Η παρακολούθηση ενός Προγράμματος Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα

Κατηγορία Υγεία
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4454 φορές
Issue 61

Γιατί η παρακολούθηση ενός Προγράμματος Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας

Γράφει η Jeanne Heileman, YogaWorks Teacher Trainer

Αν εξασκείστε στην πρακτική της γιόγκα, τότε γνωρίζετε πολλά από τα οφέλη που προσφέρει. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να βρίσκεστε σε φόρμα και μπορεί να βελτιώσει τη στάση σας, το πεπτικό και απεκκριτικό σας σύστημα καθώς επίσης και τη λειτουργία όλων των οργάνων.

Οι πρακτικές της pranayama στη γιόγκα βελτιώνουν το αναπνευστικό σύστημα και χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Οι πρακτικές διαλογισμού στη γιόγκα δεν βελτιώνουν μόνο την ικανότητά σας να χαλαρώνετε, αλλά βοηθούν και στη βελτίωση της ικανότητας του νου στην εστίαση και την ανάκληση πληροφοριών.

Γνωρίζατε ότι η παρακολούθηση ενός Προγράμματος Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο; Δεν χρειάζεται καν να θέλετε να γίνετε δάσκαλος της γιόγκα. Η εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Σε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα μαθαίνετε Ανατομία και πώς λειτουργεί το σώμα: Οι περισσότεροι από μας ζούμε στο σώμα μας χωρίς να γνωρίζουμε πώς δουλεύει. Είναι σα να προσπαθούμε να οδηγήσουμε αυτοκίνητο χωρίς να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Μαθαίνετε τη μηχανική του σώματός σας, πώς συνεργάζονται οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, και πώς ευθυγραμμίζονται τα οστά. Αυτό ξεκινάει με τη βοήθεια στο να ασκείστε στις στάσεις της γιόγκα με σύνεση, αλλά εξαπλώνεται και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μόλις μάθετε πώς να ευθυγραμμίζετε το σώμα σας με το βέλτιστο τρόπο, τότε ξέρετε και πώς να βγείτε από το αυτοκίνητο χωρίς να τραυματίσετε το γόνατο σας, να κοιμηθείτε χωρίς να καταπονείτε τον αυχένα σας. Γνωρίζετε την κατεύθυνση των οστών και των μυών και μπορείτε να κάνετε πράγματα για την πρόληψη από τραυματισμούς, ακόμα και εκτός στρώματος της γιόγκα.

Σε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα μαθαίνετε για την αναπνοή και πώς αναπνέει το σώμα: Ως δασκάλα γιόγκα για πάνω από δεκάξι χρόνια, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πώς λειτουργεί το αναπνευστικό τους σύστημα, και δεν ξέρουν πώς να πάρουν μια βαθιά αναπνοή. Η αναπνοή είναι πραγματική τροφή για το σώμα. Αν δεν ξέρουμε πώς να αναπνεύσουμε, τότε δε μπορούμε να τραφούμε σωστά με τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το οξυγόνο. Για πολλούς ανθρώπους, ο τρόπος που αναπνέουν τροφοδοτεί το άγχος τους αντί να το εξαλείφει.

Μέσα από μια πρακτική της γιόγκα, μαθαίνετε πώς να αναπνέετε με σύνεση. Και μαθαίνετε την τέχνη της pranayama, πρακτικές αναπνοής που αυξάνουν το εύρος της, φέρνοντας ηρεμία και ενέργεια. Όπως λένε στην Ινδία, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι, αλλά πόσες ανάσες έχεις πάρει. Όσο πιο λίγες είναι οι αναπνοές, τόσο μακρύτερος είναι ο ρυθμός της κάθε εισπνοής και της κάθε εκπνοής, και τόσο μεγαλύτερος είναι και ο χρόνος ζωής.

Σε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα, μαθαίνετε τη φιλοσοφία και πώς λειτουργεί ο νους: Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και σημαντικά μέρη της εκπαίδευσης για τους μαθητές τους οποίους διδάσκω. Οι περισσότερες εκπαιδεύσεις χρησιμοποιούν τις Σούτρες του Πατάντζαλι (Patanjali) ως οδηγό και αφετηρία μάθησης ότι η γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από ένα σύνολο στάσεων. Χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιος έγραψε μια φιλοσοφία που εξακολουθεί να μας υπηρετεί στη ζωή μας σήμερα.

