Η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Κατηγορία Natural Medicine
Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 11:01 Διαβάστηκε 1111 φορές
on line William Tayler ND

Μία νέα, ευεργετική για τον οργανισμό μας, δράση της βιταμίνης D έρχεται να προστεθεί στις ήδη γνωστές. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η βιταμίνη D συμβάλλει στην αποτελεσματική θεραπεία και αποτελεί προληπτική επιλογή για τις ασθένειες του ήπατος και τον καρκίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition & Metabolism, αποκάλυψαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D και ο πολυμορφισμός μερικών γονιδίων  σχετίζονται με την ανάπτυξη χρόνιων ηπατικών διαταραχών, όπως η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C, η ηπατική ίνωση και η νεκρωτική φλεγμονή του ήπατος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη D καθώς και παράγοντες γενετικής προδιάθεσης επηρεάζουν την ανάπτυξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο King Abdulaziz και το Πανεπιστήμιο Qassim στη Σαουδική Αραβία, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Εγκεφάλου στην Ινδία και το SUNY Downstate Medical Center στις ΗΠΑ, αναθεώρησε παλαιότερες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση της βιταμίνης D με τις ασθένειες του ήπατος και τον καρκίνο του ήπατος. Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D στο σώμα αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, η ανάπτυξη φλεγμονής κατά τη διάρκεια μιας νόσου θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις μειωμένες ποσότητες βιταμίνης D που συνήθως συναντάμε σε ποικιλία διαταραχών. Επίσης, υποδοχείς βιταμίνης D βρίσκουμε σε όλους τους ιστούς του σώματος που ρυθμίζουν την ανοσολογική λειτουργία και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Επομένως, φαίνεται ότι η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του ήπατος και του καρκίνου.

Για τους παραπάνω λόγους, η ερευνητική ομάδα προτρέπει τους εμπειρογνώμονες της υγειονομικής περίθαλψης να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ευτυχώς, το σώμα μας παράγει βιταμίνη D κατά την έκθεσή μας στον ήλιο. Ωστόσο, οι κατάλληλες οδηγίες για τον επαρκή χρόνο, αλλά και τον τρόπο έκθεσης, θεωρούνται απαραίτητες ώστε να επιτυγχάνεται με ασφάλεια η συμπλήρωση της βιταμίνης.

 Πηγή: Springer