Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας από τον Dr Harald Gaier

Κατηγορία Υγεία
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 5630 φορές
Issue 60

Κυτταρίτιδα είναι το κοσμητικό ελάττωμα του δέρματος που αποτελεί το άγχος πολλών γυναικών. Οι βασικοί τομείς του σώματος που συμμετέχουν είναι οι μηροί και οι γλουτοί, και πολύ σπάνια η χαμηλότερη περιοχή του λαιμού, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Σε αυτή την κατάσταση, διαταράσσονται τα τρία στρώματα του υποδόριου λιπώδους ιστού που βρίσκονται κάτω από το χόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (επιδερμίδα).

Ο λόγος που αυτό επηρεάζει μόνο τις γυναίκες και όχι οι άνδρες έχει να κάνει με μια θεμελιώδη διαφορά στη δομή του υποδόριου λιπώδους ιστού στους άνδρες έναντι των γυναικών. Το πρώτο στρώμα του υποδόριου λίπους στους άνδρες είναι ελαφρώς λεπτότερο από ό, τι στις γυναίκες και τα λιπώδη κύτταρα έχουν τοιχώματα συνδετικού ιστού που διασταυρώνονται. Σε αντίθεση, το υποδόριο στρώμα λίπους στους μηρούς και το λαιμό μιας γυναίκας αποτελείται από μεγάλα, όρθια λιποκύτταρα που διαχωρίζονται με καμπύλα τοιχώματα συνδετικού ιστού. Όταν αυτά τα λιπώδη κύτταρα προεξέχουν πάνω στο χόριο, οι εναποθέσεις λίπους προβάλλονται επάνω στην επιφάνεια του δέρματος, δίνοντας αυτό που περιγράφεται εύστοχα ως εμφάνιση «φλούδας πορτοκαλιού».

Η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής αν τσιμπήσετε το δέρμα και τον υποδόριο ιστό στους μηρούς των ανδρών και των γυναικών. Στις γυναίκες είναι πιθανό να δείτε εξογκώματα και κοιλώματα, όπως στην επιφάνεια ενός στρώματος, αλλά για τους περισσότερους άνδρες το δέρμα θα διπλωθεί απλώς ή θα κάνει αυλάκωση.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι συνδετικοί ιστοί τους γίνονται ακόμα πιο λεπτοί, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας και της κοκκώδης υφής του, που συνοδεύεται συνήθως από αίσθηση σφίξιμου και βάρους. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε άνδρες, συνήθως παραπέμπει σε μια ορμονική ανεπάρκεια (ανδρογόνων). Πρόσφατες έρευνες σε ζώα με βάση το DNA ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αποθηκεύουν λίπος πιο αποτελεσματικά από ό, τι οι άνδρες (με άλλα λόγια, αποθηκεύουν περισσότερο λίπος από ό, τι τα αρσενικά τρώγοντας την ίδια δίαιτα), και τα κύτταρα του λίπους των γυναικών επίσης συμπεριφέρονται διαφορετικά από εκείνα των ανδρών .1

Στις γυναίκες, οι ιστοί στους μηρούς έχουν περισσότερο έναν συγκεκριμένο τύπο υποδοχέα που προκαλεί τα κύτταρα του λίπους να κάνουν ακόμη περισσότερο λίπος. Αυτοί οι υποδοχείς (α-αδρενεργικοί υποδοχείς) ξεπερνούν τους «θερμογόνους» β-αδρενεργικούς υποδοχείς που καίνε το λίπος κατά εννέα προς ένα. Δεν είναι καθόλου έκπληξη λοιπόν που οι γυναίκες κάνουν κυτταρίτιδα στους μηρούς τους, παρά το γεγονός ότι είναι πιο αποτελεσματικές στην καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό, τι οι άνδρες.

Αλλά αυτές οι ανατομικές διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την κυτταρίτιδα, αν έχετε. Η σταδιακή μείωση του βάρους, το λεμφικό μασάζ, το βούρτσισμα του δέρματος και η έντονη άσκηση, όλα αυτά θα πρέπει να είναι μέρος του πρώτου σας βήματος για τη θεραπεία, και μπορούν να βελτιώσουν συνήθως την εμφάνιση κάθε κυτταρίτιδας που μπορεί να έχετε.

Διατροφή

Υιοθετήστε μια διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπη, αλλά πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να ακολουθηθεί μια μακροβιοτική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση ρυζιού και άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως διατροφικών ινών, που συμπληρώνεται από άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά.

