Μεταβολικό σύνδρομο: Απώλεια βάρους μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1752 φορές
Issue 54


Επιστημονική Ομάδα metapharm

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι πολυπαραγοντική νόσος. Είναι γνωστή από τα μέσα του περασμένου αιώνα και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρέπει να είναι και η επιδημία του αιώνα μας. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, των οποίων ο μηχανισμός δράσης συνήθως δεν είναι πλήρως εξακριβωμένος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι παθολογικές διαταραχές οι οποίες οριοθετούν το μεταβολικό σύνδρομο είναι κυρίως η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.Η παχυσαρκία, ως παθολογική διαταραχή του μεταβολικού συνδρόμου εστιάζεται κυρίως στη λεγόμενη «κεντρική παχυσαρκία» και συγκεκριμένα στο πάχος γύρω από την μέση. Η δυσλιπιδαιμία αναφέρεται στις ποσότητες των τριγλυκεριδίων και της καλής χοληστερίνης που υπάρχουν στο αίμα, ενώ η υπέρταση στις τιμές τόσο της συστολικής, όσο και της διαστολικής πίεσης. Ο σακχαρώδης διαβήτης εντοπίζεται στο διαβήτη τύπου ΙΙ, των ενηλίκων. Η μη αντιμετώπισή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως: Παχυσαρκία, Υπέρταση, Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και Καταρράκτη, Διαβητική νεφροπάθεια, Στεφανιαία νόσο, Εγκεφαλικό, Διαβητική Νευροπάθεια κ.α.

Η αλλαγή του τρόπου διατροφής, η σωματική άσκηση, η λήψη απαραίτητων διατροφικών συστατικών και φυσικών φαρμάκων μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου.

Υπάρχουν ορισμένες φυσικές ουσίες που υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις ιδιαίτερες ανάγκες της ομαλοποίησης του μεταβολισμού για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και την υποστήριξη της διαχείρισης των σακχάρων του αίματος. Είναι πολύ ωφέλιμο να λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας της χρονοβιολογίας. Ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και τα συστήματα και οι λειτουργίες του έχουν διαφορετικές ανάγκες ουσιών. Ορισμένες ουσίες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ως αποτελεσματικές στην αποτροπή της εξέλιξης του μεταβολικού συνδρόμου και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος είναι οι εξής:

Το Μαύρο Πιπέρι αυξάνει τη φυσική θερμογενετική δραστηριότητα του μεταβολισμού, δηλαδή προάγει τη μεταβολική διαδικασία που παράγει ενέργεια και έτσι είναι βασικός παράγοντας για απώλεια βάρους. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση των τροφών και των θρεπτικών συστατικών και θέτει σε κίνηση μηχανισμούς που οδηγούν στην πέψη και στην επακόλουθη γαστρεντερική απορρόφηση. Ενισχύει μεταβολικές διαδικασίες για ένα μεγάλο εύρος θρεπτικών ουσιών που συντελούν στο μεταβολισμό δηλαδή, βιταμινών, ηλεκτρολυτών, αμινοξέων και βοτάνων.

Το Χρώμιο επηρεάζει ως βασικό συστατικό του λεγόμενου παράγοντα ανοχής γλυκόζης (GTF), τον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών. Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης, γιατί κατευθύνει και ελέγχει την σύνδεσή της στον ειδικό υποδοχέα ινσουλίνης του κυττάρου. Έτσι επιταχύνεται η απορρόφηση της γλυκόζης και αμινοξέων, στα κύτταρα του ήπατος, των μυών, του λιπώδους ιστού, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του σακχάρου του αίματος. Το Χρώμιο βελτιώνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, επιδρά στη δράση της ινσουλίνης, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ. Με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται σημαντικά η συγκέντρωση χρωμίου στους διάφορους ιστούς του σώματος και συγχρόνως αυξάνουν οι διαταραχές του μεταβολισμού.

Η Κανέλα εκτός από ηρεμιστική, αναλγητική, αντιμυκητισιακή και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενδείκνυται ως θετικό στοιχείο που προάγει την καλή πέψη. Επίσης προτείνεται σε καταστάσεις τυμπανισμού, δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό και ναυτία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α. Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης στη γλυκόζη. Διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και συγχρόνως εμποδίζει τη δράση ενζύμου που προάγει την ινσουλινο-αντίσταση. Στις ίδιες έρευνες εμφανίσθηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων της LDL χοληστερόλης και συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης.

Οι Προανθοκυανίδες (OPC) έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ ενισχύουν και ενδυναμώνουν τα τοιχώματα των αγγείων, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τη διαπερατότητα του αγγειακού τοιχώματος. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ροή αίματος και ανταλλαγή των ουσιών του μεταβολισμού στα τριχοειδή αγγεία, μέσω των τοιχωμάτων τους. Είναι επίσης σημαντικές στην πρόληψη της εκφύλισης της όρασης στον σακχαρώδη διαβήτη.

Το εκχύλισμα από το φυτό Momordica Charantia ευνοεί την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Περιέχει τις ουσίες momordin, charandin και πεπτίδια όμοια με την ινσουλίνη. Έχει ευνοϊκή επίδραση στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς τύπου 2. Έχει ρυθμιστική δράση στην πεπτική λειτουργία, αντιόξινη δράση, ομαλοποιεί τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών (καλύτερη αφομοίωση), μειώνοντας το σωματικό βάρος.

Το εκχύλισμα ρίζας κόκκινου Τζίνσενγκ δρα αναζωογονητικά και ενισχύει το σώμα και το πνεύμα. Βελτιώνει τις αμυντικές δυνάμεις, επιταχύνει την ανάρρωση από χρόνιες παθήσεις και δρα θετικά στο διαβήτη γήρατος (σακχαρώδης διαβήτης).

Επίσης, μια σειρά από Μικροδιατροφικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται από την διατροφή όπως (Β-βιταμίνες, Vit. D, Θειαμίνη, Φολικό οξύ, Μολυβδαίνιο, Νιασίνη, Παντοθενικό οξύ), λαμβάνουν μέρος ως συνένζυμα σε μια σειρά από σπουδαίες ενζυματικές αντιδράσεις, για παράδειγμα στον μεταβολισμό ενέργειας. Επίσης μετέχουν στο μεταβολισμό του γλυκογόνου και στη βελτίωση του επιπέδου του σακχάρου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μειώνουν τον κίνδυνο και τις επιπλοκές του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου.