Κινήσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 2521 φορές
Issue 53


Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας αυτό το χειμώνα με τεχνικές αναπνοής από τη Γιόγκα (από την ειδικό στη Γιόγκα, Sue Fuller)

Η αρχή του χειμώνα είναι πάντα μία εποχή που το ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται αντιμέτωπο με κάποιες επιπλέον προκλήσεις, αλλά μία απλή πρακτική της γιόγκα θα σας βοηθήσει να το δυναμώσετε και να προετοιμαστείτε για τους ψυχρότερους μήνες που ακολουθούν. Απλά εξισορροπώντας τα εσωτερικά συστήματα, αυξάνοντας την κυκλοφορία και απολαμβάνοντας μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ισχυρότερο και μπορούν να προληφθούν κάποιες ήπιες ασθένειες.


Με την εκτέλεση μίας σειράς απλών στάσεων της γιόγκα, μαλάσσονται τα εσωτερικά όργανα και αυτό τα βοηθά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, οι μυϊκές συσπάσεις αυξάνουν την κυκλοφορία και ενισχύουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Oι τεχνικές της γιόγκα βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης και στην απαλλαγή από μπλοκαρίσματα στις ενεργειακές ζώνες, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζωτικότητα. Η τακτική εξάσκηση θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες, οι οποίες μπορούν να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι άμυνές σας θα ενισχυθούν με την εκτέλεση στάσεων της γιόγκα όπως η γέφυρα, η κόμπρα, η καμήλα, οι οποίες ανοίγουν την περιοχή του στέρνου και διεγείρουν το θύμο αδένα που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε διαλείμματα για να βιώνετε κάποια βαθιά χαλάρωση, καθώς τότε το νευρικό σύστημα μπορεί να ηρεμεί και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δουλεύει για να καταστρέψει τα ξένα σώματα και τα βακτήρια.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε μερικές απλές και αποτελεσματικές πραναγιάμας, που είναι εύκολο να εκτελεστούν. Θα βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μείνετε μακριά από κρυολογήματα και βήχα αυτό το χειμώνα.

Ανάσα για ζωή Αυτή είναι μία εκπληκτική τεχνική που μπορείτε να κάνετε όταν ξυπνάτε. Όχι μόνο καθαρίζει την αναπνευστική οδό, αλλά και ενισχύει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

1ο μέρος: Πώς ξεκινάτε

  • Καθίστε στη στάση Sukhasana (η εύκολη στάση) με τους αστραγάλους σταυρωμένους και τη σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένη. Λυγίστε τους αγκώνες σας και βάλτε τους απέναντι από τα κάτω πλευρά σας.
  • Σφίξτε ελαφριά τις γροθιές σας και γυρίστε τις παλάμες προς τα πάνω.
  • Εισπνεύστε και απλώστε το δεξί χέρι μπροστά από το στέρνο, ανοίξτε το χέρι σας και γυρίστε την παλάμη προς τα κάτω. Η εκπνοή γίνεται με μία σύντομη απότομη συστολή του διαφράγματος. Όταν το κάνετε αυτό, επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.
  • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά. Συνεχίστε την τεχνική. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά συνεχίστε πιο γρήγορα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία για περίπου δύο λεπτά.
  • Ξεκουραστείτε στη Sukhasana με τα μάτια ελαφριά κλειστά, αναπνέοντας αργά, με εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη.



2ο μέρος: Ανύψωση του βραχίονα

  • Από την Sukhasana σηκώστε τους βραχίονες στο ίδιο επίπεδο με τους ώμους.
  • Εισπνεύστε και σηκώστε το δεξί χέρι ενώ χαμηλώνετε το αριστερό χέρι. Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο χέρια σας κινούνται μαζί.
  • Καθώς εκπνέετε, σηκώστε το αριστερό χέρι και χαμηλώστε το δεξί.
  • Ξανά, αρχίστε αργά και σταδιακά αυξήστε την ταχύτητα. Συνεχίστε αυτή την τεχνική για περίπου δύο λεπτά.
  • Ξεκουραστείτε στη Sukhasana με τα μάτια ελαφριά κλειστά, αναπνέοντας αργά, με εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη.



Αναπνοή με εναλλαγή των ρουθουνιών

Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει στη απαλλαγή από τις τοξίνες και την περίσσεια βλέννας από τον αναπνευστικό σύστημα. Μπορείτε να την κάνετε στο τέλος της μέρας για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια πριν τον ύπνο.

  • Καθίστε άνετα με ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική στήλη με τα χέρια σας να πέφτουν απαλά στα γόνατά σας ή τους μηρούς σας.
  • Ξεκινήστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά από τη μύτη. Μην βιάζεστε. Προσπαθήσετε να ρυθμίσετε την αναπνοή σας έτσι ώστε να είναι αργή και σταθερή, και τόσο η εισπνοή όσο και η εκπνοή να έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.
  • Όταν είστε έτοιμοι, σηκώστε το δεξί χέρι και στρίψτε τα δύο πρώτα δάκτυλα του χεριού προς την παλάμη σας. Κλείστε το δεξί σας ρουθούνι με τον αντίχειρά σας και εισπνεύστε μέσα από το αριστερό ρουθούνι.
  • Τώρα χρησιμοποιήστε το μεσαίο δάκτυλο για να κλείσετε το αριστερό ρουθούνι και όσο το κάνετε απελευθερώστε τον αντίχειρα και εκπνεύστε από το δεξί ρουθούνι.
  • Τώρα εισπνεύστε μέσα από το δεξί ρουθούνι, κλείστε το με τον αντίχειρά σας και απελευθερώστε το μεσαίο δάκτυλο από το αριστερό ρουθούνι, εκπνεύστε από αυτό και μετά εισπνεύστε επίσης από το αριστερό.
  • Συνεχίστε αυτή την αναπνοή, εναλλάσσοντας ρουθούνια με αργή, σταθερή αναπνοή για 30 πλήρεις αναπνοές.



Η αναπνοή του Ταρζάν

Αυτή είναι μία εξαιρετική πραναγιάμα καθώς διεγείρει τον θύμο αδένα και επίσης βοηθάει στον καθαρισμό της βλέννας από το στήθος. Μπορείτε να το δοκιμάσετε πριν το γεύμα με λίγους συναδέρφους ή φίλους καθώς εγγυάται άφθονο γέλιο, που είναι επίσης φανταστική θεραπεία, και απελευθερώνει από το σώμα χημικές ουσίες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα.

  • Καθίστε άνετα με την σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη και κλείστε τα χέρια σας απαλά σε γροθιές. Εισπνεύστε και εκπνεύστε μέσα από το στόμα ενώ βγάζετε έναν ήχο ‘Ααα…’ και χτυπώντας ελαφριά το στέρνο σας με τις γροθιές σας.
  • Επιπρόσθετα στις παραπάνω πραναγιάμας, ο χαιρετισμός στον ήλιο που μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά, θα έχει εκπληκτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα παράγει ζωτικότητα και ενεργητικότητα. Αξίζει τον κόπο να βάζετε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά νωρίτερα έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τον χαιρετισμό στον ήλιο μέσα στη μέρα.

< /p>