Αρθρίτιδα: Ο ρόλος των ενζύμων στην αντιμετώπισή της

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2283 φορές
Issue 80

Η ΠΑΘΗΣΗ

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα να είναι τα πιο συνηθισμένα είδη. Μελέτες δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αρθρίτιδας και των αυξημένων φλεγμονωδών σημάτων, όπως οι C-αντιδρώσες πρωτεΐνες (CRP). Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αυξημένη απελευθέρωση του ινωδογόνου, φλεγμονώδεις διεργασίες προκαλούμενες από την άλφα(Μ)βήτα(2) και συσσώρευση ινώδους στις αρθρώσεις των ασθενών με αρθρίτιδα.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συστημική αυτοάνοση ασθένεια που διευκολύνεται από και προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Η παθοφυσιολογία και οι αιτίες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι άγνωστες, αλλά οι κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη-1 (IL-1), η ιντερλευκίνη-2 (IL-2) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) είναι όλα γνωστά ότι εμπλέκονται.

Φλεγμονώδη κύτταρα μεταναστεύουν στον αρθρικό υμένα όταν εμπύρηνα κύτταρα, υπό την επίδραση των χημειοκινών (κυρίως της IL-8), δεσμεύονται σε ενεργοποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι χημειοκίνες μέσα στον αρθρικό υμένα προσελκύουν ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα και Τ-κύτταρα, όπου διεγείρονται από άλλες κυτοκίνες. Ενώ τα ουδετερόφιλα βρίσκονται κυρίως στο αρθρικό υγρό, τα μονοκύτταρα και Τ-κύτταρα βρίσκονται τόσο στο υγρό όσο και στο φλεγμαίνοντα αρθρικό ιστό. Η IL-1 και ο TNF-α είναι βασικά μόρια στην καταστροφή των ιστών από φλεγμονή. Αυτά προκαλούν τη σύνθεση και έκκριση των μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας (ΜΜΡ), που προέρχονται από μετασχηματισμένους ινοβλάστες στον αρθρικό υμένα και χονδροκύτταρα στον αρθρικό χόνδρο.

 

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, επώδυνη πάθηση στην οποία ο προστατευτικός χόνδρος στα άκρα των οστών έχει φθαρεί. Η πάθηση προσβάλλει σχεδόν 27 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ασαφές εάν η φλεγμονή είναι η αιτία των αλλαγών του χόνδρου ή αν οι αλλαγές του χόνδρου προκαλούν τη φλεγμονή. Ωστόσο, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η φλεγμονή είναι δευτερεύουσας σημασίας σε άλλες οστεοαρθριτικές διαδικασίες, η ανιχνεύσιμη αρθροθυλακίτιδα (υμενίτιδα) προβλέπει μια χειρότερη ακτινολογική και κλινική έκβαση.

Οι σύνθετοι μηχανισμοί με τους οποίους η φλεγμονή επιδεινώνει τη δομική βλάβη μπορούν να υποτεθούν μόνο για το παρόν. Μεταβολές στη λειτουργία των χονδροκυττάρων, αλλαγές στον οστικό μεταβολισμό και η αύξηση της αγγειογένεσης δημιουργούν θεωρίες για συσχέτιση με οστεοαρθριτικά συμπτώματα.

Οι θεραπείες που αντιμετωπίζουν την αρθροθυλακίτιδα μειώνουν τον βραχυπρόθεσμο πόνο και την μακροπρόθεσμη αναπηρία από οστεοαρθρίτιδα. Μεγαλύτερη κυτταρική μεταβολή στον φλεγμαίνοντα αρθρικό υμένα οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και των αιμοφόρων αγγείων, την πρόσληψη μακροφάγων και αυξημένη κυτταρική απόπτωση. Ο TNF-α και η IL-1 διεγείρουν τα χονδροκύτταρα, τα οποία παράγουν τις MMPs και το πλασμινογόνο και προκαλούν αποικοδόμηση των πρωτεογλυκανών μήτρας και του κολλαγόνου στις προσβεβλημένες αρθρώσεις

.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις, αλλά συνηθέστερα στοχεύει μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια.

