ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μέγιστη ηλιοπροστασία

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1666 φορές
Issue 49

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μέγιστη ηλιοπροστασία
Γράφει η Μαρία Ζώρζου

Ο ήλιος, το πιο λαμπρό αστέρι, το Φως, η χαρά της Ζωής, η Δημιουργία, η καλύτερη μορφή ενέργειας, ο τόσο ευεργετικός ήλιος για όλους μας μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός μας εάν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ηλιοπροστασίας.

Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, είναι μια θαυμάσια ασπίδα προστασίας και έχει την δυνατότητα να αμύνεται κάτω και από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Αυτόν ακριβώς τον αγώνα πρέπει να σεβόμαστε και να ενισχύουμε με τις επιλογές μας. Η σωστή επιλογή αντηλιακού προϊόντος, η τήρηση των κανόνων ηλιοπροστασίας που αφορούν όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις ηλικίες, οι οποίοι εκτίθενται στον ήλιο περισσότερο από 10-30 λεπτά την ημέρα, και η φροντίδα προσώπου σώματος μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στη θάλασσα ή το βουνό χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον μας στο να παρουσιάσουμε δερματικό καρκίνο τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και στους περιπάτους μας στην πόλη ή τα ψώνια μας. Ως ηλιοπροστασία, ορίζεται το σύνολο των ενεργειών ενός ανθρώπου, για να προφυλαχθεί από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και επομένως από τα ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που έχουν αποφύγει βαριά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν ελαττώσει κατά 78% την πιθανότητα ανάπτυξης δερματικού καρκίνου στα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, παιδιά με 1 – 2 βαριά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους έχουν διπλασιάσει τις πιθανότητες ανάπτυξης δερματικού καρκίνου στη διάρκεια της ζωής τους. Βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών δεν παρουσιάζουν ωρίμανση των μελανοκυττάρων τους, τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή μελανίνης και για αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται να εκτίθενται στον ήλιο γυμνά ή να κάνουν χρήση αντηλιακού. Το παιδικό δέρμα είναι 10 φορές πιο απαλό και καίγεται 40 φορές ταχύτερα απ’ ότι των ενηλίκων. Η αλόγιστη ηλιοθεραπεία και η αδιαφορία στους κανόνες ηλιοπροστασίας εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους, καθώς οι ιστολογικές μεταβολές από την καταστροφή του ήλιου προηγούνται εμφανώς των κλινικών μεταβολών τουλάχιστον μια 10ετία. Είναι γνωστό ότι η δράση του ήλιου είναι αθροιστική. Βλάβες που μπορούν να εκδηλωθούν από την αλόγιστη ηλιοθεραπεία είναι: αφυδάτωση, ηλίαση, έγκαυμα, πρόωρος καταρράκτης, μεταβολές του αμυντικού συστήματος, φωτοευαισθησία, καρκινογένεση, πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας γίνεται και στο επίπεδο της εξωτερικής της εμφάνισης, αλλά και στο επίπεδο του εσωτερικού κυρίως στρώματος. Αποτελέσματα αυτού είναι: βαθιές ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, ατροφία, ευρυαγγείες, κηλίδες, πανάδες ακόμα και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωστή ενημέρωση και προστασία μπορεί να συμβάλλει στην ελάττωση των βλαπτικών επιδράσεων της ηλιακής ακτινοβολίας στον άνθρωπο.

