Green Tea (camellia sinesis)

Κατηγορία Natural Medicine
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:48 Διαβάστηκε 1529 φορές
Τεύχος 84

Όλων των ειδών τα τσάγια (πράσινο, μαύρο, λευκό, κόκκινο) προέρχονται από το ίδιο φυτό, την camellia sinesis. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο παρασκευής των φύλλων του τσαγιού. Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού, αντίθετα με τα άλλα τσάγια, δεν έχουν υποστεί βρασμό και επομένως τα ενεργά συστατικά τους παραμένουν αναλλοίωτα. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς και όχι μόνο λόγους.

Σύμφωνα με Κινέζικο θρύλο, το τσάι ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από έναν αυτοκράτορα 4000 χρόνια πριν. Από τότε, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική συστήνει το πράσινο τσάι για πονοκεφάλους, σωματικούς πόνους, πέψη, κατάθλιψη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αποτοξίνωση, ως τονωτικό της ενέργειας και για να προάγει τη μακροζωία.

Το πράσινο τσάι περιέχει πτητικά έλαια, βιταμίνες, μέταλλα και καφεΐνη, αλλά τα κύρια συστατικά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι πολυφαινόλες, ειδικά η κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Οι πολυφαινόλες πιστεύεται ότι ευθύνονται για τους περισσότερους ρόλους του πράσινου τσαγιού στην επιδίωξη της καλής υγείας.

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, πιο ισχυρή και από αυτήν των βιταμινών C και Ε, όπως προέκυψε από επιστημονικές πειραματικές μελέτες.

Το πράσινο τσάι έχει δείξει ότι ελαττώνει ελαφρά τα επίπεδα της γενικής χοληστερόλης και βελτιώνει το προφίλ χοληστερόλης, μειώνοντας την LDL («κακή») και αυξάνοντας την HDL («καλή») χοληστερόλη στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις μελέτες. Το πράσινο τσάι ίσως επίσης προάγει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα.

Το πράσινο τσάι έχει δειχθεί επίσης ότι προστατεύει ενάντια στη βλάβη στην LDL («κακή») χοληστερόλη που προκαλείται από το οξυγόνο. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση στο αίμα. Η οξειδωτική βλάβη της LDL μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση. Ενώ πολλές μελέτες σε πληθυσμούς θεωρούν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με προστασία ενάντια της αθηροσκλήρωσης, τα στοιχεία είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού περιορίζει τη γαστρική και παγκρεατική λιπάση, ενώ ενεργοποιεί τη θερμογένεση. Σύμφωνα με μία έρευνα πάνω σε ασθενείς που παρουσίαζαν ελαφριά παχυσαρκία, η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού επί 3 μήνες μείωσε το συνολικό σωματικό βάρος κατά 4.65%, και την περίμετρο της μέσης κατά 4.48%. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς καταπολεμά τη συσσώρευση των λιπών και ενεργοποιεί τη θερμογένεση (μεταβολική παραγωγή θερμότητας).

Διάφορες μελέτες σε ζώα αλλά και εργαστηριακά τεστ έχουν δείξει την αντικαρκινογόνο δράση των πολυφαινολών από το πράσινο τσάι. Σε μία από αυτές τις μελέτες, μία πολυφαινόλη που ονομάζεται κατεχίνη από το πράσινο τσάι εμπόδισε αποτελεσματικά τη μετάσταση κυττάρων μελανώματος (καρκίνος του δέρματος). Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι έχουν επίσης συνδεθεί με μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου σε ανθρώπους.

Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή, άτομα με λευκοπλακία (μια προκαρκινική στοματική κατάσταση) έλαβαν 3gr την ημέρα από ένα μίγμα πράσινου τσαγιού, πολυφαινολών από πράσινο τσάι και οργανικές χρωστικές πράσινου τσαγιού, καθημερινά για έξι μήνες. Συγκρινόμενη με την ομάδα ατόμων που λάμβαναν ένα εικονικό μίγμα (placebo), η ομάδα του πράσινου τσαγιού είχε σημαντικές μειώσεις στην προκαρκινική κατάσταση.

Ουσίες στο πράσινο τσάι, όπως και στο μαύρο τσάι, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Εθελοντές που ξέπλεναν το στόμα τους με αλκοολούχο εκχύλισμα φύλλων τσαγιού ουλόνγκ πριν τον ύπνο κάθε βράδυ, για τέσσερις μέρες είχαν σημαντικά λιγότερη συσσώρευση πλάκας, αλλά παρόμοιες ποσότητες βακτηρίων που προκαλούν πλάκα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν αυτή τη μέθοδο.

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχει δειχθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν τοπικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες – ακόμα και ενάντια σε βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα.

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η λήψη 10 ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα βελτιώνει τα τεστ αίματος, εμφανίζοντας προστασία ενάντια σε βλάβες στο ήπαρ.

Τα φλαβονοειδή του τσαγιού που δόθηκαν σε μορφή κάψουλας μείωσαν την οσμή των περιττωμάτων και τα βακτήρια των εντέρων σε ηλικιωμένους Γιαπωνέζους που ταΐζονταν με καθετήρες σιτίσεως. Η μελέτη επαναλήφθηκε σε κατάκοιτους ηλικιωμένους που δεν ήταν σε καθετήρες σιτίσεως, και το πράσινο τσάι έδειξε πάλι ότι βελτιώνει τα βακτήρια στα έντερα. Αυτές οι μελέτες αυξάνουν την πιθανότητα χρήσης του πράσινου τσαγιού σε άλλες περιπτώσεις όπου τα βακτήρια του εντέρου έχουν διαταραχτεί, όπως μετά τη χρήση αντιβιοτικών. Είναι αναγκαίες όμως επιπλέον μελέτες για να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του πράσινου τσαγιού σε αυτή την περίπτωση.

Το τσάι με υψηλές ποσότητες τανίνης έχει δειχθεί ότι μειώνει την ανάγκη για αφαίρεση αίματος σε άτομα με υπερφόρτωση σιδήρου, ή αιμοχρωμάτωση, όπως δείχθηκε σε μία μελέτη. Το τσάι για να είναι αποτελεσματικό έπρεπε να λαμβάνεται με τα γεύματα και χωρίς λεμόνι ή γάλα.

Το τσάι πιστεύεται ότι βοηθάει στην αιμοχρωμάτωση εμποδίζοντας την απορρόφηση σιδήρου.

Πηγή: Natural Medicine, Εκδόσεις ETRA