Η σοφία που προέρχεται από αυτές τις Σούτρες, μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε κολλήσει με οποιονδήποτε τρόπο, συναισθηματικά και διανοητικά. Ο κάθε στίχος έχει κάτι να προσφέρει που θα ενισχύσει οποιαδήποτε θρησκεία πρεσβεύετε ή θα σας δώσει κάποιο νόημα αν δε πιστεύετε σε καμιά θρησκεία. Μαθαίνετε πώς να σκέφτεστε και πώς να δουλεύετε με το νου σας όταν αρχίζει να σας τρελαίνει. Αυτό, από μόνο του, είναι ανεκτίμητο.

Πάρα πολλοί άνθρωποι θα πουν ότι μια εκπαίδευση είναι πολύ ακριβή και ότι απλά δε μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πραγματικά τους ακούω και εκτιμώ αυτή τη διάσταση. Υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού μου, το οποίο απλά δε μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς τη γνώση που απέκτησα από την πρώτη εκπαίδευσή μου ως δασκάλα γιόγκα. Ξέρω πώς να φροντίσω το σώμα μου σε οποιοδήποτε μάθημα γιόγκα και σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα. Παρατηρώ πότε δεν αναπνέω ομαλά και διαπιστώνω αμέσως πώς αυτό επηρεάζει το νευρικό μου σύστημα. Επομένως βρίσκομαι σε θέση να το διορθώσω και να αντιληφθώ τη θετική του επίδραση στο νευρικό μου σύστημα. Όταν ο νους μου αρχίζει να με τρελαίνει, μπορώ να δω τι συμβαίνει και να κάνω στις σκέψεις μου προσαρμογές που βοηθούν σημαντικά.

Μπορεί να ονομάζεται Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης του πώς να δουλεύεις με το σώμα και το νου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μια εκπαίδευση σε μια τοποθεσία μακριά από το σπίτι, για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, τόσο το καλύτερο. Η παρακολούθηση μιας ακέραιης και σοβαρής εκπαίδευσης, απαιτεί κάποια εργασία και μελέτη εκτός μαθημάτων, καθώς και μια συνεπή πρακτική της γιόγκα. Αυτό είναι δύσκολο να υποστηριχθεί όταν αναμιγνύεται με την καθημερινότητά σας: την εργασία σας, τις δουλειές του σπιτιού, την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους και όλα τα υπόλοιπα.

Αν μπορείτε να πάτε κάπου και να κάνετε την εκπαίδευση σας σε κάποιο θέρετρο ή άσραμ, αυτό είναι ότι καλύτερο, γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μαγείρεμα, το καθάρισμα του σπιτιού, τα ψώνια ή το πλύσιμο των ρούχων. Όταν μια εκπαίδευση διοργανώνεται σε κάποιο μέρος, φροντίζουν άλλοι για τη διατροφή σας, το άλλαγμα των σεντονιών και των πετσετών, το πλύσιμο των ρούχων, και βασικά για τα πάντα.

Αυτό σας επιτρέπει να βουτήξετε βαθιά μέσα στη μελέτη σας της γιόγκα και του εαυτού σας. Περπατάτε, μιλάτε και αναπνέετε τη γιόγκα. Σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε όλες σας τις εργασίες και πραγματικά να αφομοιώσετε το υλικό. Έχετε την ευκαιρία να περάσετε χρόνο με το δάσκαλο σας, να δείτε πώς αυτός/αυτή ζει τη γιόγκα, να μάθετε από το παράδειγμα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα σε μια τέτοια εμβάθυνση, η ζωή σας αλλάζει, προς το καλύτερο. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να γνωρίζει πώς να καθίσει, ώστε να είναι χαρούμενη η μέση. Θα ενοχλείστε λιγότερο από τα μέλη της οικογενείας και τους φίλους, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές από τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Έτσι, ενώ καταλαβαίνω τις οικονομικές ανησυχίες, κατά κάποιον τρόπο αναρωτιέμαι, πώς θα μπορούσε κάποιος να μην παρακολουθήσει τo Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα; Δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να γίνουν δάσκαλοι της γιόγκα. Είναι για τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τη γιόγκα για κάποιο διάστημα, και τώρα έχει έρθει η ώρα να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Όταν γνωρίζουμε περισσότερα για μας, φοβόμαστε λιγότερο και μπορούμε να είμαστε παρόντες σε οτιδήποτε μας προσφέρει η ζωή. Σε αυτόν τον κόσμο της συνεχούς αλλαγής και του αναπάντεχου, αυτό είναι ανεκτίμητο.