Στην οστεοαρθρίτιδα, ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, ενώ φλεγμονώδη ξεσπάσματα συμβάλλουν σε συμπτώματα όπως τοπική ζέστη, ευαισθησία και οίδημα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΖΥΜΑ

Οι ενδογενείς πρωτεϊνάσες εμπλέκονται στην καταστροφή των αρθρώσεων, ιδιαίτερα σε ρευματικές παθήσεις. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η από του στόματος χορήγηση πρωτεϊνασών οδηγεί σε μία αύξηση των αναστολέων πρωτεϊνάσης, μειώνοντας τις ενδογενείς πρωτεϊνάσες.

 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Σερραπεπτάση

Η σερραπεπτάση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει άμεσα τη φλεγμονή και εξαλείφει την συσσώρευση ινώδους. Σε μια μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις της σερραπεπτάσης στο οίδημα και τον πόνο της άρθρωσης του αστραγάλου, οι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με σερραπεπτάση παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση στον πόνο από ότι οι ομάδες ελέγχου. Ο μειωμένος πόνος συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση του οιδήματος. Η σερραπεπτάση φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για τη μείωση του οιδήματος των αρθρώσεων σε σύγκριση με τα κλασικά μέτρα όπως η εφαρμογή πάγου.

Βρομελίνη

Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις ενός παρασκευάσματος ενζύμων από βρομελίνη και παπαΐνη στην οστεοαρθριτική κινητικότητα των αρθρώσεων για τέσσερις εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έλαβε ένζυμα είδε μια αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων του γόνατος από 105.1 βαθμούς σε 110.2 βαθμούς. Ο πρωινός πόνος επίσης μειώθηκε από τη βαθμολογία του 2.3 στο 1.5 στους συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία ενζύμων.

Η βρομελίνη έδειξε την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα κυτοκίνης. Η χορήγηση της βρομελίνης από μόνη της έδειξε ότι μειώνει τα επίπεδα της βραδυκινίνης και των ουδετερόφιλων στην περιοχή του τραύματος, ρυθμίζοντας έτσι τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Παπαΐνη

Η από του στόματος χορήγηση των πρωτεασών, συμπεριλαμβανομένης της παπαΐνης, μελετήθηκε επίσης σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Τα παρασκευάσματα ενζύμων επηρεάζουν τους μεσολαβητές της φλεγμονής, μειώνουν το οίδημα, ενεργοποιούν την ινωδόλυση και ρυθμίζουν τα μόρια προσκόλλησης, αποδεικνύοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρωτεάσες

Διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτικής προέλευσης παρασκευάσματα ενζύμων με χορήγηση από του στόματος έχουν ένα πολύ καλό προφίλ ανοχής, με μικρές μόνο παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν. Από του στόματος χορηγήσεις μιγμάτων πρωτεάσης αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην απευθείας διάσπαση του ινώδους, καθώς και τη ρύθμιση χρόνιας φλεγμονής, όπως αυτή που παρατηρείται στην αρθρίτιδα.

Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συστημικά ένζυμα που χορηγήθηκαν πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση βοήθησαν να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της CRP. Μετά την τρίτη ημέρα από τη χειρουργική επέμβαση, τα επίπεδα της CRP ήταν 300 τοις εκατό υψηλότερα στην ομάδα ελέγχου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με πρωτεολυτικά ένζυμα, δείχνοντας ότι οι πρωτεάσες είναι χρήσιμες στον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής.

 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Οι δραστικές μορφές οξυγόνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών. Μια ανοιχτή πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι ασθενείς με αρθρίτιδα που έλαβαν αντιοξειδωτική θεραπεία παρουσίασαν συνεπή και σημαντική ανακούφιση από τα κλινικά συμπτώματα της αρθρίτιδας μετά την παρέμβαση.

 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Σε μια in vivo μελέτη, ποντίκια με αρθρίτιδα επαγόμενη από κολλαγόνο υποβλήθηκαν σε θεραπεία με προβιοτικά στελέχη του Lactobacillus. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Από την επιστημονική ομάδα της amhealth