Αντιπετωπίζοντας τις αλλεργίες

Κατηγορία Υγεία
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 1737 φορές
Issue 55


της Alison Cullen

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στην ιστορία της Ελληνικής Ιατρικής θα ασχοληθούμε με τον Ιπποκράτη.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αλλεργίες είναι πολυ διαδεδομένες μεταξύ του πληθυσμού της Ευρώπης και οι ακόλουθες περιπτώσεις δείχνουν πόσο απλά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δυσάρεστα συμπτώματά τους.
Η C.Ζ. ήταν 11 χρονών και είχε πολλές ανεξήγητες αλλεργικές αντιδράσεις κάθε εβδομάδα. Δεν ήταν τακτικές, δεν φαινόταν να προκαλούνται από οτιδήποτε που θα μπορούσε να εντοπιστεί από τους γονείς της και ήταν αρκετά ενοχλητικές ώστε να χρειαστεί μια επίσκεψη στο γιατρό. Αντιμετώπιζε πολύ έντονο φτέρνισμα, ρινική καταρροή, δακρύρροια και δύσπνοια. Από τις νοσοκομειακές εξετάσεις δεν εντοπίστηκαν αλλεργίες και το μυστήριο παρέμεινε, μαζί με τις εκνευριστικές ενοχλήσεις στην καθημερινή ζωή της.Ο εναλλακτικός θεραπευτής της C.Z. της συνέστησε αγωγή με αρπαγόφυτο και έναν συνδυασμό εκχυλισμάτων με λούφα. Ακολούθησε την αγωγή τακτικά για έξι μήνες για να ισορροπήσει το ανοσοποιητικό της σύστημα. Μέσα σε λίγες ημέρες από την εφαρμογή της αγωγής που της υποδείχθηκε, οι ανεξήγητες αλλεργικές αντιδράσεις είχαν σταματήσει και δέκα χρόνια αργότερα δεν είχε υποτροπή. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι το πεπτικό σύστημά της είναι ευαίσθητο και αντιδρά σε ορισμένα τρόφιμα όταν είναι υπό πίεση.

Αυτό το είδος πεπτικού προβλήματος μπορεί να είναι η ρίζα πολλών προβλημάτων και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από εξετάσεις, καθώς δεν είναι πραγματικά μία δυσανεξία ή αλλεργία σε συγκεκριμένη τροφή, αλλά μια γενική αδυναμία των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα είναι συναισθηματικά ή ψυχικά πιεσμένο. Το αρπαγόφυτο βοήθησε εξισορροπώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην ενεργοποιείται τόσο εύκολα. Η εχινάκια μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, για να μετριάσει μία ανοσοποιητική αντίδραση, αλλά το αρπαγόφυτο έχει το πλεονέκτημα να έχει έντονα αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι βοηθά με αλλεργικού τύπου συμπτώματα, τα οποία τείνουν να συμπεριλαμβάνουν φλεγμονή.

Η λούφα βοήθησε μειώνοντας τα συμπτώματα στη μύτη και τα μάτια. Μειώνει τη φαγούρα, την καταρροή και το μπούκωμα, καθώς και τη δύσπνοια στο στήθος. Αυτό το κάνει πολύ γρήγορα και συνεπώς αποτελεί μία από τις κύριες προτιμήσεις για τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα. Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο από τα άτομα που έχουν την τάση να φταρνίζονται μόλις ξυπνούν ή αυτούς που επηρεάζονται σε τακτική βάση από τα ζώα ή τα ακάρεα της σκόνης.

Η Μ.Κ. ήταν στα τριάντα της και είχε αρχίσει να βγάζει ένα ανησυχητικό εξάνθημα στο λαιμό και το στήθος της αρκετά συχνά. Δεν της άρεσε καθόλου το πόσο άσχημο φαινόταν ενώ είχε την φοβία ότι μπορεί να ξαναεμφανιστεί, κάτι το οποίο πιθανότατα συντελούσε ακόμη περισσότερο στην εμφάνισή του, δεδομένου ότι ήταν προφανώς μια αντίδραση στρες.

Η Μ.Κ. ήταν ιδιαίτερα αγχώδης, ανησυχώντας συνεχώς για πράγματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα για τους άλλους. Το σώμα παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη, στο πλαίσιο της αντίδρασής του σε στρεσογόνες συνθήκες. Αυτό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να μπορούν να φτάσουν σε μια επιτιθέμενη περιοχή γρηγορότερα. Από την άλλη όμως πλευρά, τείνει να κάνει το δέρμα κόκκινο και ερεθισμένο σαν να έχει εξάνθημα. Επίσης μπορεί να περιορίσει τους βρόγχους, προκαλώντας δύσπνοια.

Για τη θεραπεία της Μ.Κ. χρησιμοποιήθηκαν βάμμα τσουκνίδας και βιταμίνη C και λειτούργησαν πολύ καλά. Διαπίστωσε επίσης ότι η αποφυγή του καφέ, μείωσε τη ένταση της αντίδρασης. Ο καφές μπορεί να είναι γίνει έναυσμα για πολλές δερματικές αντιδράσεις, ακόμη και εξάψεις, έτσι πάντα αξίζει τον κόπο η μείωσή του και η παρατήρηση του τι συμβαίνει χωρίς αυτόν. Η τσουκνίδα και η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά αντιισταμινικά, ενώ η τσουκνίδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που μοιάζουν με εξάνθημα ειδικά αν συνοδεύονται από φαγούρα. Η χρήση τσαγιού τσουκνίδας αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει, αλλά το βάμμα είναι ισχυρότερο και είναι πιο αποτελεσματικό. Οι άνθρωποι με αρθριτικά συμπτώματα το βρίσκουν συχνά χρήσιμο καθώς αφαιρεί το ουρικό οξύ από τις αρθρώσεις, μειώνοντας τον πόνο.