Το Μυστικό της πρόληψης από χειμερινές λοιμώξεις

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 783 φορές
Issue 82

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μία έκθεση όπου αναφέρεται στην ανεπάρκεια ανάπτυξης αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής. Ως συνέπεια, δημιουργείται η ανησυχία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών έναντι επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων.

Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί και δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην βελτίωση του ελέγχου των λοιμώξεων.

Το μυστικό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυασμό ορθομοριακών ουσιών που προάγουν συγκεκριμένες δράσεις στα κύτταρα με αποτέλεσμα να υπάρχει ορθοκυτταρική δράση. Έτσι δημιουργείται ένα δυνατό αμυντικό σύστημα που βοηθά στην πρόληψη, αλλά και στην επίσπευση της ανάρρωσης εάν νοσήσουμε.

Ο Linus Pauling, πατέρας της ορθομοριακής ιατρικής και διακριθείς με βραβείο Νόμπελ δύο φορές, πρώτος ανακάλυψε ότι η βιταμίνη C ακόμα και σε ποσότητα 1000 mg (έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές με διπλές-τυφλές έρευνες) μειώνει την εμφάνιση κρυολογημάτων σε ποσοστό 45% και τη διάρκειά τους σε μεγάλο βαθμό. Επίσης η βιταμίνη Α, όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ονομάστηκε «φάρμακο κατά των λοιμώξεων». Η βιταμίνη Α ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις.

Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και η Βιοτίνη συμμετέχουν σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής ενέργειας, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των αμινοξέων, ενώ η Β12 και το Φολικό οξύ βοηθούν στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) και το Παντοθενικό οξύ, βελτιώνουν τη διάθεση, την ενέργεια και τη γενικότερη ευεξία, καθώς επίσης μειώνουν τα επίπεδα άγχους, στρες και ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης.  Η βιταμίνη Ε αποδεδειγμένα ενισχύει την ανοσία και αυξάνει τα επίπεδα των κυττάρων Τ.

Το Φολικό οξύ, η Ινοσιτόλη, η Χολίνη και το PABA (Παρααμινοβενζοϊκό οξύ) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την παραγωγή όλων των κυττάρων του σώματος, όπως των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων και πολλών νευροδιαβιβαστών. Η βιταμίνη D χαρακτηρίζεται σε διεθνή έντυπα ως θαυματουργή βιταμίνη και αναφέρεται ότι η επαρκής λήψη της είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Η φυσική β-Καροτίνη (από Dunaliella Salina Algae), δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τον Θύμο Αδένα, η συμβολή του οποίου είναι σημαντική για την άμυνα. Ο Ψευδάργυρος ως συστατικό πολλών ενζύμων είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται Ψευδάργυρο για να κατασκευάσει πάνω από διακόσια διαφορετικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές διπλές-τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο Ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των κρυολογημάτων.

Ο επαναποικισμός με φιλικά βακτήρια του εντέρου, όπως Lactobacillus Acidophilus, βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών με το να στερεί στα παθογόνα βακτήρια την ευκαιρία ανάπτυξης και εξάπλωσής τους. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπείες με αντιβιοτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των γαλακτοβάκιλλων, ιδίως του Lactobacillus Acidophilus, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μορφές της οικογένειας Coli.

Τα Βιοφλαβονοειδή (Citrus Bioflavonoids) βοηθούν γενικά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Διαστέλλουν τα αγγεία και βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα. Χαλαρώνουν με αυτόν τον τρόπο το μυϊκό σύστημα και καταπολεμούν την ατονία και την υπερβολική κόπωση. Το Σελήνιο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αφαιρώντας την τοξικότητα από τα βαριά μέταλλα και τα υπεροξειδωμένα λίπη, ενισχύοντας την ασπίδα προστασίας του οργανισμού. Επίσης είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας τη δράση των λευκοκυττάρων, ενώ παράλληλα συντελεί και στην ενεργοποίηση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Η Aloe Vera έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις και ενεργοποιεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης η τροφοδοσία με μια σειρά από φυσικές ουσίες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως τα Potassium, Iron, Manganese, Chromium, Calcium, Choline, Inositol, Magnesium, προάγουν τις μεταβολικές διαδικασίες, την απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή, την οξυγόνωση των κυττάρων, βοηθώντας συνεργικά την ενίσχυση και συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας συνδυασμός με τις παραπάνω ουσίες είναι ιδανικός για την τόνωση και την διατήρηση των δυνάμεων του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, σε καταστάσεις που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, όπως επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, περίοδοι ιώσεων και γενικά σε καταστάσεις που το σύστημα άμυνας πρέπει να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από την επιστημονική ομάδα της Metapharm