυξάνει την ικανότητα μνήµης. Είναι κύριο συστατικό της μεμβράνης των νευρικών κυττάρων, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα και τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεµβρανών. Η λήψη της βελτιώνει δραστικά την ικανότητα εκμάθησης, ενθύμησης, αυτοσυγκέντρωσης καθώς και της προσοχής και της διάθεσης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων.

Rhodiola Rosea: Βελτιώνει την συγκέντρωση και τη μνήμη και προλαμβάνει την νοητική εξάντληση. Αυξάνει την αντοχή και τη λειτουργία των αισθήσεων και ομαλοποιεί τη διανοητική και ψυχική υγεία. Η Rhodiola περιέχει φλαβονοειδή που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδυναμώνουν τον οργανισμό σε καταστάσεις άγχους και έντασης. Έχει ρυθμιστική δράση στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα, και ομαλοποιεί τη διανοητική και ψυχική υγεία. Επίσης αυξάνει τη λειτουργία των αισθήσεων και την αντοχή. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η έκταση των αντιδράσεων στο στρες και οι βλαβερές του επιδράσεις γίνονται ηπιότερες. Περαιτέρω έρευνες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα Rhodiola δεν μειώνει μόνο το στρες, αλλά αυξάνει και την αποδοτικότητα.

Polygonum: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε Ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που εμποδίζουν την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων. Ενεργοποιεί τα SIRT-1,2 Gene ή γονίδια της μακροζωίας, αυξάνοντας τον αριθμό και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων που αποτελούν τη γεννήτρια της κυτταρικής ενέργειας. Η ενεργοποίηση αυτή αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού και μιμείται ουσιαστικά τη διατροφή με περιορισμένο αριθμό θερμίδων, που είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής. Επίσης καταπολεμά τα ορατά σημάδια της γήρανσης.

Πράσινο Τσάι: Το εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού περιέχει πολυφαινόλες και είναι πλούσιο στον ιδιαίτερο τύπο των πολυφαινόλων φλαβονοειδών ή αλλιώς στις γνωστές κατεχίνες. Συγκεκριμένα στο εκχύλισμα από Πράσινο Τσάι βρίσκεται υψηλό επίπεδο μιας κατεχίνης, της EGCG - Επιγαλλοκατεχίνης 3. Εμπλουτίζει τον εγκέφαλο με αντιοξειδωτικές ουσίες που επιβραδύνουν την φθορά και τον εκφυλισμό των κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

L-Carnitin: Συμβάλλει στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα εγκεφαλικά κύτταρα και μεταφέρει λιπαρά οξέα εντός των μιτοχονδρίων για την παραγωγή ενέργειας. Η L-Carnitin μεταφέρει τα λιπαρά οξέα εντός των μιτοχονδρίων για την παραγωγή ενέργειας. Συντελεί στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στον καρδιακό μυ για την παραγωγή ΑΤΡ (ενέργειας) και στην αποβολή των τοξικών υποπροϊόντων της βήτα-οξειδάσης.

American Ginseng: Περιέχει τζινσενοσίδες που καταπολεμούν την κούραση και το στρες, ενισχύουν την οξυγόνωση των ιστών και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Ο συνδυασμός των παραπάνω φυσικών ουσιών μπορεί να είναι πολύ δραστικός στην βελτίωση της μνήμης και στην ενεργοποίηση και διέγερση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι φυσικές ουσίες με αποδεδειγμένη δράση, όταν συνδυάζονται μεταξύ τους αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις συνέπειες της πτώσης της σωματικής και νοητικής δραστηριότητας του ανθρώπου, είτε βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία (άνοια, νόσος του Αλτσχάιμερ), είτε σε νεότερη και λειτουργεί παροδικά ή μόνιμα σε καθεστώς καθημερινής πίεσης (νευρική υπερκόπωση).

Aπό την επιστημονική ομάδα metapharm