Περί αντηλιακού
Τι πρέπει να αναζητάμε και τι να αποφεύγουμε στα αντηλιακά μας:

Αναζητάμε:

 • Ημερομηνία λήξης τυπωμένη στη συσκευασία
 • Φίλτρα με ανόργανες ουσίες, οι οποίες αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία
 • Βιολογικά συστατικά και φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία ελέγχουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των ελευθέρων ριζών που προκαλούνται από την έκθεση στην ακτινοβολία
 • Δείκτη ηλιοπροστασίας ανάλογα με το φωτότυπό μας. Ο δείκτης προστασίας SPF είναι μέτρο μέτρησης του χρόνου που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο με το συγκεκριμένο αντηλιακό ώσπου να αναπτύξει το δέρμα το ελάχιστο δυνατό ερύθημα. Εάν π.χ. παρουσιάζεται ερύθημα σε 10 λεπτά (χωρίς την χρήση αντηλιακού) και χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 το γινόμενο των δύο συντελεστών μας δίνει περίπου το χρόνο έκθεσης, δηλαδή 150λεπτά.Αποφεύγουμε:

 • Χρήση αντηλιακού που έχει χρησιμοποιηθεί μερικώς το προηγούμενο έτος
 • Αντηλιακό με χημικά φίλτρα, τα οποία απορροφούν φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας & μπορεί να είναι τοξικά. (Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα χημικά αντηλιακά φίλτρα είναι υπεύθυνα για την θηλυκοποίηση των ψαριών καθώς ξεπλένονται στην θάλασσα αλλά και για ορμονικά προβλήματα των γυναικών).
 • Αγορά αντηλιακού που εκτίθεται στον ήλιο
 • Aντηλιακό με χημικά συστατικάΤι πρέπει να γνωρίζουμε για μέγιστη ηλιοπροστασία:
Πρέπει να…

 • Φοράμε πλατύγυρο καπέλο
 • Φοράμε γυαλιά με μεγάλη απορροφητικότητα (99-100%) της ηλιακής ακτινοβολίας
 • Επιλέγουμε το σωστό αντηλιακό
 • Απλώνουμε το αντηλιακό μας μισή ώρα πριν εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία
 • Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η ασπρίλα που αφήνει στο δέρμα το αντηλιακό δεν έχει να κάνει με την απορρόφηση του προϊόντος αλλά με την μέγιστη προστασία
 • Καθόμαστε κάτω από ομπρέλα
 • Αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο όταν η σκιά μας είναι μικρότερη από το ύψος μας δηλαδή από τις 10:00 έως τις 17:00.
 • Φοράμε μπλούζα και γενικά κάποιο είδος ρουχισμού για την κάλυψη του σώματος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προστατεύσει όταν εκτιθέμεθα υπερβολικά στον ήλιο. Τα αντηλιακά δεν καταργούν εντελώς τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας όταν παραβαίνουμε τους κανόνες ηλιοπροστασίας. Είναι σοφό να επαναλαμβάνουμε συχνά την χρήση του αντηλιακού μας. Οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά και να μην υποθηκεύουν το μέλλον τους αλλά και τον εαυτό τους. Ο τρόπος που προσέχουν και φροντίζουν οι ίδιοι το δέρμα τους και οι συνήθειές τους δρουν καταλυτικά στα παιδιά καθώς τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται το δέρμα μας μετά την θάλασσα και τον ήλιο. Ενυδατικές κρέμες και κρέμες τροφής προσώπου - σώματος είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται για άντρες – γυναίκες και παιδιά. Το καλοκαίρι το δέρμα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και εάν αυτή τη φροντίδα την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας θα αισθανόμαστε και στις διακοπές μας όμορφα, αλλά, το κυριότερο, θα επιστρέψουμε με δέρμα ελαστικό και χωρίς προβλήματα αφυδάτωσης. Ας τηρήσουμε αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης «Προλαμβάνειν και ουχί θεραπεύειν» και τα αποτελέσματα θα μας δικαιώσουν. Μπορούμε να προστατέψουμε και τα μαλλιά μας χρησιμοποιώντας καθημερινά μια ενυδατική μάσκα μαλλιών και αντηλιακή κρέμα πριν φύγουμε από το σπίτι για την θάλασσα. Με γνώση και σύνεση, οι καλοκαιρινές μας διακοπές θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή περίοδο για την υγεία μας και την ομορφιά μας σε όλα τα επίπεδα.

Ο ήλιος κάνει καλό
στην ψυχή και στο δέρμα μας
… με ηλιοπροστασία