Αποφύγετε οποιαδήποτε ιδιαίτερα επεξεργασμένα ή ραφιναρισμένα τρόφιμα και τα περισσότερα λιπαρά ή ζωικά προϊόντα, αν και το κοτόπουλο επιτρέπεται εφόσον ισορροπείται με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η μακροβιοτική ασχολείται επίσης και με τον τρόπο που τρώτε, συνιστώντας ότι θα μασάτε καλά και θα αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής.

Άσκηση

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι λεπτές γυναίκες και οι αθλήτριες σπάνια έχουν κυτταρίτιδα, και το ίδιο συμβαίνει με τις χορεύτριες. Και δεδομένου ότι ο χορός έχει κίνηση κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς, τις δύο μεγαλύτερες προβληματικές περιοχές-ο έντονος χορός μπορεί να είναι η ιδανική άσκηση για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα, ενώ διασκεδάζετε καθώς το κάνετε.

Μάλαξη

Εκτός από δίαιτα και άσκηση, θα μπορούσατε επίσης να κάνετε τακτικά μασάζ με ένα σκληρό γάντι ή λούφα, σε συνδυασμό με αρωματοθεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές καλλυντικές φόρμουλες που κυκλοφορούν στην αγορά με μεγάλες αξιώσεις, όταν τεθούν σε δοκιμασία σύμφωνα με μακροπρόθεσμο επιστημονικό έλεγχο, έχουν γενικά βρεθεί ότι δεν είναι πιο αποτελεσματικές από ένα placebo.2
Μια καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε το δικό σας άκρως αποτελεσματικό αρωματικό λάδι μασάζ, με την ακόλουθη συνταγή:

Avocado or almond oil

47 mL

Fennel oil

1 mL

Juniper oil

1 mL

Cypress essence

0.5 mL

Lemon essence

0.5 mL

Κάντε απαλό μασάζ στις προβληματικές περιοχές δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας πέντε σταγόνες λάδι σε μικρές περιοχές και 10 σταγόνες σε μεγαλύτερες.3

Ομοιοπαθητική

Έχω βρεθεί ότι το Dichapetalum είναι αποτελεσματικό για την κυτταρίτιδα, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές δυναμοποιήσεις (3D, 4D και 6D). Υπάρχει, επίσης, επιστημονική απόδειξη της αποτελεσματικότητάς του, η οποία επιβεβαιώθηκε σε μια εκτεταμένη ομοιοπαθητική απόδειξη με τη συμμετοχή μιας ομάδας ανδρών και γυναικών θεραπευτών.4

Βοτανοθεραπεία

Μπορούν να βοηθήσουν πολλά φυτικά σκευάσματα. Το Aescin, ένα μίγμα από σαπωνίνες και το ενεργό συστατικό από εκχυλίσματα σπόρων αγριοκάστανου (Aesculus hippocastanum), έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού σε περιπτώσεις κυτταρίτιδας. Μειώνοντας τον αριθμό και το μέγεθος των πόρων στα τριχοειδή τοιχώματα, μειώνει επίσης τη διαρροή ρευστού που συμβάλλει στο πρήξιμο.5

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη λήψη ενός εκχυλίσματος του φαρμακευτικού φυτού Centella asiatica, επίσης γνωστό ως Gotu Kola. Λειτουργεί ως διουρητικό, ενώ, επίσης, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνοντας έτσι την υγεία και την κατάσταση του δέρματος.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα Centella υποστηρίζει τον συνδετικό ιστό διεγείροντας τη σύνθεση γλυκοζαμινογλυκανών, βασικά συστατικά του συνδετικού ιστού και του δέρματος που είναι επίσης φυσικά ενυδατικά του σώματος, χωρίς να προάγει την περίσσεια κολλαγόνου ή την υπερανάπτυξη κυττάρων.6

Τα βάμματα που περιέχουν 70 τοις εκατό τριτερπενικά οξέα (φυσικές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις με οφέλη για την υγεία) που λαμβάνονται από το στόμα έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Αναφορές

1. Int J Obes [Lond], 2010; 34: 989–1000

2. Z Hautkr, 1973; 48: 1009–17

3. Bartrum T. Bartrum’s Encyclopaedia of Herbal Medicine. London: Robinson Publishing Ltd, 1998: 105

4. Allg Homoopath Ztg, 1960; 24: 127

5. Clin Ter, 1965; 32: 297–328; Arzneim Forsch, 1964, 14: 892

6. Clin Ter, 1981; 99: 507–13; Minerva Cardioangiol, 1982; 30: 201–7